ETEπ: Οι βασικές προτεραιότητες και η χρηματοδοτική ατζέντα που έρχεται για την Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ETEπ: Οι βασικές προτεραιότητες και η χρηματοδοτική ατζέντα που έρχεται για την Ελλάδα
Οι οκτώ προτεραιότητες της ΕΤΕπ και τα ελληνικά έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν.

Χρηματοδοτικές ενέσεις ύψους 2,5 δισ. κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, θα συνεχίζει να παρέχει η ΕΤΕπ στα κράτη μέλη της ΕΕ και στη χώρα μας, θέτοντας σε προτεραιότητα οκτώ κρίσιμους τομείς που συμβαδίζουν με την ευρύτερη πολιτική στοχοθεσία της Ένωσης. Μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων δε, δρομολογούνται ήδη να κατευθυνθούν και προς την χώρα μας, ενισχύοντας κρίσιμους τομείς όπως η καινοτομία, η κλιματική ουδετερότητα και η κοινωνική κατοικία.

Οι οκτώ προτεραιότητες της ΕΤΕπ

Η κλιματική δράση και η οικονομία μηδενικών ρύπων, η ψηφιοποίηση και η τεχνολογική καινοτομία, η άμυνα και η ασφάλεια αλλά και η σύγχρονη κοινωνική συνοχή αποτελούν μέρος των προτεραιοτήτων της ΕΤΕπ, οι οποίες πλαισιώνοντας από την αγροτική οικονομία και βιοοικονομία, από την κοινωνική κατοικία και από την ενοποίηση της κεφαλαιακής αγοράς της Ευρώπης, ευρύτερα γνωστή ως capital market union, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης, σε χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπό την ηγεσία της νέας Ισπανίδα πρόεδρου, Νάντια Καλβίνιο, η οποία υιοθετώντας μια πραγματιστική προσέγγιση ενίσχυσης των επενδύσεων, στόχος είναι να μπουν τα θέματα της Ελλάδας σε προτεραιότητα, συνεχίζοντας το σημαντικό έργο των προηγούμενων ετών. Όπως εξήγησε άλλωστε η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά έναν από τους μεγάλους οφελούμενους της Τράπεζας.

H χρηματοδοτική ατζέντα για την Ελλάδα

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσακίρης τα πλάνα για το επόμενο χρονικό διάστημα στη χώρα μας περιλαμβάνουν από έργα ενέργειας και νέα funds έως και δράσεις για την κοινωνική κατοικία με στόχο να γίνει προσιτή και προσβάσιμη σε μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Στο πεδίο της ενέργειας έχει ήδη προχωρήσει η επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στη Metlen και η συμμετοχή της ΕΤΕπ στο πράσινο ομόλογο με 30 εκατ. ευρώ. Για την συνέχεια η ΕΤΕπ αναμένεται να συμμετάσχει στο Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών ενώ αργότερα θα υπάρξει και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ονόματι Modernization Fund για την απανθρακοποίηση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε αυτό το fund δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ύψος των κεφαλαίων που θα έχει, αλλά εκτιμάται πως θα είναι περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ και να έχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Πέρα από αυτό στόχος παραμένει και η χρηματοδότηση μεγάλων έργων στον τομέα της ενέργειας, όπως αυτά που υλοποιούν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ με τη συνολική χρηματοδότηση να φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία χρηματοδότησης ενός έργου 400 εκατ. ευρώ για την αποθήκευση ενέργειας, καθώς και νέα πρότζεκτς που αφορούν στη χρηματοδότηση έργων δέσμευσης ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Να θυμίσουμε ότι από το προαναφερθέν Innovation Fund εγκρίθηκε εσχάτως η χρηματοδότηση τριών projects των Sunlight, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Advent ενώ ακόμα τέσσερις προτάσεις θα ανανεωθούν με την βοήθεια της ΕΤΕπ για να επαναξιολογηθούν προσεχώς.

Σημαντική έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην τεχνολογία και καινοτομία μέσω της ενεργοποίησης νέων επενδυτικών κεφαλαίων. Σε αυτή την προτεραιότητα εντάσσεται και το Equifund II, ένα νέο πρόγραμμα στο οποίο η ΕΤΕπ θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ για την δημιουργία επενδυτικών funds που κινούνται στο χώρο των ανθρώπινων επιστημών και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το σχετικό κάλεσμα έχει ήδη πραγματοποιηθεί και η ανταπόκριση μέχρι και σήμερα ήταν μεγάλη με 16 σχήματα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον είτε για το παράθυρο του life sciences είτε γι' αυτό του sustainable growth. Αυτή την περίοδο δε οι σχετικές προτάσεις βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης ώστε να επιλεγούν τουλάχιστον έναν fund για κάθε παράθυρο και να προχωρήσει μετά και η κατανομή κεφαλαίων.

Τα σχέδια για την κοινωνική κατοικία

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της ΕΤΕπ εντάσσεται και η πολιτική συνοχής και αυτή της κοινωνικής κατοικίας που θεωρείται αλληλένδετη. Στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι η επίλυση του σύνθετου προβλήματος της εύρεσης προσιτής κατοικίας, με την ΕΤΕπ να επεξεργάζεται ένα σύνθετο σχέδιο το οποίο και θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2025 σε σχετική εκδήλωση στις Βρυξέλλες. «Όταν λέμε affordable housing στην περίπτωση της Ελλάδας εννοούμε να μπορούμε να νοικιάσουμε ένα σπίτι που το σηκώνει ο μισθός μας, δηλαδή όταν ο μισθός φτάνει τα 1.000 ευρώ να πληρώνεις για ενοίκιο 300 αντί 800» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης. Η λύση στο προαναφερθέν πρόβλημα δεν επικεντρώνεται στην χρηματοδότηση της ζήτησης αλλά στην προσφορά, όπως εξήγησε, ώστε να υπάρξουν κατοικίες σε προσιτή τιμή. Παρότι ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί, η γενική ιδέα προβλέπει την χρηματοδότηση της κατασκευής νέων κατοικιών ή και της ανακαίνισης υφιστάμενων με ενεργειακά κριτήρια σε οικόπεδα ή κτηριακά αποθέματα του Δημοσίου. Ο ιδιωτικός τομέας θα αναλαμβάνει την κατασκευή με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, και θα διαχειρίζεται τα ακίνητα για κάποιες δεκαετίας, διαθέτοντας τα όμως στην αγορά με προσυμφωνημένη χαμηλή τιμή. Στο πλαίσιο της προσιτής στέγης, ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι η ΕΤΕπ βρίσκεται ήδη σε επαφές με φορείς που σχεδιάζουν αντίστοιχες λύσεις, όπως η ΔΥΠΑ, προκειμένου να υπάρξουν κοινά projects στο προσεχές μέλλον.

Νέα προτεραιότητα της ΕΤΕπ αποτελεί και η αγροτική οικονομία η προώθηση της οποίας θα πρέπει να συνδυάζεται και με αντιπλημμυρικά έργα αλλά και με την επάρκεια τροφίμων ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για τους αγρότες υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση της παραγωγής καθώς και για έργα υποδομής σε περιοχές οι οποίες είναι ευαίσθητες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εσχάτως στη λίστα των προτεραιοτήτων της ΕΕ, προστέθηκε και ο τομέας της άμυνας, ο οποίος δεν επικεντρώνεται τόσο σε οπλικά συστήματα αλλά σε συστήματα dual use διπλής χρήσης. Για παράδειγμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και προϊόντων, όπως ραντάρ, drones καθώς και σχετικές υποδομές, όπως ένα λιμάνι που χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα στη Δανία για αποκλειστική χρήση από το ΝΑΤΟ.

Τέλος, ψηλά στη ατζέντα είναι και η ενοποίηση της κεφαλαιακής αγοράς της Ευρώπης (Capital Markets Union) όπου ένας από τους βασικούς στόχους να διευρυνθεί σημαντικά η διαθεσιμότητα κεφαλαίων για ταχέως αναπτυσσόμενες και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα παραμένουν Ευρώπη. Ένα εργαλείο που θα κάνει μέσα στους επόμενους μήνες την εμφάνιση του είναι το αποκαλούμενο exit fund, στόχος του οποίου θα είναι να προσφέρει φθηνή χρηματοδότηση σε καινοτόμες επιχειρήσεις προκειμένου να προτιμούν την εισαγωγή τους σε ευρωπαϊκές χρηματαγορές ή να προσελκύσουν επενδύσεις από μεγάλους ομίλους διατηρώντας την έδρα της επιχείρησης εντός ευρωπαϊκών συνόρων. Απώτερος στόχος να αυξηθεί ο αριθμός των καινοτόμων επιχειρήσεων που θα διατηρούν την έδρα τους στην Ευρώπη και δεν θα μεταναστεύουν όταν γίνονται στόχος εξαγορών από ομίλους που έχουν έδρα τη βόρεια Αμερική ή την Ασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα ΕΤΕπ: Σε ποιους τομείς επενδύουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις περισσότερο το 2024

ΕΤΕπ: Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της «ακριβής στέγης» σε Ελλάδα και Ευρώπη

ΕΤΕπ: «Ομπρέλα» εγγυήσεων 700 εκατ. για δάνεια 1,4 δισ. σε εταιρείες άνω των 250 εργαζομένων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider