Γιατί η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν είναι Πορτογαλία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν είναι Πορτογαλία

Μπορεί χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς να παρομοίασε την μετα - προγραμματική πορεία της Ελλάδος με εκείνη της Πορτογαλίας, αλλά με τη σύγκριση αυτή δεν συμφωνούν κοινοτικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα τελεί σε ενισχυμένη εποπτεία και όχι σε απλή μεταμνημονιακή εποπτεία.

«Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια μεταμνημονιακή κατάσταση. Επίσκεψη των θεσμών, συζήτηση και κατάρτιση έκθεσης με τις απόψεις των δύο πλευρών. Ούτε επιβεβλημένα μέτρα, ούτε εποπτεία. Η Πορτογαλία αρνήθηκε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να υπάρξει καμία κρίση», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Αλλά κοινοτικές πηγές διαφώνησαν με την υπεραπλουστευτική προσέγγιση του Έλληνα υπουργού. Απατώντας σε ερώτηση του insider.gr έβαλαν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Όπως τόνισαν, οι περικοπές των μισθών στην Πορτογαλία έγιναν μέσω μιας ειδικής φορολογικής επιβάρυνσης που αποτέλεσε μέρος των προγραμμάτων στήριξης της χώρας. Μετά το τέλος του προγράμματος, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχώρησε σταδιακά στην κατάργηση αυτών των περικοπών, οδηγώντας τα επίπεδα των μισθών στα ονομαστικά επίπεδα πριν από την κρίση. Επιτάχυνε επίσης τον ρυθμό αύξησης του κατώτατου μισθού.

Αυτές οι παρεμβάσεις εξετάσθηκαν στις μετά- προγραμματικές αποστολές των θεσμών στη Λισαβόνα και αρχικά δημιούργησαν ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Με την πάροδο όμως του χρόνου τα δεδομένα έδειξαν ότι η ανταγωνιστικότητα δεν είχε χαθεί και έτσι οι ανησυχίες των θεσμών υποχώρησαν.

Οι κοινοτικές πηγές αποσαφήνισαν πως αυτό που ήταν κρίσιμο για την αξιοπιστία αυτών των κινήσεων είναι ότι επιταχύνθηκε η δημοσιονομική εξυγίανση και δεν άλλαξαν οι διαρθρωτικές πολιτικές, αλλά αντιθέτως κάποιες φορές ενισχύθηκαν. Ο δε χρηματοπιστωτικός τομέας της Πορτογαλίας παρέμεινε ανέγγιχτος κατά τη διάρκεια του προγράμματος και ανέκτησε δυναμική μετά το πρόγραμμα, χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαια διάσωσης.

Στη βάση αυτή διευκρίνισαν πως αντίθετα από την Πορτογαλία που τελεί σε απλή μετα- προγραμματική εποπτεία η Ελλάδα έχει ενισχυμένη εποπτεία η οποία θα είναι πιο διευρυμένη από την κανονική, καθώς έχει λάβει ελάφρυνση χρέους. Για το λόγο αυτό άλλωστε η διαδικασία επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMPs και ANFAs) έως το 2022 έχει συσχετιστεί και με την πρόοδο του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider