ΟΟΣΑ: Η ανεργία υποχωρεί, αλλά οι μισθοί δεν αυξάνονται

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: Η ανεργία υποχωρεί, αλλά οι μισθοί δεν αυξάνονται

«Η ανεργία διεθνώς υποχωρεί, αλλά οι μισθοί δεν αυξάνονται», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε έκθεση για τις προοπτικές απασχόλησης (OECD Employment Outlook 2018) που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αν και ο αντίκτυπος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης συνεχίζει να επηρεάζει την ποιότητα των θέσεων εργασίας και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τα ποσοστά απασχόλησης έχουν ανέλθει σε άνευ προηγουμένου υψηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ και το μέσο ποσοστό ανεργίας έχει επανέλθει στο επίπεδο πριν από την κρίση.

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η αναφορά του ΟΟΣΑ πως ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών παραμένει πολύ χαμηλότερος από ό,τι πριν από την κρίση για συγκρίσιμα επίπεδα ανεργίας και πως η καθοδική μεταβολή στην καμπύλη Phillips, η οποία απεικονίζει τη σχέση μεταξύ ανεργίας και αύξησης των μισθών, συνεχίστηκε. Κατά τον Οργανισμό η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στις προσδοκίες για χαμηλό πληθωρισμό και αφετέρου στην επιβράδυνση της παραγωγικότητας, που συνόδευσαν την οικονομική ύφεση του 2008 και δεν έχουν ακόμα ανακάμψει πλήρως.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι αποδοχές των εργαζομένων μερικής απασχόλησης σημείωσαν σημαντική μείωση σε σχέση με τις αποδοχές των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης· μείωση που σχετίζεται με την άνοδο της ακούσιας μερικής απασχόλησης σε πολλές χώρες. Επίσης, οι συγκριτικά χαμηλοί μισθοί των εργαζομένων που ήταν πρόσφατα άνεργοι σε συνδυασμό με τα ακόμα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε μερικές χώρες οδήγησαν στην αύξηση του αριθμού των χαμηλόμισθων και, κατά συνέπεια, σε χαμηλότερη μέση αύξηση των μισθών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider