Παράνομη η απόκτηση Golden Visa με χρήματα που έχουν προέλθει από POS

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παράνομη η απόκτηση Golden Visa με χρήματα που έχουν προέλθει από POS

Η υπόθεση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, του αντιπροέδρου της Jumbo, ο οποίος πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους επενδυτές για να λαμβάνουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα μέσω Golden Visa και εισέπραττε το τίμημα μέσω POS ελληνικών τραπεζών που είχε μεταφέρει στην Κίνα, ήλθε να αποκαλύψει τα μεγάλα κενά στην εποπτεία της Χρυσής Βίζας και κυρίως της προέλευσης των χρημάτων που επενδύονται στο πρόγραμμα.

Αν και η κοινή αντίληψη είναι πως ο κ. Παπαευαγγέλου με την χρήση των τερματικών αποδοχής καρτών παραβίαζε μόνον τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που ισχύουν στην Κίνα, αυτό είναι λάθος. Με τις ενέργειες του ο κ. Παπαευαγγέλου καταστρατήγησε και το νόμο 4251/2014 που αναφέρεται στις προϋποθέσεις χορήγησης της Χρυσής Βίζας.

Ήδη από τις 24 Ιουλίου 2018 με την 23388/18 απόφαση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τους αποδεκτούς τρόπους καταβολής τον τιμήματος στα πλαίσια υποβολής αιτήσεων για Golden Visa.

Η εν λόγω απόφαση προήλθε μετά από τη συνεργασία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Τράπεζα της Ελλάδας, με σκοπό να αποσαφηνιστεί πλήρως το άρθρο 20Β παρ. 2 τον ν. 4251 /2014.

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, η καταβολή του τιμήματος για τη αγορά ακινήτου αξίας από 250.000 ευρώ, στο πλαίσιο της υποβολής αιτήσεων για Golden Visa, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή τραπεζικό έμβασμα στο λογαριασμό τον δικαιούχου, που τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδας ή σε πιστωτικό ίδρυμα, που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το τραπεζικό έμβασμα συνίσταται στη μέσω πιστωτικού ιδρύματος μεταφορά σε ορισμένο δικαιούχο χρηματικού ποσού, το οποίο έχει προκαταβληθεί από του πελάτη τον πιστωτικού ιδρύματος, που δίνει τη σχετική εντολή. Συνεπώς η μεταφορά κεφαλαίου που συντελείται από λογαριασμό τον αγοραστή σε λογαριασμό τον δικαιούχου (πωλητή) αποτελεί αποδεκτό τρόπο πληρωμής, καθώς παρακολουθείται όλη η διαδρομή τον κεφαλαίου και η κίνηση της πληρωμής από τον πληρωτή στο δικαιούχο από το πιστωτικό ίδρυμα.

Αντιθέτως η απόφαση ξεκαθαρίζει πως η μεταφορά κεφαλαίου πρέπει να διακριθεί από την καταβολή χρημάτων με μέσα πληρωμής, που εκδίδονται από πιστωτικό ίδρυμα (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες κάρτες) και συνακόλουθα από την καταβολή τιμήματος μέσω τερματικού μηχανήματος (POS). «Οι περιπτώσεις αυτές δεν αποτελούν αποδεκτό τρόπο πληρωμής στα πλαίσια χορήγησης μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή, καθώς δεν εμπίπτουν στην έννοια του τραπεζικού εμβάσματος», σημειώνει η απόφαση.

Περαιτέρω ξεκαθαρίζει πως το τίμημα θα πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς κατά την υπογραφή του συμβολαίου και η ολοσχερής καταβολή δεν έχει την έννοια της εφάπαξ καταβολής του τιμήματος, αλλά της υποχρέωσης εξόφλησής του στο σύνολό του κατά την υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας, αρκεί να έχει καταβληθεί εξολοκλήρου με τον προσήκοντα τρόπο και να περιγράφεται αναλυτικά στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider