Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς: Η θέση της Ελλάδας το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς: Η θέση της Ελλάδας το 2024
Ανησυχητικά υψηλά τα επίπεδα διαφθοράς παγκοσμίως. Το Τοπ 10. Η πορεία της Ελλάδας.

Σταθερή -στην 59η θέση όπως και το 2023- βρίσκεται η Ελλάδα με σκορ 49 στον χάρτη του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας για την περασμένη χρονιά, ισοβαθμώντας με την Ιορδανία, την Ναμίμπια και την Σλοβακία.

Η χώρα μας διατήρησε την ίδια θέση, καθώς δεν παρουσίασε καμία βελτίωση στην αντίληψη της διαφθοράς, ενώ στη δωδεκαετία (2012 - 2024), το σκορ ήταν το εξής: 36 το 2012, 40 το 2013, 43 το 2014, 46 το 2015, 44 το 2016, 48 το 2017, 45 το 2018, 48 το 2019, 50 το 2020, 49 το 2021, 52 το 2022, 49 το 2023 και 49 το 2024.

Πάνω από την Ελλάδα στη σχετική λίστα βρίσκονται χώρες όπως το Βανουάτου, η Μαλαισία, η Πολωνία, η Γεωργία, το Μπαχρέιν, η Ιταλία, η Ισπανία, η Τσεχία αλλά και η Κύπρος, που βελτίωσε το σκορ της (56) και κατέλαβε την 46η θέση.

Ακόμη υψηλότερα στην κατάταξη, συναντάμε χώρες σαν την Μποτσουάνα, την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, τη Χιλή, τη Νότια Κορέα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ουρουγουάη και την Εσθονία.

Το Τοπ 10 αποτελείται από την Ιρλανδία, την Ισλανδία και την Αυστραλία που ισοβαθμούν στην δέκατη θέση, ενώ 9η βρέθηκε η Ολλανδία, ενώ ένα σκαλί παραπάνω στο #8 είναι η Σουηδία. Ελβετία, Νορβηγία και Λουξεμβούργο μοιράζονται την 5η θέση, ενώ 4η είναι η Νέα Ζηλανδία.

Την πρώτη τριάδα απαρτίζουν: η «χάλκινη» Σιγκαπούρη με σκορ 84 και άνοδο από το 2023, με το ίδιο να ισχύει και για την «ασημένια» Φινλανδία με σκορ 88. Μόνη στην πρωτιά βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά η «χρυσή» Δανία με σκορ 90.

Τα παγκόσμια επίπεδα διαφθοράς παραμένουν ανησυχητικά υψηλά, με τις προσπάθειες για τη μείωσή τους να παραπαίουν, όπως τονίζεται στην έκθεση, που έχει αποκαλύψει σοβαρά περιστατικά διαφθοράς σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από τα 2/3 των χωρών να σημειώνουν σκορ κάτω από 50 στα 100.

Ο παγκόσμιος μέσος όρος του δείκτη παρέμεινε αμετάβλητος στο 43, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση κατά της διαφθοράς αλλά και άλλη μία προειδοποίηση για την εφαρμογή μίας επιτυχημένης πολιτικής για το κλίμα.

«Σε ένα πλαίσιο με ρεκόρ στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, σε συνδυασμό με τη διάβρωση της δημοκρατίας, ο κόσμος είναι με την πλάτη στον τοίχο στον αγώνα του ενάντια στην κλιματική κρίση. Η διαφθορά κάνει αυτόν τον αγώνα πολύ σκληρότερο και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σχέση μεταξύ της διαφθοράς και της κλιματικής κρίσης» υπογραμμίζεται.

«Η διαφθορά είναι μια εξελισσόμενη παγκόσμια απειλή που κάνει πολύ περισσότερα από το να υπονομεύει την ανάπτυξη – είναι βασική αιτία της παρακμής της δημοκρατίας, της αστάθειας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεθνής κοινότητα και κάθε έθνος πρέπει να καταστήσει την αντιμετώπιση της διαφθοράς ως κορυφαία και μακροπρόθεσμη προτεραιότητα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την απώθηση του αυταρχισμού και τη διασφάλιση ενός ειρηνικού, ελεύθερου και βιώσιμου κόσμου. Οι επικίνδυνες τάσεις που αποκαλύπτονται στον φετινό Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί με συγκεκριμένη δράση τώρα η αντιμετώπιση της παγκόσμιας διαφθοράς» επεσήμανε ο Φρανσουά Βαλεριάν, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Οι πηγές δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του δείκτη καλύπτουν τις ακόλουθες εκφάνσεις της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα:

  1. Δωροδοκία
  2. Εκτροπή δημόσιων πόρων
  3. Υπάλληλοι που χρησιμοποιούν το δημόσιο αξίωμά τους για ιδιωτικό όφελος χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες
  4. Ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίσουν τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα
  5. Υπερβολική γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα που μπορεί να αυξήσει τις ευκαιρίες για διαφθορά
  6. Νεποτιστικοί διορισμοί στη δημόσια διοίκηση
  7. Νόμοι που διασφαλίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων
  8. Νομική προστασία για τα άτομα που καταγγέλλουν περιπτώσεις δωροδοκίας και διαφθοράς
  9. Κατάληψη του κράτους από στενά συμφέροντα
  10. Πρόσβαση σε πληροφορίες για δημόσιες υποθέσεις/κυβερνητικές δραστηριότητες

Η βαθμολογία κάθε χώρας είναι ένας συνδυασμός τουλάχιστον 3 πηγών δεδομένων που προέρχονται από 13 διαφορετικές έρευνες και αξιολογήσεις διαφθοράς. Την χειρότερη βαθμολογία στις 180 χώρες έχουν το Νότιο Σουδάν (8 βαθμοί), η Σομαλία (9 βαθμοί) και η Βενεζουέλα (10 βαθμοί).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει η Goldman Sachs σε συστάσεις, τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Χατζηδάκης: Τρία φορο-κίνητρα για το Χρηματιστήριο - Έρχονται οι «mystery shoppers» για τράπεζες και ασφαλιστικές

Η αισιόδοξη Wood – Τα πονταρίσματα στην Εβροφάρμα – Το μυστήριο με τη Sarantis

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider