Πυρά από διεθνείς φορείς για τις αλλαγές στο ελληνικό Κτηματολόγιο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πυρά από διεθνείς φορείς για τις αλλαγές στο ελληνικό Κτηματολόγιο

Μετά την Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Ένωση Υποθηκοφυλάκων ήλθε χθες να εκφράσει επιφυλάξεις για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η ελληνική κυβέρνηση στο Κτηματολόγιο, προειδοποιώντας ανοικτά για την ασφάλεια δικαίου (legal certainty)!

Σημειώνεται πως έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας – είναι τεχνικός σύμβουλος του Δημοσίου- που δόθηκε στις 4 Μαΐου στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη υποστηρίζει πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των συμβάσεων κτηματογράφησης το 2020 είναι μη ρεαλιστικός και πως με τα σημερινά δεδομένα το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί με έως δέκα χρόνια καθυστέρηση, δηλαδή το 2030!

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει αρχικά πως η εμπειρία με τις πρόσφατες και συνεχιζόμενες συμβάσεις κτηματογράφησης δείχνει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις που οφείλονται σε παράγοντες που εκφεύγουν του ελέγχου των εργολάβων, όπως π.χ. καθυστερήσεις στον έλεγχο των συμβατικών παραδοτέων.

Εισερχόμενη στους λόγους των καθυστερήσεων η Παγκόσμια Τράπεζα φωτογραφίζει λάθος χειρισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος στη νομοθέτηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, του φορέα που «στα χαρτιά» έχει διαδεχθεί την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ ΑΕ).

Όπως αναφέρει η ανάλυση κινδύνου της Παγκόσμιας Τράπεζας ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αφορά στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το καθεστώς των δικηγόρων της Ελληνικό Κτηματολόγιο και σχετικά με τη διαθεσιμότητα των δικηγόρων για τη στήριξη του υπάρχοντος μεγάλου χαρτοφυλακίου των συμβάσεων κτηματογράφησης.

Στη βάση αυτή υπογραμμίζει πως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα μπορούσε να πάει έως το 2030. «Αυτό θα είναι ένα οδυνηρό σοκ για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής», αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δεν έχει διαψευστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Χθες και η Διεθνής Ένωση Υποθηκοφυλάκων (International Property Registries Association - IPRA) – που είναι τεχνικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας- ήλθε να επικρίνει τις νομοθετικές αλλαγές που έχει επιφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε κτηματολόγιο, κτηματογράφηση και μητρώα ιδιοκτησίας.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα απέδειξαν ότι συχνά υπάρχει ανάγκη για καλύτερη κατανόηση του τι αντιπροσωπεύει το κτηματολόγιο. Οι απόπειρες των τελευταίων 23 ετών για τη δημιουργία Κτηματολογίου στην Ελλάδα απέδειξαν ότι μεταρρυθμίσεις που αγνοούν τη νομική αξία της καταχώρισης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας δεν φέρνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και δεν μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Ένωση Μητρώων Ιδιοκτησίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αλλά η Ένωση δεν στέκεται σε αυτό. Αναφέρει δεικτικά πως με τις αλλαγές που έχουν επέλθει επέρχεται αύξηση της γραφειοκρατίας και των δικαστικών διαφορών. «Τα ανωτέρω αποδεικνύουν την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση που θα πρέπει να επανεξετάσει το ρόλο του κτηματολογίου ως οντότητα που παρέχει ασφάλεια δικαίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης.

Επίσης, η IPRA εκφράζει την ανησυχία της για τα πρόσφατα γεγονότα, λέγοντας πως επηρεάζουν άμεσα τις εγγραφές γης και ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες για το σύνολο του νομικού συστήματος της χώρας. «Το κτηματολόγιο δεν αποτελεί μόνο νομικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα κοινωνικής ευθύνης», αναφέρει και εκφράζει την ελπίδα ότι με την αξία του ελληνικού κτηματολογίου και την τεχνογνωσία των υποθηκοφυλάκων θα ξεπερασθούν «συγκεκριμένα συμφέροντα» προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider