Τέλος εποχής για τις προθεσμιακές καταθέσεις των δημοσίων φορέων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τέλος εποχής για τις προθεσμιακές καταθέσεις των δημοσίων φορέων

Υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στο προσεχές διάστημα θα αναγκάζει τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να κλείσουν όλες τις προθεσμιακές τους καταθέσεις στα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα και να μεταφέρουν περίπου 7 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σήμερα οι καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στα 14,6 δισ. ευρώ. Τα 9,5 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργείων και άλλων), τα 2,5 δισ. ευρώ καταθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα 2,6 δισ. ευρώ καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων και τα 615 εκατ. ευρώ καταθέσεις των νοσοκομείων. Από τα 14,6 δισ. ευρώ των συνολικών καταθέσεων των φορέων γενικής κυβέρνησης τα 6,9 δισ. ευρώ αφορούν σε καταθέσεις προθεσμίας και τα 7,7 δισ. ευρώ σε καταθέσεις όψεως.

Κατά πληροφορίες στο επόμενο διάστημα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που θα προβλέπει το κλείσιμο όλων των προθεσμιακών λογαριασμών των φορέων της γενικής κυβέρνησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν σκοπεύει να «σπάσει» προθεσμιακούς λογαριασμούς φορέων της γενικής κυβέρνησης, αλλά με την απόφαση του υπουργού θα γνωστοποιεί σε όλους τους φορείς πως δεν θα πρέπει να ανανεώσουν καμία άλλη προθεσμιακή κατάθεση στο μέλλον.

Όποιες διοικήσεις φορέων δεν εναρμονισθούν με το νόμο και τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις. Ενδεικτικά, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι δυνατή η καθαίρεση των μελών του Δ.Σ. του φορέα, των εκτελεστικών του οργάνων και του προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών, αλλά και η μείωση του ύψους της ετήσιας επιχορήγησης του φορέα από τον προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider