Γερμανία: Σε χαμηλό 3,5 ετών ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Σε χαμηλό 3,5 ετών ο πληθωρισμός τον Αύγουστο
Η ΕΚΤ αποκτά ακόμη ένα «όπλο» στην «φαρέτρα» της προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων στη συνεδρίασή της για τον Σεπτέμβριο που θα λάβει χώρα την Πέμπτη.

Σε χαμηλό άνω των τριών ετών επιβράδυνε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκτά ακόμη ένα «όπλο» στην «φαρέτρα» της προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων στη συνεδρίασή της για τον Σεπτέμβριο που θα λάβει χώρα την Πέμπτη, προς ικανοποίηση των επενδυτικών απαιτήσεων.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο +1,9% τον Αύγουστο του 2024. Η τελευταία φορά που οι πιέσεις στις τιμές σε μηναίο επίπεδο εθεάθησαν κάτω από το 2% ήταν τον Μάρτιος του 2021(με +1,8%). Ο ρυθμός μεταβολής κυμάνθηκε στο +2,3% τον Ιούλιο και +2,2% τον Ιούνιο του 2024.

Παράλληλα, o δομικός πληθωρισμός ή «πυρήνας», που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 2,8% τον Αύγουστο από 2,9% τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, για τον μήνα που πέρασε, οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία διολίσθησαν κατά 5,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των τιμών των τροφίμων επιταχύνθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα παρουσιάζοντας ράλι 1,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Επίσης, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών ήταν σημαντικά υψηλότερη, σημειώνοντας άνοδο 3,9% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση.

«Η πτώση των τιμών της ενέργειας επιβράδυνε τον πληθωρισμό τον Αύγουστο πιο σημαντικά από ό,τι τους προηγούμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά, οι αυξήσεις των τιμών των υπηρεσιών, οι οποίες εξακολουθούν να είναι πάνω από τον μέσο όρο, οδήγησαν σε ανοδικές πιέσεις», αναφέρει η Ρουθ Μπραντ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Νευρικότητα στην εβδομάδα της ΕΚΤ

Βουτιά 7% του ευρώ τους επόμενους μήνες «βλέπει» η Morgan Stanley

Πειραιώς: Πάνω από 2,4 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο - Αντλεί 600 εκατ. με 5,5% επιτόκιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider