Ρυθμιστικό πλαίσιο για το bitcoin ζητά η ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρυθμιστικό πλαίσιο για το bitcoin ζητά η ΕΚΤ

Την ανάγκη να θεσπιστεί ρυθμιστικό πλαίσιο για τις κινήσεις των bitcoin εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για το bitcoin», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Απλά και μόνο λόγω μεγέθους, είναι σίγουρα όλο και πιο απαραίτητο να συζητήσουμε κατά πόσο και σε μια ποια μορφή χρειάζεται εδώ ένα ρυθμιστικό πλαίσιο», δήλωσε ο Νοβότνι.

«Μια ειδικότερη πλευρά που πρέπει να συζητηθεί… είναι το ερώτημα του κατά πόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος… αρμόζει εδώ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Την ώρα που οι μικρές τράπεζες υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος, δεν έχει κανένα νόημα το γεγονός ότι ακόμα και μεγάλες συναλλαγές σε bitcoin μπορούν και διενεργούνται χωρίς αντίστοιχους ελέγχους, δήλωσε ο Νοβότνι, αν και αυτό είναι μάλλον θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά της ΕΚΤ.

Το σχετικά μικρό μέγεθος της αγοράς σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα σημαίνει επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι τέτοιο που να απειλεί το ισχύον νομισματικό σύστημα, δήλωσε.

Και όλα αυτά σήμερα Δευτέρα, μέρα «πρεμιέρας» για τα futures του bitcoin στο Χρηματιστήριο του Σικάγο. Τα futures κατέγραψαν άλμα 26% μέσα σε λίγες ώρες!

Η έκδοση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το αμφιλεγόμενο κρυπτονόμισμα, το οποίο έχει διχάσει όσο λίγα επενδυτικά προϊόντα. Σε διάστημα ενός χρόνου, η αξία του έχει εκτιναχθεί από τα 700 δολάρια στα 16.500 δολάρια σήμερα, Δευτέρα, καταγράφοντας πρωτοφανές άλμα άνω του 2000%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider