«Απ’ το παράθυρο» του Eurogroup οι συντάξεις στην Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Απ’ το παράθυρο» του Eurogroup οι συντάξεις στην Ελλάδα
To Eurogroup θα συγκληθεί πρώτα σε τακτική μορφή στις 3 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών και στη συνέχεια στις 5.30, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Eurogroup με τη συμμετοχή και των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Μπορεί η Ελλάδα να μην περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναφορές από Ευρωπαίους αξιωματούχους στη χώρα μας στη βάση ερωτήσεων για το δημοσιονομικό μονοπάτι του 2019.

Δεδομένου ότι η απόφαση για την εφαρμογή ή όχι των περικοπών των συντάξεων θα ληφθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να υπάρξουν «τροχιοδεικτικά» για τις προϋποθέσεις που θέτουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Το Eurogroup έχει δύο βασικές έγνοιες. Αφενός αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα τεθεί σε κίνδυνο χωρίς το μαχαίρι στις συντάξεις, αφετέρου κατά πόσο τα αντιμέτρα και το πακέτο παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ θα έχουν αναπτυξιακές επιπτώσεις στην οικονομία.

Η Κομισιόν έχει αποσαφηνίσει στην ελληνική κυβέρνηση πως εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και εφαρμοστεί το πακέτο παροχών της ΔΕΘ τότε θα προκύψει το 2019 ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 720 εκατ. ευρώ, ήτοι το ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, αλλά 3,1% του ΑΕΠ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υποστηρίζοντας πως το δημοσιονομικό κενό θα είναι μικρότερο και δεσμεύεται πως θα διαθέσει μέρος από το εφετινό υπερπλεόνασμα ως δημοσιονομικό μαξιλάρι για το 2019. Αν και από την επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα διαφάνηκε πως οι διάφορες δεν είναι μεγάλες , ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες και το οποίο θα έχει ως βασικό αντικείμενο την μετεξέλιξη της ευρωζώνης.

Σήμερα το Eurogroup θα συγκληθεί πρώτα σε τακτική μορφή στις 3 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών και στη συνέχεια στις 5.30, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Eurogroup με τη συμμετοχή και των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Το Eurogroup θα εξετάσει τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2019 και θα συζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Μπορεί το 2,4% έλλειμμα του ΑΕΠ, που αποτελεί και τον βασικό λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχθηκε τον ιταλικό προϋπολογισμό, να μην ακούγεται μεγάλο, αλλά είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και 0,8% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από αυτό που προτείνουν οι Βρυξέλλες.

Τέλος, η Ευρωομάδα θα διεξαγάγει θεματική συζήτηση σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, με βάση την ανάλυση που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ενημερωθεί για τις πρόσφατες δραστηριότητες του εποπτικού συμβουλίου βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider