1.000.000 δικαστικές υποθέσεις απειλούν τα κόκκινα δάνεια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
1.000.000 δικαστικές υποθέσεις απειλούν τα κόκκινα δάνεια

Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό βρίσκεται στα σκαριά και θα βγει στον αέρα τον Αύγουστο. Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος έχει τεθεί σε ισχύ. Οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αδειοδοτούνται και οι τράπεζες έχουν κάνει όλες τις προετοιμασίες για να πετύχουν τον ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο τους να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 49% μέχρι το 2019. Και όμως, οι ειδικοί της αγοράς χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» προειδοποιώντας πως αν δεν γίνει πιο γρήγορη η απονομή δικαιοσύνης δύσκολα θα μπορέσουν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή την στιγμή περίπου 1.000.000 εκκρεμείς υποθέσεις «λιμνάζουν» στα ελληνικά δικαστήρια.

«Το θεσμικό πλαίσιο πλέον υπάρχει αλλά είναι αμφίβολο το αν θα μπορέσουν τα ελληνικά δικαστήρια να διαχειριστούν αυτό τον όγκο», τονίζει μιλώντας στο insider.gr διευθύνων εταίρος μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Αθήνας που ειδικεύεται στις υποθέσεις αναχρηματοδότησης. Ο ίδιος αναφέρει πως εκτός των άλλων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το μητρώο των διαπιστευμένων μεσολαβητών, ενώ υπάρχει μεγάλο κενό στην εξειδίκευση του δικαστικού σώματος, ειδικά σε ότι αφορά εμπορικές υποθέσεις.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες στην απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτελούν διαχρονικά προβληματικό παράγοντα για την οικονομία της χώρας. Οι αδυναμίες του δικαστικού συστήματος «αποτελούν από τους βασικότερους παράγοντες υπονόμευσης του κράτους δικαίου στη χώρα, επιδείνωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποθάρρυνσης των επενδύσεων και, τελικά, αποδυνάμωσης των προσπαθειών ανάπτυξης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης», σημειώνει ειδική μελέτη του ΣΕΒ για την απονομή δικαιοσύνης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη: «Για τις επιχειρήσεις, η ταχύτητα επίλυσης των διοικητικών διαφορών και διεκπεραίωσης όλων των δικαστικών διαδικασιών που τις αφορούν (όπως φορολογία, συμβάσεις, διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, πτώχευσης, εξυγίανσης) αποτελεί παράγοντα επιβίωσης. Σε μία χώρα που δεν αποδίδει δικαιοσύνη σε εύλογο χρόνο, η ασφάλεια του δικαίου κλονίζεται και οι επενδύσεις - ελληνικές και ξένες- είτε δεν πραγματοποιούνται, είτε ματαιώνονται».

Ενδεικτικός του μεγέθους του προβλήματος είναι ο αριθμός των υποθέσεων που λιμνάζουν στα ελληνικά δικαστήρια, οι οποίες στα τέλη του 2016 πλησίαζαν το ένα εκατομμύριο (954.000), ενώ στα τέλη του 2000 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΣΕΒ ήταν μόλις 314 χιλιάδες. «Η κατάσταση αυτή σηματοδοτεί συχνά ακόμα και καταστάσεις αρνησιδικίας, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν τα τελευταία χρόνια, ξανά και ξανά, στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η λύση αυτού του προβλήματος γίνεται ακόμη πιο επιτακτική δεδομένων των υπεράνθρωπων προσπαθειών που πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης για την μείωση των «κόκκινων» δανείων. Μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται με άμεσο τρόπο τα ελληνικά δικαστήρια, δεδομένου ότι θα υπάρξουν αναγκαστικές μετοχοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Τον προβληματισμό αυτό εκφράζει και κορυφαίο στέλεχος ελληνικής τράπεζας. «Οι στόχοι που έχουμε βάλει είναι τουλάχιστον φιλόδοξοι και τα εμπόδια υπαρκτά αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική», σημειώνει στο insider.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider