Σκληραίνει η κόντρα για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληραίνει η κόντρα για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

«Σκάνδαλο» χαρακτήρισε την εικοσαετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου των Σπάτων ο πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Παναγιώτης Ρουμελιώτης επιβεβαιώνοντας με το πιο δημόσιο τρόπο τις πληροφορίες για κόντρα με το ΤΑΙΠΕΔ.

Μιλώντας την Τρίτη, στο ραδιοσταθμό «στο κόκκινο» ο πρόεδρος του ΔΑΑ επεσήμανε ότι η παράταση της σύμβασης παραχώρησης ζημιώνει τα συμφέροντα του Δημοσίου καθώς η σύμβαση λήγει σε δέκα χρόνια και μετά το «Ελ. Βενιζέλος» θα περιέλθει πλήρως στη κατοχή του δημοσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο από την παράταση της παραχώρησης θα είναι πολύ χαμηλό αφού θα κυμανθεί στα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ. Επιπλέον χαρακτήρισε σκανδαλώδης το γεγονός ότι το Δημόσιο που κατέχει το 55% της εταιρείας διαχείρισης του ΔΑΑ θα κληθεί να πληρώσει το μερίδιο που του αναλογεί στην σύμβαση της παραχώρησης χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά της εταιρείας και στη συνέχεια να πουλήσει το 30%.

Το 40% του ΔΑΑ ελέγχεται από την AviAlliance, η οποία αποτελεί επενδυτικό βραχίονα του καναδικού συνταξιοδοτικού ταμείου PSP και το 5% από τον όμιλο Κοπελούζου. Το υπόλοιπο 55% ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο με το 30% να έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί το επόμενο διάστημα. Πριν από την πώληση του 30% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου στην εταιρεία κατά 20 χρόνια, από το 2026 στο 2046. Το τίμημα θα καταβληθεί από τους μετόχους άρα και σε ποσοστό 55% από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του επιμένει ότι τα νούμερα που ακούγονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Θεωρούν ότι η αξία της παράτασης θα αποτιμηθεί κατά τη διαπραγμάτευση που δεν έχει καν αρχίσει, και ότι σε κάθε περίπτωση το τίμημα που θα πάρει το Δημόσιο μπορεί να είναι πολλαπλάσιο. «Το ΤΑΙΠΕΔ βάση των προβλέψεων της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης, των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της χώρας έχει ζητήσει την έναρξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”. Η διαδικασία αυτή δεν έχει καν ακόμη εκκινήσει. Επομένως όσα σχετικά γράφονται και λέγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ακόμη, πηγές με γνώση της κατάστασης σημειώνουν πως η αξία του 30% του ΔΑΑ που θα διατεθούν προς πώληση θα ανέβει σημαντικά εφόσον υπογραφεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider