Ανεβαίνοντας στη ΔΕΘ με τους… startuppers

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβαίνοντας στη ΔΕΘ με τους… startuppers

Μια από τις… καινοτομίες της φετινής ΔΕΘ είναι ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται συνολικά το οικοσύστημα των startup. Περισσότερες από 100 startup εταιρείες δίνουν δυναμικά το παρών στη φετινή έκθεση μέσα από το περίπτερο «Ψηφιακή Ελλάδα» που διοργανώνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το ταξίδι των startuppers για την ΔΕΘ ξεκίνησε χθες και έγινε με το τρένο.

Το «Startup Train» ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής από τον Σταθμό Λαρίσης με επιβάτες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και επιχειρηματίες, πληροφορικάριους και μάνατζερ. Στις βαλίτσες τους; Καινοτόμες ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες. Επιχειρήσεις σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που θα παρουσιαστούν στο περίπτερο «Ψηφιακή Ελλάδα». Το insider.gr ήταν εκεί και συνομίλησε με μερικούς απ’ αυτούς:

Brainy – Μαργαρίτα Ρουβά (CEO) και Άννα Μπούρζη (Creative Director)

To Brainy ξεκίνησε ως ιδέα από μια ανάγκη της ιδρύτριας και επικεφαλής της εταιρείας Μαργαρίτα Ρουβά (φωτ. δεξία). «Αναζητούσα online ασκήσεις και βοηθήματα για τα μαθήματα του παιδιού μου. Μη μένοντας ικανοποιημένη από τις διαθέσιμες επιλογές αποφάσισα να ιδρύσω το Brainy», αναφέρει η κυρία Ρουβά. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα για παιδιά Δημοτικού (5ης και 6ης τάξης) και Γυμνασίου. Στο Brainy μαθητές και γονείς μπορούν να βρουν βοηθήματα, ασκήσεις αλλά και υποστηρικτικά βίντεο για τα μαθήματα τους. Το υλικό είναι πρωτότυπο, ενώ οι μαθητές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα που τους απαντούν συνεργάτες – εκπαιδευτικοί. Η πλατφόρμα λειτουργεί συνδρομητικά και πέρσι είχε περίπου 500 παιδιά. «Το σημαντικό είναι ότι το παιδί μπορεί να αυτονομήσει την μελέτη του με βάση τις ανάγκες του. Χωρίς να περιορίζεται σε ωράρια», αναφέρει η κυρία Μπούρζη.

Yayaka.gr – Ευσταθία Χιωτέλη (CEO)

Και από τις υπηρεσίες για παιδιά περνάμε για τις υπηρεσίες προς ηλικιωμένους. Το yayaka.gr είναι μια υπηρεσία που ξεκίνησαν τρεις φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία συνδέει γηροκόμους με ηλικιωμένα άτομα και τις οικογένειες τους που χρειάζονται βοήθεια. Όπως σημειώνει η Ευσταθία Χιωτέλη η ιδέα ήρθε από την δική της γιαγιά η οποία χρειαζόταν κάποιο άτομο να την βοηθάει με τα φάρμακά της. «Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για να βρει κάποιος ένα άτομο να φροντίζει κάποιον ηλικιωμένο», εξηγεί η κυρία Χιωτέλη σημειώνοντας πως υπάρχει ένα μεγάλο κενό σε αυτή την αγορά. Πραγματικά οι μόνοι τρόποι για να βρει κάποιος γηροκόμο είναι είτε από κάποιο γνωστό, είτε από αγγελία. «Στις αγγελίες όμως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Για να μπει κάποιος γηροκόμος στο yayaka.gr θα πρέπει να τον γνωρίσουμε από κοντά και να περάσει έλεγχο», τονίζει. Το yayaka.gr ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και σήμερα χωρίς σχεδόν καθόλου έξοδα για προώθηση έχει 1.200 επισκέπτες τον μήνα και δέχεται 4 με 5 αιτήματα την ημέρα είτε από γηροκόμους είτε από οικογένειες με ηλικιωμένους.

Hopwave & Kleesto – Γιώργος Πιλπιλίδης (CEO)

O Γιώργος Πιλπιλίδης είχε έτοιμη δουλειά ως developer στο Λονδίνο. Λίγο πριν φύγει μόνιμα για τη βρετανική πρωτεύουσα και ενώ συμμετείχε σε μια κρουαζιέρα για startuppers (Cruise Inn) γνωρίστηκε με τον Γιώργο Σιάτρα (συνιδρυτή και σημερινό CTO της εταιρείας) και αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πρώτη πλατφόρμα κρατήσεων για ημερήσιες και πολυήμερες κρουαζιέρες για νησιά Hopwave. Δύο χρόνια μετά δημιουργούν το νέο προϊόν Kleesto. Πρόκειται για μια σουίτα που δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης καναλιών, κρατήσεων, συνεργατών και πόρων σε επιχειρήσεις τουριστικών δραστηριοτήτων και εκδρομών. Η ομάδα που ξεκίνησε από τους δύο τους έχει πλέον μεγαλώσει. Πλέον αποτελείται από οχτώ άτομα και ετοιμάζεται για τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

Owiwi – Αθήνα Πωλίνα Ντόβα (Co-founder – COO)

Η Owiwi δίνει στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να βρουν τους μελλοντικούς τους υπαλλήλους μέσω ενός… videogame. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί ένα ειδικά σχεδιασμένο παιχνίδι για να αξιολογήσει τους υποψήφιους για εργασίας. Το παιχνίδι περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια ικανά να προβλέψουν τις φυσικές συμπεριφορές του χρήστη. Η εταιρεία έχει λάβει αρχική χρηματοδότηση και πλέον δραστηριοποιείται σε τρεις αγορές (Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία). Όπως σημειώνει στο insider.gr η Αθηνά Ντόβα η Owiwi μαζεύει εμπειρία και μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα. Ειδικά στην Τουρκία είχε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις και να καλύψει μεγάλες εταιρείες που μπορεί να είχαν και 60.000 βιογραφικά υποψηφίων για μια θέση εργασίας. Πλέον η εταιρεία ετοιμάζεται για έναν ακόμη γύρο χρηματοδότησης προκειμένου να κατακτήσει την αγορά του Ντουμπάι, που είναι και επόμενος στόος.

i-business service – Αντώνης Ζέρβας (CEO)

H i-business service είναι μια από τις πιο καινούργιες startup, καθώς μετρά ημέρες ζωής. Πρόκειται για μια B2B ηλεκτρονική αγορά που έχει στόχο να συνδέσει προμηθευτές με καταστήματα. Όπως εξηγεί ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Ζέρβας μέσω της πλατφόρμας οι χονδρέμποροί μπορούν να βρουν νέους πελάτες σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα καταστήματα να κάνουν έρευνα αγοράς με ένα μόνο κλικ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider