Δημοσιονομικά, χρέος και «εκκρεμότητες» στο επίκεντρο του EuroWorking Group

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δημοσιονομικά, χρέος και «εκκρεμότητες» στο επίκεντρο του EuroWorking Group

Προπαρασκευαστικού χαρακτήρα αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να κάνει μια γενική ενημέρωση για την ελληνική ατζέντα.

Η πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων, ο απολογισμός της πορείας εξόφλησης χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες, η επικαιροποίηση της πορείας υλοποίησης των εκκρεμών δράσεων και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν στο επίκεντρο του συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγκρίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες την επέκταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά δέκα χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά δέκα χρόνια. Για τα κέρδη από τα ομολόγα SMPs και ANFAs θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης και ύστερα θα εκταμιεύονται ανάλογα με τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της.

Η συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα, όπως η τύχη των περικοπών στις συντάξεις και η διανομή του πλεονάσματος, θα ξεκινήσει στο Eurogroup του Οκτωβρίου. Εκεί θα δοθεί το σήμα της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, το σχέδιο του οποίου η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει στην Κομισιόν και στη συνέχεια στο Συμβούλιο υπουργών προς έγκριση.

Στο πλαίσιο αυτό η ευρωζώνη θα έχει στραμμένη την προσοχή στις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 8 Σεπτεμβρίου από τη ΔΕΘ προκειμένου να αξιολογήσει εάν άπτονται των συμπεφωνημένων δημοσιονομικών και διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εάν άπτονται, τότε το ζήτημα θα τεθεί από τα κλιμάκια των θεσμών που θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την πρώτη μετα- προγραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider