Κρίσιμος για τους θεσμούς ο δημοσιονομικός δεσμός τραπεζών - Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρίσιμος για τους θεσμούς ο δημοσιονομικός δεσμός τραπεζών - Δημοσίου
Να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα επιβάρυνσης των δημοσιονομικών μεγεθών από μία ενδεχόμενη νέα κρατική στήριξη προς τις τράπεζες θέλουν οι θεσμοί.

Να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα επιβάρυνσης των δημοσιονομικών μεγεθών από μία ενδεχόμενη νέα κρατική στήριξη προς τις τράπεζες θέλουν οι θεσμοί.

Αυτό προκύπτει από τις συζητήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο 48ωρο μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM με τα υπηρεσιακά στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων και με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Στις συζητήσεις αυτές τα κλιμάκια των θεσμών έλαβαν αναλυτικά στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, για την κεφαλαιακή κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων, για τις προβλέψεις των τραπεζικών διοικήσεων για την μελλοντική κερδοφορία, καθώς και τις εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών για την εξέλιξη των προβλέψεων τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως συγκεκριμένες συζητήσεις για το μηχανισμό εγγύησης τιτλοποιημένων «κόκκινων» δανείων που εξετάζει η κυβέρνηση - θέλοντας να αντιγράψει το τι έκανε η Ιταλία προ διετίας - δεν έγιναν με τους θεσμούς. Και δεν θα μπορούσα να γίνουν μέχρι να λάβει η κυβέρνηση τις σχετικές τεχνικές προτάσεις από τους δύο ξένους συμβούλους που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο.

Αντιθέτως για ακόμη μια φορά συζητήθηκε το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου και το πως θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη. Εάν ο αναβαλλόμενός δεν αποσβεστεί, λόγω ζημιών, τότε θα πρέπει το Δημόσιο να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα προκύψει.

Εάν και για αυτήν την κεφαλαιακή ενίσχυση θα λάβει ως αντίτιμο μετοχές, ωστόσο θα προκληθεί επιβάρυνση για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε μια χρονική περίοδο που το δημοσιονομικό μονοπάτι που πρέπει να διασχίσει η Ελλάδα είναι ήδη αρκετά δύσκολο.

Οι θεσμοί ενημερώθηκαν και για το νόμο Κατσέλη και για το πως έχουν αντιδράσει οι δανειολήπτες στις πρόσφατες αλλαγές και συγκεκριμένα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές θεωρούν πως ακόμα είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για το εάν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι αποτελεσματικά ή όχι.

Κατά πληροφορίες τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν και με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πιθανότατα αύριο, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ, αλλά και με την στρατηγική που έχει καταρτίσει το Ταμείο για την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider