Ευρωαγορές: Νευρικότητα στην εβδομάδα της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Νευρικότητα στην εβδομάδα της ΕΚΤ
Τα επενδυτικά βλέμματα να στρέφονται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα λάβει χώρα την Πέμπτη.

Τελευταία ενημέρωση 12:25

Με μεικτά πρόσημα παρά τα αρχικά κέρδη διαπραγματεύονται την Τρίτη οι ευρωαγορές που αποτυγχάνουν να «χτίσουν» πάνω στην χθεσινή άνοδο με τα επενδυτικά βλέμματα να στρέφονται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα λάβει χώρα σε 48 ώρες, ενώ μετρούν αντίστροφα και για τη δημοσίευση των στοιχείων που αφορούν τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,11% στις 510,06 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,08% στις 4.7774 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,32% στις 18.384 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,14% στις 7.435 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,58% στις 8.222 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο αποδυναμώνεται 0,34% στις 33.476 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,19% στις 11.294 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της AstraZeneca ηγείται των απωλειών με πτώση 5%, αφού οι μελέτες έδειξαν ότι το πειραματικό φάρμακό της για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν βελτίωσε σημαντικά τα συνολικά αποτελέσματα επιβίωσης των ασθενών. Κέρδη καταγράφουν εταιρείες τεχνολογίας. Οι Capgemini και SAP κερδίζουν 4,1% και 0,8%, αντίστοιχα, μετά τα θετικά αποτελέσματα της Oracle.

Βεβαίως, οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον και τη συνεδρίαση της Fed των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένουν ευρέως μια μείωση των επιτοκίων. Υπάρχουν ελπίδες ότι θα αποφασιστεί μια γενναία περικοπή στη συνάντηση στις 17-18 Σεπτεμβρίου, η οποία θα κατευνάσει τις ανησυχίες για μια αποδυνάμωση της οικονομίας.

Μάκρο

Στο μέτωπο των μάκρο, ο γερμανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο επιβράδυνε σε χαμηλό άνω των τριών ετών, με την ΕΚΤ να αποκτά ακόμη ένα «όπλο» στην «φαρέτρα» της προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Ο πληθωρισμός στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο +1,9% τον Αύγουστο του 2024. Η τελευταία φορά που οι πιέσεις στις τιμές σε μηναίο επίπεδο εθεάθησαν κάτω από το 2% ήταν τον Μάρτιος του 2021(με +1,8%). Ο ρυθμός μεταβολής κυμάνθηκε στο +2,3% τον Ιούλιο και +2,2% τον Ιούνιο του 2024.

Παράλληλα, o δομικός πληθωρισμός ή «πυρήνας», που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 2,8% τον Αύγουστο από 2,9% τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, για τον μήνα που πέρασε, οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία διολίσθησαν κατά 5,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των τιμών των τροφίμων επιταχύνθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα παρουσιάζοντας ράλι 1,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Επίσης, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών ήταν σημαντικά υψηλότερη, σημειώνοντας άνοδο 3,9% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση.

Επίσης, η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκλιμακώθηκε στο 4,1% το τρίμηνο μέχρι τον Ιούλιο του 2024, ενώ η ετήσια αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων επιβράδυνε στο 5,1% για το ίδιο διάστημα. Ο Ρίτσαρντ Κάρτερ, επικεφαλής έρευνας στην Quilter Cheviot, προειδοποίησε ότι η επιμονή στις αυξήσεις μισθών θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για το κόστος δανεισμού την προσεχή εβδομάδα.

Αντίδραση και στην Ασία μετά τα κέρδη πάνω από 1% στη Wall

Ανέκαμψαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού, μετά τα χθεσινά κέρδη στη Wall Street, καθώς και οι 3 βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq) έκαναν rebound με κέρδη άνω του 1% από τη χειρότερη εβδομάδα του έτους. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,3% και ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν παρέμεινε αμετάβλητος. Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,39%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας πρόσθεσε 0,6%. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο κατά 0,1% και ο ευρείας κλίμακας Topix κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,34%. Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,04% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε κατά 0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουτιά 7% του ευρώ τους επόμενους μήνες «βλέπει» η Morgan Stanley

«Εκρηκτική» ζήτηση για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς - Πάνω από 2 δισ. οι προσφορές

Στα χέρια της Theon το 60% της Harder Digital

gazzetta
gazzetta reader insider insider