Καλπάζει η ανάπτυξη της αγοράς διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων – Η Ευρώπη στην «πρώτη γραμμή»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλπάζει η ανάπτυξη της αγοράς διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων – Η Ευρώπη στην «πρώτη γραμμή»
e-waste
Η αγορά διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων προβλέπεται να φτάσει τα 71,58 δισ. δολάρια έως το 2034 από 17,12 δισ. δολάρια το 2023, καταγράφοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 14,22% κατά την περίοδο 2024-2033.

Η ανάπτυξης της τεχνολογίας και η διευρυνόμενη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από καταναλωτές στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 71,58 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2034 από 17,12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, καταγράφοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 14,22% κατά την περίοδο 2024-2033.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσίευσε η Research and Markets, η αγορά διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων επηρεάζει σημαντικά διάφορους κλάδους της οικονομίας προάγοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των πόρων. Καθώς ο όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και της αυξημένης κατανάλωσης, η αποτελεσματική διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων καθίσταται ζωτικής σημασίας. Αυτή η αγορά προωθεί την καινοτομία στις τεχνολογίες και τις διαδικασίες ανακύκλωσης, οδηγώντας σε βελτιωμένη ανάκτηση πολύτιμων υλικών όπως τα μέταλλα και τα πλαστικά. Κατά συνέπεια, βιομηχανίες όπως η κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών επωφελούνται από τη μειωμένη ανάγκη για πρώτες ύλες και μειώνουν ταυτόχρονα τις πιέσεις εξόρυξης στους φυσικούς πόρους.

Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων, θέτοντας ένα σημείο αναφοράς για αποτελεσματικές πρακτικές. Το 2022, πρωτοστάτησε τόσο στην παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων όσο και στην αποδοτικότητα της ανακύκλωσης. Η περιοχή παρήγαγε 17,6 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων κατά κεφαλήν, το υψηλότερο παγκοσμίως, ωστόσο επέδειξε επίσης ισχυρές δυνατότητες ανακύκλωσης συλλέγοντας και ανακυκλώνοντας επίσημα 7,5 κιλά κατά κεφαλήν. Αυτό αντιπροσωπεύει ποσοστό ανακύκλωσης 42,8%, σημαντικά υψηλότερο από άλλες περιοχές. Αυτό το υψηλό ποσοστό υπογραμμίζει το προηγμένο ρυθμιστικό πλαίσιο της «γηραιάς ηπείρου» και τη δέσμευσή της για βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων. Όπως αναφέρει η έκθεση, η ηγετική θέση της Ευρώπης στη διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων επιδεικνύει τον αντίκτυπο των αυστηρών κανονισμών σε συνδυασμό με τη δέσμευση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Κυρίαρχη πρακτική η ανακύκλωση

Η ανακύκλωση αποτελεί την κυρίαρχη πρακτική στην αγορά διαχείρισης ηλεκτρονικών απορριμμάτων και θεωρείται καίριας σημασίας καθώς όχι μόνο μετριάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από επικίνδυνες χημικές ουσίες και υλικά όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο, αλλά εξοικονομεί επίσης φυσικούς πόρους με την ανάκτηση πολύτιμων υλικών όπως ο χρυσός, το ασήμι και ο χαλκός. Αυτή η διαδικασία ανάκτησης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάρτησης από την εξόρυξη παρθένου υλικού, μειώνοντας έτσι το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με την εξόρυξη και την κατασκευή νέων ηλεκτρονικών.

Η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής, της ταξινόμησης, της αποσυναρμολόγησης και της ανάκτησης υλικών, τα οποία είναι αναπόσπαστα στοιχεία για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης πολύτιμων στοιχείων. Αυτή η συστηματική προσέγγιση βοηθά στην εκτροπή σημαντικών ποσοτήτων απορριμμάτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής, μειώνοντας σημαντικά την έκλυση τοξινών στο περιβάλλον και βελτιώνοντας τα συνολικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία.

Καθώς η αγορά ωριμάζει, η ζήτηση για ανακυκλωμένα υλικά αναμένεται να καταγράψει άνοδο, λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και των αυστηρότερων κανονιστικών πλαισίων που επιβάλλουν την ανακύκλωση και τη σωστή διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων. Αυτή η τάση τοποθετεί την ανακύκλωση όχι απλώς ως μια απαραίτητη περιβαλλοντική δράση, αλλά ως ένα προσοδοφόρο τμήμα στον ευρύτερο κλάδο διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές και συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη.

Το μέταλλο κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων

Ως προς τα υλικά, το 2022, στην αγορά διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων κυριάρχησε το μέταλλο, το οποίο αντιπροσωπεύει τα 31 δισεκατομμύρια κιλά των συνολικών ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται. Αυτός ο αριθμός υπερβαίνει σημαντικά τα 17 δισεκατομμύρια κιλά πλαστικών και τα 14 δισεκατομμύρια κιλά άλλων υλικών όπως ορυκτά, γυαλί και σύνθετα υλικά. Τα μέταλλα, ιδιαίτερα ο σίδηρος, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο, καθώς υπάρχουν μεγάλες ποσότητες στα ηλεκτρονικά απόβλητα ενώ καταγράφουν εξαιρετική απόδοση ανακύκλωσης στις περισσότερες οδούς διαχείρισης, με αποτέλεσμα περίπου 19 δισεκατομμύρια κιλά να ανακυκλώνονται και να μετατρέπονται σε δευτερεύοντες πόρους.

Παρά τις χαμηλότερες ποσότητες τους, η ομάδα της πλατίνας και τα πολύτιμα μέταλλα συνέβαλαν επίσης σημαντικά στην αξία που ανακτάται από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων, με αρκετές χιλιάδες κιλά να υποβάλλονται σε επανεπεξεργασία τόσο με επίσημες όσο και με ανεπίσημες μεθόδους. Ωστόσο, η ανάκτηση και η ανακύκλωση στοιχείων σπάνιων γαιών, τα οποία είναι απαραίτητα για τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις ΑΠΕ, παραμένει οικονομικά μη βιώσιμη. Αυτό οφείλεται στις χαμηλές τιμές της αγοράς και στις πολύπλοκες αλυσίδες παραγωγής που συγκεντρώνονται σε λίγες χώρες, περιορίζοντας τις εμπορικές εργασίες ανακύκλωσης στο 1% περίπου της τρέχουσας ζήτησης.

Αυτή η απόκλιση υπογραμμίζει την ανάγκη για βελτιωμένες τεχνολογίες ανακύκλωσης και καλύτερα οικονομικά κίνητρα για την αντιμετώπιση της ανάκτησης πολύτιμων αλλά υπο-ανακυκλωμένων υλικών, όπως στοιχεία σπάνιων γαιών.

Ως προς την πηγή, τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης πρόκειται να κυριαρχήσουν στην αγορά διαχείρισης ηλεκτρονικών απορριμμάτων, λόγω της ταχείας εξάπλωσης συσκευών όπως smartphone, tablet, φορητοί υπολογιστές και οικιακές συσκευές. Η συνεχής καινοτομία σε αυτόν τον τομέα οδηγεί σε μικρότερους κύκλους ζωής των προϊόντων, με αποτέλεσμα αυξημένα ποσοστά απόρριψης. Καθώς οι καταναλωτές αναβαθμίζουν συχνά τις συσκευές τους, ο όγκος των απορριπτόμενων ηλεκτρονικών ειδών συνεχίζει να αυξάνεται εκθετικά.

Επιπλέον, ο υψηλός ρυθμός κύκλου εργασιών των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης επιδεινώνεται από την προγραμματισμένη απαξίωση και την ενσωμάτωση εξελιγμένων εξαρτημάτων που γρήγορα καθίστανται ξεπερασμένα. Κατά συνέπεια, η ανάγκη για αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων γίνεται πιο επιτακτική. Τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης περιέχουν πολύτιμα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων μετάλλων και των στοιχείων σπάνιων γαιών, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για ανάκτηση πόρων μέσω της ανακύκλωσης.

Για το θέμα αυτό, οι κυβερνήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου εντείνουν τις προσπάθειες για την εφαρμογή ισχυρών πλαισίων διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων. Αυτά περιλαμβάνουν προγράμματα εκτεταμένης ευθύνης παραγωγού (EPR), εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού και ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών ανακύκλωσης. Εστιάζοντας στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, η αγορά διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων μπορεί να αντιμετωπίσει μια από τις πιο σημαντικές πηγές ηλεκτρονικών αποβλήτων, προωθώντας τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των πόρων στη διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απόβλητα Τροφίμων: Το στοίχημα της διαχείρισης, η ανάπτυξη μέχρι το 2034 και η επισιτιστική ασφάλεια

Απόβλητα και Ανακύκλωση: Οι νέες επενδύσεις και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Τι αλλάζει στη διαχείριση αποβλήτων – Πόσο θα πληρώνουμε για τα πλαστικά μπουκάλια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider