Στα στοιχεία για το ΑΕΠ β' τριμήνου η προσοχή της αγοράς

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στα στοιχεία για το ΑΕΠ β' τριμήνου η προσοχή της αγοράς

Στις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου 2018 επικεντρώνεται σήμερα η προσοχή της αγοράς. Εάν οι αναπτυξιακές επιδόσεις αποδειχθούν καλύτερες του αναμενόμενου, αυτό θα μπορούσε να στηρίξει τις προσδοκίες για ανέφελη εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να περιπλέξουν τα πράγματα, εντείνοντας τις πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική η πρόβλεψη για την πορεία της ανάπτυξης στο σύνολο του έτους τοποθετεί την αύξηση του ΑΕΠ στο 2%.

Ως προς το ΑΕΠ τα δεύτερα τρίμηνα των τελευταίων ετών χαρακτηρίζονται από τις μεγάλες διαφορές και διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5% σε ετήσια βάση, στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 σημείωσε ύφεση 1% και στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να τροφοδοτείται από την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών, καθώς κατανάλωση και ιδιωτικές επενδύσεις είχαν αρνητικό πρόσημο. Η μεγάλη ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου 2018 έχει και στατιστικό υπόβαθρο, καθώς σε αυτή συνέβαλε και το ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά μόλις 0,3%.

Ειδικότερα, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 μείωση 0,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,4% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,3%) και οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,4%. Αύξηση 7,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 10,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,8%), ενώ μείωση 2,8% σε σχέση με πέρυσι παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 6,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 13%).

Μια καλή επίδοση για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου θα έκανε και πιο εύκολες τις επικείμενες συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 και του 2019 και ειδικά για τους στόχους στο σκέλος των εσόδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider