«Σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον το ΕΒΕΑ αλλά και κάθε επιμελητήριο οφείλει να καθοδηγήσει τις επιχειρήσεις στη μετάβασή τους σε πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, να τις στηρίξει να εξοικειωθούν με τη νομοθεσία, τις πολιτικές της ΕΕ και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει», τονίζει στη συνέντευξή του στο insider.gr ο Θάνος Νιφόρος, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων και Ιδρυτής της Acacia Investor Relations, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συμμετέχει φέτος στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) ως υποψήφιο μέλος του ΔΣ με τον συνδυασμό «Άλμα Μπροστά» του Γιάννη Μπρατάκου.
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα και τις προτεραιότητες του Επιμελητηρίου ο κ. Νιφόρος τονίζει πως βασικές προτεραιότητες του νέου ΔΣ του ΕΒΕΑ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. «Οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόσβαση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, σε πηγές χρηματοδότησης μέσω ιδιωτικών και διακρατικών κεφαλαίων. Μέσω συνεργασιών με επενδυτικούς φορείς, διεθνή προγράμματα και διακρατικές πρωτοβουλίες θα εργαστώ για την ενίσχυση της ρευστότητας και την προώθηση των επενδύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος τονίζει πως ένα σημαντικό θέμα είναι η «επιτάχυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών, στο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο του χρηματιστηρίου και στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς όλα αυτά τα εργαλεία μαζί μπορούν να υποστηρίξουν το μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας».
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
Κύριε Νιφόρε, στο τέλος του μήνα έχουμε τις εκλογές για το νέο ΔΣ του ΕΒΕΑ. Ποια είναι η σημασία των εκλογών αυτών; Τι διακυβεύεται;
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ιδρύθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1914 και λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 1919 ως ένας από τους βασικούς συνδέσμους μεταξύ επιχειρήσεων και Πολιτείας για 100 και πλέον έτη. Ο διαχρονικός του ρόλος στην ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν και παραμένει καταλυτικός.
Οι ιστορικοί θεσμοί είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του εκσυγχρονισμού και είναι επιτακτική ανάγκη η φωνή του ΕΒΕΑ να ενισχυθεί, ώστε να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων και να διαδραματίζει τον ρόλο του ως αξιόπιστος θεσμικός σύμβουλος και συνομιλητής της Πολιτείας. Οι σύγχρονες και οι μελλοντικές προκλήσεις απαιτούν έναν συνδυασμό εμπειρίας και νέων ιδεών, με στόχο ένα Επιμελητήριο σύγχρονο, εξωστρεφές και αποτελεσματικό, που θα εξελίσσεται συνεχώς, θα προσθέτει αξία στα μέλη του και θα υποστηρίζει πολιτικές που εξαλείφουν εμπόδια, προάγουν την υγιή επιχειρηματικότητα και απελευθερώνουν το δημιουργικό δυναμικό της χώρας.
Οι επικείμενες εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ, που θα διεξαχθούν στις 30 Νοεμβρίου, 1 και 2 Δεκεμβρίου, είναι βαρύνουσας σημασίας για το σύγχρονο επιχειρείν και καλώ όλους τους επιχειρηματίες-μέλη του ΕΒΕΑ να δηλώσουν παρών με τη συμμετοχή τους στις εκλογές ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον με γεωπολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Η αποστολή του συνδυασμού ΑΛΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ και των υποψήφιων μελών του ΔΣ υπό την ηγεσία του Γιάννη Μπρατάκου είναι να μοχλεύσει τη δυναμική και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό ΆΛΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. Ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις; Οι προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει το νέο ΔΣ του ΕΒΕΑ;
Ως υποψήφιο μέλος για το ΔΣ του ΕΒΕΑ στο τομέα των Υπηρεσιών οι βασικές μου θέσεις περιλαμβάνουν τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας με στόχο το κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα να συναντηθούν, τη στήριξη της έρευνας και ανάπτυξης με στόχο την ουσιαστική επιχειρηματική καινοτομία και η σύνδεση της με τη πραγματική οικονομία, η διευκόλυνση πρόσβασης σε λύσεις που παρέχουν ιδιωτικά και αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία και η ταχύτερη ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους.
Εκτιμώ ότι οι βασικές προτεραιότητες του νέου ΔΣ του ΕΒΕΑ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόσβαση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, σε πηγές χρηματοδότησης μέσω ιδιωτικών και διακρατικών κεφαλαίων. Μέσω συνεργασιών με επενδυτικούς φορείς, διεθνή προγράμματα και διακρατικές πρωτοβουλίες θα εργαστώ για την ενίσχυση της ρευστότητας και την προώθηση των επενδύσεων.
Επίσης, οφείλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις στην προσαρμογή τους στις νέες τεχνολογίες, προσφέροντας καθοδήγηση και εκπαίδευση για την ομαλή ενσωμάτωση των εργαλείων ΤΝ για να αποφύγουμε κινδύνους περιθωριοποίησης των επιχειρήσεων λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Η συνεχής εκπαίδευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι καθοριστικές για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οφείλουμε να επενδύσουμε στη στήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, ενθαρρύνοντας την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων. Έτσι, εξασφαλίζεται η πρόσβαση των εργαζομένων σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.
Η βιωσιμότητα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το ΕΒΕΑ. Η δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με σαφείς κανόνες και κίνητρα για τις επενδύσεις, είναι κρίσιμη για την ευημερία των επιχειρήσεων. Οφείλουμε να στηρίξουμε την Πολιτεία για την προώθηση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων και υποδομών που υποστηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, προσφέροντας προοπτική μακροχρόνιας ανάπτυξης.
Οφείλουμε να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα με κοινωνικό αποτύπωμα μέσω δράσεων που ενθαρρύνουν τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την κοινωνική προσφορά και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στοχεύοντας στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που επωφελή την κοινωνία συνολικά. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα προσφέρει λύσεις για την επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Γιατί αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα; Ποια είναι τα βασικά σημεία που σας απασχολούν προσωπικά;
Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων και η υποψηφιότητα μου βασίζεται στην ανάγκη μου να συμβάλω ενεργά στη στήριξη τους, ειδικά των μικρομεσαίων, για την προσαρμογή τους στη νέα εποχή των ψηφιακών και οικονομικών προκλήσεων. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας και έχουν σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, ενώ εξασφαλίζουν την κοινωνική σταθερότητα.
Με απασχολεί ιδιαίτερα η επιτάχυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών, στο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο του χρηματιστηρίου και στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς όλα αυτά τα εργαλεία μαζί μπορούν να υποστηρίξουν το μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βαθιές ρίζες. Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και πώς μπορεί να βοηθήσει το ΕΒΕΑ;
Το 2022, υπήρχαν 731.829 ΜμΕ στην Ελλάδα (99,9% των επιχειρήσεων), απασχολώντας 2,2 εκατομμύρια άτομα (83,5% του εργατικού δυναμικού), και παράγοντας 34,8 δισεκ. ευρώ προστιθέμενης αξίας (57%). Το 2023, οι ΜμΕ αυξήθηκαν κατά περίπου 2,4%, φτάνοντας γύρω στις 750.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αυτή την αύξηση να έχει συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και της προστιθέμενης αξίας που παράγουν οι ΜμΕ στην ελληνική οικονομία. Από αυτές, το 94,5% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, απασχολώντας το 55,8% των εργαζομένων και φέρνοντας το 30,6% της προστιθέμενης αξίας. Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων είναι υψηλός (περίπου 30%) και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2023), το 69,1% των ελληνικών ΜμΕ δραστηριοποιείται σε τομείς χαμηλής γνώσης και τεχνολογίας, γεγονός που περιορίζει την παραγωγικότητα και τις εξαγωγικές δυνατότητες.
Το 2024 οι συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη των ΜμΕ παραμένουν θετικές, αν και δεν υπάρχει ακόμα σαφής αριθμός για τις τρέχουσες επιχειρήσεις. Οι ενδείξεις δείχνουν σταθερή ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σταδιακή βελτίωση στις επενδύσεις, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών και του εμπορίου, οι οποίοι αποτελούν σημαντικούς κλάδους για τις ΜμΕ στην Ελλάδα.
Ας δούμε όμως μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο μέρος των ΜμΕ.
Από τις αρχές του 2020, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μια σειρά από κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, κυρίως λόγω της πανδημίας Covid-19 και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτές οι κρίσεις έχουν προκαλέσει πρωτοφανή οικονομική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα οι ΜμΕ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση που προήλθε από την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ταυτόχρονα, οι ρυθμοί πληθωρισμού αυξήθηκαν δραστικά, ιδιαίτερα το 2022, γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις στα επιτόκια, περιορίζοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών ασκούν επιπλέον πίεση στις επιχειρήσεις Η αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην εξόφληση τιμολογίων, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που ενισχύει την πιθανότητα χρεοκοπίας για τις ΜμΕ. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση ενός ποσοστιαίου σημείου στα επιτόκια μειώνει την πιθανότητα θετικών επενδυτικών προσδοκιών για τις ΜμΕ κατά 0,83 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με 0,65 για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό υποδεικνύει ότι οι ΜμΕ είναι πιο ευάλωτες στις οικονομικές μεταβολές, περιορίζοντας τις επενδύσεις και την ανάπτυξή τους. Η ικανότητα των ΜμΕ να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές είναι περιορισμένη, γεγονός που οδηγεί στη διάβρωση των περιθωρίων κέρδους τους. Οι ΜμΕ, λόγω του μικρού τους μεγέθους, είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν στο διεθνές εμπόριο, και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και η υψηλή φορολογία αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξή τους. Σήμερα το 50% και πλέον των εξαγωγών της χώρας πραγματοποιείται από 5 μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν το 30% σχεδόν του συνόλου. Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά – και κυρίως ποιοτικά – στο εξαγωγικό δυναμικό χώρας, το όφελος για την εθνική οικονομία θα είναι εντυπωσιακό.
Η ψηφιοποίηση των ΜμΕ στην Ελλάδα είναι επίσης σε χαμηλά επίπεδα και υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου με βάση τον δείκτη DESI, με το 39% των ΜμΕ έναντι 55% στην ΕΕ να έχουν ένα βασικό επίπεδο ψηφιοποίησης και το 17% έναντι του 34% στην ΕΕ χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud). Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ 2022 οι μεγάλες επιχειρήσεις αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ειδικότερα το 54,4% των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι μόλις του 39,9% των ΜμΕ θεωρούν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πολύ σημαντική στρατηγική ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μικροί επιχειρηματίες δεν επενδύουν εύκολα σε projects στα οποία δεν είναι εξοικειωμένοι, γεγονός που συνδέεται με την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων των στελεχών και εργαζομένων των ΜMΕ. Αυτή η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων τις καθιστά ευάλωτες σε κυβερνοαπειλές και περιορίζει την ικανότητα τους να συμμετάσχουν στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση επιδεινώνει την κατάσταση.
H γραφειοκρατία, η υψηλή φορολόγηση και η χρηματοδότηση παραμένει κρίσιμοι παράγοντες για τη βιωσιμότητα των ΜμΕ, καθώς το 81% των ΜμΕ χρησιμοποιούν εσωτερικά κεφάλαια για επενδύσεις, σε σύγκριση με 70% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερους χρηματοδοτικούς περιορισμούς (19,1%) σε σύγκριση με το 6,2% στην ΕΕ. Αυτή η κατάσταση καθιστά δύσκολη την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Η έλλειψη επαρκών γνώσεων γύρω από χρηματοοικονομικά θέματα, καθώς και η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών, επηρεάζουν αρνητικά τις διοικητικές αποφάσεις και αποτρέπουν τις ΜμΕ από το να εκμεταλλευτούν τις διαθέσιμες ευκαιρίες χρηματοδότησης. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες από αυτές παραμένουν εγκλωβισμένες σε αναποτελεσματικές επιχειρηματικές πρακτικές, με πολλές να λειτουργούν στο πλαίσιο της άτυπης οικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της φοροδιαφυγής.
Η οικονομία μας όμως σήμερα έχει βγει από την «εντατική», διαθέτει πολιτική σταθερότητα, καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως. Η επενδυτική βαθμίδα είναι γεγονός, ύστερα από 14 χρόνια. Ο τουρισμός καταγράφει διαδοχικά ρεκόρ. Οι εξαγωγές μας, υπηρεσιών και προϊόντων, αγγίζουν πια το 50% του ΑΕΠ, με τη συμβολή της βιομηχανίας και της μεταποίησης να συνιστούν, μάλιστα, μια πολύ σοβαρή, ποιοτική μεταβολή της διάρθρωσης της οικονομίας μας. Έχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 500.000 νέες θέσεις εργασίας με μονοψήφια ποσοστά στην ανεργία και με τους μισθούς να αυξάνονται, υπερβαίνοντας συχνά τον πληθωρισμό.
Σε αυτό το παραπάνω πλαίσιο το ΕΒΕΑ στηρίζει τις ΜμΕ στην ανάπτυξη εμπορικών συνεργασιών μέσω οικονομικής διπλωματίας και εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας και πραγματοποιεί δράσεις για την ενίσχυση του εξαγωγικού αποτυπώματος των ΜμΕ για να διευρύνουν τη συμμετοχή στις αγορές του εξωτερικού για να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τις μεγάλες επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η οικονομία. Το επιμελητήριο λειτουργεί ήδη ως σημείο αναφοράς για την νεοφυή επιχειρηματικότητα με την αυτοχρηματοδοτούμενη δράση της Θερμοκοιτίδας του ΕΒΕΑ που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, αναπτύσσει δράσεις διεθνής δικτύωσης, προωθώντας συνεργασίες, επιχειρηματικές αποστολές και αναδεικνύοντας κλάδους υψηλής προοπτικής.
Επιπλέον, προσφέρει πληροφορίες, συμβουλευτικής, και πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, σε συνεργασία με φορείς όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Enterprise Greece, την Εxport Credit Greece και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καθώς και σε ευρωπαϊκά προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης με ένα πλούσιο μείγμα χρηματοδοτικών επιλογών, που κατά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 αγγίζουν τα €2,018 δισ. συνολικά και τα οποία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τους εθνικούς πόρους, εστιάζοντας στις προκλήσεις υποβολής προτάσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της υγείας, του τουρισμού, της ασφάλειας και της άμυνας, και της γεωργίας και των τροφίμων.
Και σε ένα γενικότερο επίπεδο. Ζούμε σύμφωνα με πολλούς αναλυτές σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων αλλά και δραστικών τεχνολογικών αλλαγών. Πώς μπορούν οι ελληνικές, κατά βάση μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να θωρακιστούν απέναντι αυτών των αλλαγών. Και πώς μπορεί ένας φορέας όπως το ΕΒΕΑ να ενισχύσει τις επιχειρήσεις μέλη του.
Όπως ανέφερα ήδη και στη προηγούμενη ερώτηση σας από το 2020 η ελληνική οικονομία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, χρηματοπιστωτική, υγειονομική, κλιματική με αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις. Ωστόσο, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών θα γίνει έντονος στην ενσωμάτωση οικοσυστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπου η ψηφιακή και η ενεργειακή μετάβαση θα μεταλλάσσει καθημερινά και ριζικά τη λειτουργία κρατών, πολιτών και επιχειρήσεων.
Σε ένα τέτοιο μεταλλασσόμενο περιβάλλον το ΕΒΕΑ αλλά και κάθε επιμελητήριο οφείλει να καθοδηγήσει τις επιχειρήσεις στη μετάβασή τους σε πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, να τις στηρίξει να εξοικειωθούν με τη νομοθεσία, τις πολιτικές της ΕΕ και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει, να τις εκπαιδεύσει για την αποτελεσματική προσαρμογή ψηφιακών λύσεων στις ανάγκες τους και να ενισχύσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να καινοτομούν, να αναπτύσσονται και να δημιουργούν μοναδικά προϊόντα. Παράλληλα, να πραγματοποιούν συνεχείς δράσεις δικτύωσης για τις επιχειρήσεις – μέλη τους με τους κατάλληλους επιχειρηματικούς εταίρους και επενδυτές, να εντοπίζουν πηγές χρηματοδότησης και ευρωπαϊκά προγράμματα που να ταιριάζουν στις ανάγκες της επιχείρησής και να τις στηρίζει στις διεθνείς αγορές για να εκμεταλλευτούν νέες εμπορικές ευκαιρίες.
*Ο Θάνος Νιφόρος είναι Οικονομολόγος, Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων και Ιδρυτής της Acacia Investor Relations, Θεματικός Συντονιστής για τα Διμερή Επιμελητήρια της Γραμματείας Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και Υποψήφιος στο τομέα των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "Άλμα Μπροστά" του Γιάννη Μπρατάκου για τις επερχόμενες εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.