Έρχονται οι αλλαγές στο ΠΔΕ και συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2024

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται οι αλλαγές στο ΠΔΕ και συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2024
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που έχουν ως στόχο να μπει τάξη στο πολυδιάσπαρτο θεσμικό πλαίσιο βάζοντας στο κάδρο και τη συντήρηση των κρίσιμων υποδομών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2024 που αυξάνει και άλλο το φετινό ΠΔΕ.

Το νέο πλαίσιο θα δίνει βάρος και στη διαχείριση του κόστους συντήρησης των έργων που έχουν δοθεί σε χρήση, το οποίο απαιτεί και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασής τους, ένα σημείο που ιστορικά πάσχει η χώρα μας. Ξεκινώντας από το 2026 το νέο πλαίσιο θεσμοθετεί ειδική εποπτεία των μεγάλων έργων και ειδικά αυτών που κατασκευάζονται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Κατά τα λοιπά, βασικοί στόχοι του νέου θεσμικού πλαισίου είναι να συγκεντρωθούν όλες οι σχετικές διατάξεις που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορους νόμους που πάνε πίσω έως και τη δεκαετία του ’50. Ακόμη, βασική επιδίωξη είναι να αυξηθεί η διαφάνεια και να απλοποιηθεί η διαδικασία χρηματοδότησης των έργων και των δράσεων του ΠΔΕ επιταχύνοντας την εκτέλεση των έργων.

Ειδικότερα οι κυριότερες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου περιλαμβάνουν τα εξής:

Το ΠΔΕ διαχωρίζεται στο Συγχρηματοδοτούμενο Σκέλος που περιλαμβάνει έργα χρηματοδοτούμενα από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους και στο Εθνικό Σκέλος που περιλαμβάνει έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Θεσπίζεται Άξονας Μακροχρόνιων Δεσμεύσεων σε ορίζοντα 20ετίας για τα έργα των οποίων το κόστος ολοκλήρωσης εκτείνεται σε χρόνο πέραν της εκάστοτε προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματικά η παρακολούθηση των έργων.

Συστήνεται Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Δαπανών Συντήρησης και Λειτουργίας Έργων ΠΔΕ με ορίζοντα 10ετίας προκειμένου να παρακολουθείται και να διασφαλίζεται η ομαλή χρηματοδότηση για το χρονικό διάστημα πέραν της ολοκλήρωσής τους.

Δημιουργείται διακριτός λογαριασμός για τη χρηματοδότηση έργων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Δημιουργείται νέος μηχανισμός παρακολούθησης και διαχείρισης των έργων, που δεν περιλαμβάνονται σε Προγράμματα (Λοιπά Έργα) απλουστεύοντας τη διαδικασία ένταξης των έργων αυτών στο ΠΔΕ.

Εισάγεται η υποχρέωση των φορέων χρηματοδότησης να εκτιμήσουν τις δαπάνες τους και να ενημερώσουν σχετικά ως προς το ΠΔΕ κάθε Σεπτέμβριο.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνεται και συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα αυξάνει το ποσό του ΠΔΕ για το 2024 κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει πως οι δημόσιες επενδύσεις φέτος θα ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ, καθιστώντας το φετινό ΠΔΕ το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Ώρα αποφάσεων για το ποσοστό μετοχών που θα διαθέσει το ΤΧΣ – Το α' δεκαήμερο Οκτωβρίου το placement

Πορτοκαλί τιμολόγια: Πρεμιέρα τον Νοέμβριο – Ημερήσιο «δελτίο χρεώσεων» για φθηνότερους λογαριασμούς

Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Έρχεται την 1η Δεκεμβρίου – Σε ποιες συναλλαγές θα επιβάλλεται

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider