Επιμένει στην περικοπή των συντάξεων το ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιμένει στην περικοπή των συντάξεων το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ επιμένει στις θέσεις του για την αναγκαιότητα εφαρμογής των προνομοθετημένων μέτρων για το 2019 και το 2020, αλλά σημειώνει ότι οι αποφάσεις για τα δημοσιονομικά της Ελλάδος λαμβάνονται πλέον μεταξύ της χώρας και των Ευρωπαίων.

Το ΔΝΤ επιμένει στις θέσεις του για την αναγκαιότητα εφαρμογής των προνομοθετημένων μέτρων για το 2019 και το 2020, αλλά οι αποφάσεις για τα δημοσιονομικά της Ελλάδος λαμβάνονται πλέον μεταξύ της χώρας και των Ευρωπαίων.

Το μήνυμα αυτό έστειλε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να δανειστεί με λογικά επιτόκια, να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Έτσι, θα αναπτύξει πολιτικές πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ και προσέθεσε: «Η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων του 2019 και του 2020 κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές δαπάνες και μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση».

Όταν ερωτήθηκε για το εάν πράγματι στο Μπαλί η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης ο Ράις ήταν μάλλον καταφατικός: «Η βασική αλληλεπίδραση (interaction) είναι μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων, καθώς όπως γνωρίζετε το Ταμείο δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα», είπε.

Για την επαναγορά των ομολόγων του ΔΝΤ από την Ελλάδα και το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό ο Ράις ανέφερε πως αποτελεί απόφαση των ελληνικών αρχών το εάν επαναγοράσουν τα δάνεια του ΔΝΤ στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρησης ενεργητικού.

«Σίγουρα έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση των ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους και έχει ταμειακό μαξιλάρι διαθεσίμων. Οπότε πρέπει να έχει υπομονή καθώς έχει την δυνατότητα να περιμένει να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες», τόνισε.

Ερωτηθείς για την πρόσκληση που έχει από πέρσι απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Κριστίν Λαγκάρντ για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, είπε πως η κ. Λαγκάρντ επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα, αλλά δεν έχει κάποια ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider