Ρέγκλινγκ: Δεν μπορούν να αποφευχθούν τελείως οι περικοπές στις συντάξεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Δεν μπορούν να αποφευχθούν τελείως οι περικοπές στις συντάξεις
«Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα εφέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ορθάνοικτο άφησε το ενδεχόμενο περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός αξιωματούχος συνέδεσε την τύχη των συντάξεων με το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει ο ελληνικός προϋπολογισμός.

«Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα εφέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί», είπε ο Ρέγκλινγκ.

Με τον τρόπο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές συντάξεων, μικρότερες όμως του 1% του ΑΕΠ, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση από το 2017.

Η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ερμηνεύεται και ως έμμεση πίεση στην κυβέρνηση να διαχειριστεί με συγκεκριμένο τρόπο το υπερπλεόνασμα του 2018. Κυβερνητικά στελέχη τοποθετούν το σχετικό υπερπλεόνασμα στα 900 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι νωρίτερα, ο Ρέγκλινγκ προχώρησε στην παραδοχή πως η αναταραχή γύρω από την Ιταλία επηρεάζει τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε πως υπάρχει ανησυχία για την Ιταλία λόγω των δημοσιονομικών της σχεδίων που δεν είναι συμβατά με τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών στο πρόσφατο παρελθόν.

Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού για την Ιταλία, υπογραμμίζοντας πως μέχρι στιγμής υπήρξε πολύ περιορισμένη μετάσταση της ιταλικής αναταραχής σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει οποιασδήποτε σύγκριση της Ιταλίας με την Ελλάδα. «Η περίπτωση της Ιταλίας διαφέρει από την περίπτωση της Ελλάδας», είπε.

Πάντως, αναγνώρισε πως η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων δεν επέδρασε μόνον στο κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών, αλλά έπληξε και τις ελληνικές τράπεζες.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα είπε πως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει στις αγορές και ότι το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας που διαθέτει μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον για 24 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider