Τον δρόμο για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους με μικρές προσωπικές διαφορές και χαμηλότερες αποδοχές σε σχέση με τους υπαλλήλους του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου ανοίγει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, το οποίο βγήκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Το ΥΠΕΘΟ επιχειρεί να ρυθμίσει οριστικά το ζήτημα του συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα επιτρέψει και σε αυτούς να λαμβάνουν τις αυξήσεις που τους αναλογούν. Μάλιστα η ρύθμιση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου 2024.
Ειδικότερα, η διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους με προσωπική διαφορά, προβλέπει ότι αν η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό των 300 ευρώ, δεν επέρχεται συμψηφισμός της με την αύξηση του βασικού μισθού.
Από την άλλη αν η προσωπική διαφορά είναι πάνω από 300 ευρώ το ποσό της που συμψηφίζεται με την αύξηση, ισούται με το μικρότερο μεταξύ του 50% της προκαλούμενης αύξησης του βασικού μισθού και του ποσού της προσωπικής διαφοράς που υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος ΠΕ που με την παρέλευση διετίας εξελίσσεται σε επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο και λαμβάνει αύξηση των μικτών αποδοχών του 59 ευρώ,
- αν έχει προσωπική διαφορά 200 ευρώ, θα λάβει ολόκληρη την αύξηση (δηλαδή 59 ευρώ),
- αν έχει προσωπική διαφορά 400 ευρώ θα λάβει την μισή αύξηση (δηλαδή 29,5 ευρώ),
- αν έχει προσωπική διαφορά 310 ευρώ, συμψηφίζονται μόνο τα 10 ευρώ και λαμβάνει αύξηση 49 ευρώ.
Από το ΥΠΕΘΟ υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της ισχύουσας έως σήμερα διάταξης που προβλέπει σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μέσω «συμψηφισμού» με μελλοντικές αυξήσεις των αποδοχών τους είχε ανασταλεί το διάστημα 1.6.2022 - 31.5.2024, ώστε να μην αποτελεί ο συμψηφισμός επιβαρυντικό παράγοντα κατά τη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.
Για αυτό και πέρυσι, όπου και δόθηκαν για πρώτη φορά αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους έπειτα από 14 χρόνια, αυτές εφαρμόστηκαν σε όλους ανεξαιρέτως, ασχέτως αν είχαν προσωπική διαφορά ή όχι.
Με την προτεινόμενη διάταξη, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωπική διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ανέρχεται σε ποσά που προκαλούν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου, ρυθμίζεται αναδρομικά από 1.6.2024 και με μόνιμο τρόπο το ζήτημα που έχει ανακύψει και ταυτόχρονα περιορίζει σταδιακά τις μισθολογικές ανισότητες στο προσωπικό του δημοσίου σε περιπτώσεις με υψηλή προσωπική διαφορά.
Το δημοσιονομικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη την αναδρομική ισχύ του μέτρου, ανέρχεται σε περίπου 11,6 εκατ. ευρώ για το 2025, προσαυξανόμενο κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα έτη.
Οι αδικίες της «προσωπικής διαφοράς»
Ο μηχανισμός της προσωπικής διαφοράς έχει προκαλέσει μισθολογικές ανισότητες. Σε υπαλλήλους συγκεκριμένων φορέων με τα ίδια έτη υπηρεσίας και τα ίδια τυπικά προσόντα παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στο ύψος των συνολικών αποδοχών, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο που σχηματίζεται κάθε φορά η προσωπική διαφορά. Διαφοροποίηση προκύπτει επειδή οι υπάλληλοι προσελήφθησαν σε διαφορετική χρονική στιγμή, ή προήχθησαν σε διαφορετική χρονική στιγμή, ή γιατί αναγνωρίστηκε το μεταπτυχιακό τους σε διαφορετική χρονική στιγμή.
Τις παρεμβάσεις τις είχε προαναγγείλει στη Βουλή, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Νάσου Ηλιόπουλου.
«Δεν μπορεί υπάλληλος με 700 ευρώ προσωπική διαφορά να αντιμετωπίζεται το ίδιο με άλλον που έχει μόλις 100 ευρώ, ενώ οι συνολικές αποδοχές του είναι κατά 680 ευρώ χαμηλότερες», είχε πει ο Θάνος Πετραλιάς προσθέτοντας χαρακτηριστικά «έχω υπάλληλο με 1.000 ευρώ προσωπική διαφορά που κάθεται δίπλα από υπάλληλο με μηδέν προσωπική διαφορά. Καταλαβαίνετε τι έχει συμβεί μέσα και στο υπουργείο Οικονομικών και σε άλλα υπουργεία, όπου υπάρχουν υπάλληλοι με προσωπική διαφορά».