Κατρακύλησε σε χαμηλό 2,5 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατρακύλησε σε χαμηλό 2,5 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία
Λονδίνο / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών προειδοποίησε για «σκληρές αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να «μαζευτούν» τα δημόσια οικονομικά.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Βρετανία «κατέρρευσε» τον Σεπτέμβριο και διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών, εν μέσω προειδοποιήσεων από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών για «σκληρές αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να «μαζευτούν» τα δημόσια οικονομικά.

Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης της υποχώρησε 7 μονάδες στο -20 καθώς τα νοικοκυριά εμφανίζονται απαισιόδοξα τόσο για τον οικογενειακό τους κορβανά όσο και ευρύτερα για την οικονομία. Η τελευταία φορά που ο δείκτης μειώθηκε τόσο απότομα ήταν τον Απρίλιο του 2022, όταν οι τιμές για την ενέργεια εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών είναι ένα σημαντικό βαρόμετρο για την ανάπτυξη, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της βρετανικής παραγωγής. Οι προειδοποιήσεις των Εργατικών «προκάλεσαν φόβο και αβεβαιότητα μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών» εκτιμά ο Άντι Χαλντέιν, CEO της Royal Society of Arts και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΒοΕ.

«Μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης κυρίως για τα καύσιμα για το χειμώνα και τα σαφή "καμπανάκια" για περαιτέρω δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τους φόρους και τις κυβερνητικές δαπάνες, οι καταναλωτές περιμένουν με νευρικότητα το τι θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό στις 30 Οκτωβρίου» διεμήνυσε ο Νιλ Μπέλαμι, διευθυντής data στην GfK, μιλώντας στο Bloomberg.

Εντωμεταξύ χτες, η Τράπεζα της Αγγλίας (BοΕ) διατήρησε αμετάβλητα στο 5% τα επιτόκιά της ενώ ανακοίνωσε παράλληλα τη συμμετοχή της σε βρετανικά κρατικά ομόλογα κατά ακόμη 100 δισ. λίρες τους επόμενους 12 μήνες, με τις αποφάσεις της να εκτοξεύουν την στερλίνα σε υψηλό 30 μηνών έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για επιτόκια: Θα ξέρουμε πιο πολλά τον Δεκέμβριο - Ανοιχτές όλες οι επιλογές

Μακρόν για Λίβανο: Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - «Η Ευρώπη στηρίζει την Ουκρανία»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider