Ηλεκτρισμός: Σπάει το φράγμα των 200 ευρώ ανά MWh η χονδρική – Με άνοδο 8% «τρέχει» ο Φεβρουάριος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ηλεκτρισμός: Σπάει το φράγμα των 200 ευρώ ανά MWh η χονδρική – Με άνοδο 8% «τρέχει» ο Φεβρουάριος
Στο «κόκκινο» όλες οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τις περισσότερες να καταγράφουν αύξηση σε διψήφιο ποσοστό. Αιτίες η χαμηλή συμμετοχή των ΑΠΕ, η υψηλή ζήτηση και οι ενισχυμένες τιμές αερίου (οι οποίες πάντως παρουσιάζουν σχετική αποκλιμάκωση). «Η πολιτεία έχει αποδείξει πως επεμβαίνει όποτε χρειάζεται», σημειώνουν στελέχη του ΥΠΕΝ στο Insider, για το ενδεχόμενο παράτασης των επιδοτήσεων.

Ακόμη εντονότερα σημάδια ενός νέου κύκλου «μίνι» ενεργειακής κρίσης καταγράφονται σήμερα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού, με τις περισσότερες να παρουσιάζουν διψήφια ποσοστά αύξησης μέσα σε ένα μόλις 24ωρο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εγχώρια χονδρεμπορική, η οποία σήμερα σπάει το φράγμα των 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καθώς διαμορφώνεται στα 204,82 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με νέο άλμα 12,5%.

Η νέα εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας «αγγίζει» όλη την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει πως δεν έχει τα χαρακτηριστικά περιφερειακής αναζωπύρωσης, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στην ευρύτερη «γειτονιά» μας, με «πρωταθλήτρια» τη Σλοβενία (206,19 ευρώ ανά MWh), ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία (205,91 ευρώ ανά MWh) και η Σλοβακία (205,15 ευρώ ανά MWh). Η Ελλάδα, μαζί με τη Βουλγαρία, είναι οι τρίτες υψηλότερες στην ΕΕ.

Πάντως, το πανευρωπαϊκό ράλι πιστοποιείται από το γεγονός ότι η χαμηλότερη χονδρεμπορική σήμερα κινείται στα 130,98 ευρώ ανά MWh, στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Επίσης, η Γερμανία κινείται στα 172,12 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με ημερήσια άνοδο 11,5%, ενώ η Αυστρία στα 180,05 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

«Κλειδί» τα αιολικά

Το γεγονός ότι οι αγορές κινούνται στο κόκκινο αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στις καιρικές συνθήκες, με την υψηλή ζήτηση για ρεύμα που έχουν προκαλέσει οι χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και οι συνθήκες παγετού που επικρατούν στις βορειοδυτικές περιοχές της «Γηραιάς Ηπείρου». Σημαντικό είναι επίσης ότι συνολικά στην Ευρώπη είναι μειωμένη η αιολική παραγωγή, η οποία κατά τη χειμερινή περίοδο αποτελεί καταλύτη για τη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως έχει γράψει το Insider, σε επίπεδο Ευρώπης τον χειμώνα οι ΑΠΕ εισφέρουν στην επάρκεια κυρίως μέσω των αιολικών πάρκων, και όχι των φωτοβολταϊκών. Είναι ενδεικτικό ότι έναν τυπικό χειμώνα, η παραγωγή φτάνει στα επίπεδα των 2.500 Γιγαβατώρων, δηλαδή περίπου όση και από όλους τους πυρηνικούς σταθμούς στην «Γηραιά Ήπειρο», πλην των μονάδων της Γαλλίας.

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν και τις τιμές του φυσικού αερίου, είτε με την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου για θέρμανση, είτε με την ενισχυμένη συμμετοχή των μονάδων αερίου. Πέρα από την αυξημένη ζήτηση, όπως ανέδειξε χθες το Insider, στις τιμές του καυσίμου επιδρά αρνητικά το γεγονός ότι μειώνοντας οι αποθεματοποιημένες ποσότητες στις ευρωπαϊκές αποθήκες, προκαλώντας μεγαλύτερη σύσφιξη στις αγορές. Όπως είναι φυσικό, οι τιμές του αερίου τροφοδοτούν τις ανατιμητικές τάσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, δημιουργώντας έτσι έναν ανατροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο.

Από τις υψηλότερες τιμές στο 6μηνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το υψηλό 2ετίας στον ολλανδικό κόμβο (TTF) -που καταγράφηκε την Τρίτη, με την τιμή του καυσίμου να «φλερτάρει» με τα 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα- το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου κινιόταν χθες σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σε κάθε περίπτωση, η χονδρεμπορική τιμή στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει τόσο μεγάλη ευαισθησία στις ημερήσιες διακυμάνσεις του TTF, ωστόσο μέσω του διασυνοριακού εμπορίου επηρεάζεται από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές όπου οι spot τιμές του καυσίμου ασκούν σημαντική επίδραση.

Το «τοπίο» στην εγχώρια αγορά δείχνει πως η αυξητική τάση δεν διαφέρει από ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η συμμετοχή των ΑΠΕ κινείται σε χαμηλά επίπεδα -ακόμη και για χειμώνα- καθώς διαμορφώνεται στο 20%. Απόλυτος κυρίαρχος στο μίγμα είναι οι μονάδες αερίου με 56% περίπου, ενώ οι εξαγωγές κινούνται στα επίπεδα της συμμετοχής του λιγνίτη (10%).

Η συνέπεια είναι η σημερινή επίδοση της αγοράς να κατατάσσεται στην 4η μεγαλύτερη του τελευταίου εξαμήνου. Επίσης, ο Φεβρουάριος «τρέχει» έως αυτή τη στιγμή με 146,17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 8% υψηλότερα από τον Ιανουάριο.

«Παράθυρο» για νέες επιδοτήσεις

Όσον αφορά το πώς θα εξελιχθεί ο μήνας, δυσοίωνα είναι τα δεδομένα τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές προγνώσεις δεν συνηγορούν σε σημαντική αλλαγή του σκηνικού του καιρού. Επίσης, με βάση τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ για την κατανάλωση ρεύματος μέχρι την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, αν και θα υπάρξει μικρή μείωση του φορτίου, αυτή θα είναι οριακή.

Τα παραπάνω «δείχνουν» πως είναι πολύ πιθανό η χονδρική τον Φεβρουάριο να κλείσει υψηλότερα σε σχέση με τον μήνα που προηγήθηκε. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων θα είναι αυξημένες τον Μάρτιο, έναντι του μήνα που διανύουμε, με συνέπεια μόνο με την παράταση των ενισχύσεων να περιορισθούν κάτω από τον πήχη των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθούν οι επιδοτήσεις για έναν ακόμη μήνα, στελέχη του ΥΠΕΝ μιλώντας στο Insider σημειώνουν ότι η πολιτεία έχει αποδείξει πως, όταν χρειάζεται, παρεμβαίνει για να συγκρατηθούν οι λιανικές τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φωτιά» στις τιμές ρεύματος και αερίου - Σκηνικό νέας ενεργειακής κρίσης

Ξεκινούν τα αποτελέσματα – Ξύπνησαν αργά οι χρηματιστηριακές - Η συζήτηση για την ΠΥΡΚΑΛ

«Ξεμπλοκάρουν» δικαστικά τα έργα 1,35 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία – Ανάδοχοι και χρονοδιάγραμμα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider