ΟΣΔΕ κλειστό με… «παράπλευρες» απώλειες για τους αγρότες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΟΣΔΕ κλειστό με… «παράπλευρες» απώλειες για τους αγρότες
Το σύστημα υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) για όσους καλλιεργούν γη και έχουν ζώα παραμένει κλειστό. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι μάλλον καθυστερημένες χρηματοροές στο άμεσο μέλλον, τις οποίες και αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, ωστόσο δημιουργούνται και άλλα προβλήματα. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Το σύστημα υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) για όσους καλλιεργούν γη και έχουν ζώα παραμένει κλειστό. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι μάλλον καθυστερημένες χρηματοροές στο άμεσο μέλλον, τις οποίες και αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, ωστόσο δημιουργούνται και άλλα προβλήματα.

Ας δούμε μερικά από αυτά.

Καταρχήν η συχνά χρησιμοποιούμενη από τους αγρότες «κάρτα αγρότη», ή δεν μπορεί να εκδοθεί προς το παρόν, ή όποια τράπεζα την εκδίδει, το κάνει με μειωμένα ποσά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα οριστικά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης θα προκύψουν αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας. Η συγκεκριμένη κάρτα εξασφαλίζει ρευστότητα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, όταν αυτοί τη χρειάζονται πραγματικά, μέχρι και να πληρωθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Πάντως μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο αναφέρονται πολλά προβλήματα λόγω της μη έκδοσης αυτής, σε όλη τη χώρα.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται από την μη έναρξη και οριστικοποίηση των δηλώσεων καλλιέργειας είναι το «πάγωμα» των αγοραπωλησιών αγροτικής γης, για την οποία οι αγρότες δικαιούνται φοροαπαλλαγής. Για να κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής πρέπει οι αγρότες να αποδείξουν ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί ή κτηνοτρόφοι. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης του μητρώο αγροτών από όπου για να εκδοθεί αυτή απαιτείται η δήλωση ΟΣΔΕ 2022 και 2023. Μέχρι να ολοκληρωθεί η δήλωση ΟΣΔΕ 2023, η έκδοση της βεβαίωσης κατά του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού από το μητρώου αγροτών και ως εκ τούτου ο χαρακτηρισμός κάποιου ως κατά κύριο επάγγελμα γεωργός καθίσταται αδύνατη.

Επίσης, αν καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολών των δηλώσεων καλλιέργειας θα υπάρξει θέμα στους φορολογικούς ελέγχους, όπου συχνά αντιπαραβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις με τις δηλώσεις καλλιέργειας των γεωργών.

Πάντως μετά τις ενημερώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία και στη Λάρισα φαίνεται πως ένα οριστικό σύστημα υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) ΔΕΝ θα το δούμε σύντομα. Μετά τις ενημερώσεις αυτές κατέστη εμφανές πως υπάρχει ακόμα πολύς «δρόμος» αλλά και πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατό σχετικά με την εφαρμογή της ΚΑΠ, την θεωρία της οποίας καλείται να κάνει πράξη πλέον και μηχανογραφικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί που θα εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα (Eco Schemes) της αρεσκείας τους, να τα πληρωθούν! Ένα πολύ δύσκολο έργο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που καλείται πλέον να εξασφαλίσει για τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους την ορθή διαχείριση και πληρωμή γεωργικών ενισχύσεων, αξίας 1,9 δισ. ετησίως!

Οι αγρότες πάντως, ελπίζουν στην εκκίνηση της διαδικασίας υποβολών εντός των επόμενων ημερών, έστω και αν υπάρχουν μεγάλα κενά στο σύστημα υποβολής, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν κάποιες από τις «παράπλευρες απώλειες» που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η αλήθεια είναι πως μάλλον είναι μονόδρομος η συγκεκριμένη πρόταση... Σταδιακή υποβολή και συμπλήρωση της κάθε δήλωσης καλλιέργειας εντός των επόμενων μηνών.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως θα χρειαστεί οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της χώρας μας να προσέλθουν πολλές φορές στα γραφεία που θα αναλάβουν τη δήλωση καλλιέργειας τους (ΚΥΔ), μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί τελικά.

Η δήλωση καλλιέργειας από το 2023, με τις αλλαγές που έφερε η νέα ΚΑΠ αλλάζει... και από μια απλή αίτηση... γίνεται... συμβουλευτική...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:24

O Λευκός Οίκος «πάτησε το κουμπί»: Δασμοί 104% στην Κίνα

17:26

Εκτίναξη του ΧΑ μετά το sell off εν αναμονή FTSE

16:53

Απεργία 9 Aπριλίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Ποιοι συμμετέχουν

04:59

To Insider συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

00:39

Οι «πρωτάρηδες» δισεκατομμυριούχοι από την έκρηξη της AI

00:29

Νέα ξενοδοχεία Hilton έρχονται στην Ελλάδα

00:09

«Φρένο» στις μεγάλες αυξήσεις μισθών ζητά το ΔΝΤ - Πόσο αυξήθηκαν οι αποδοχές το 2024 στην Ελλάδα

00:08

Εκπομπές άνθρακα: Ποιες είναι οι επιδόσεις του συστήματος εμπορίας της ΕΕ

00:07

Σούπερ μάρκετ: Πώς το Tik Tok αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην κατανάλωση

00:07

Κίνδυνος μπλακάουτ το Πάσχα: «Έβαλαν πλάτη» οι παραγωγοί ΑΠΕ – Νέο crash test την Κυριακή των Βαΐων

00:06

C&W: Οι τάσεις στα εμπορικά ακίνητα μετά τον covid - Οι πόλεις είναι πάλι "cool"

00:05

Τράπεζες: Ψηφιοποίηση, ΜμΕ και ακίνητα προτεραιότητες στη «λίστα» Πιερρακάκη

00:04

Dimand: Τα 5 νέα projects 1 δισ. ευρώ και τα «πωλητήρια» - Πώς προχωρούν οι επενδύσεις

00:03

Εφορία: Τέλος οι ποινικές διώξεις για ρυθμισμένα χρέη – Έρχεται νέα ρύθμιση για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ

00:02

Δασμοί Τραμπ: Θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ - «Βαβέλ» απόψεων στην Ευρώπη

00:02

Οι δύσκολες εποχές και οι ευκαιρίες

00:01

Αλλαγές στο επικοινωνιακό του Μαξίμου - Ποιον σημαδεύει ο Μαρκόπουλος;

00:01

Σε σοκ αγορές - «Φρένο» από τους επενδυτές - Το καμπανάκι ΔΝΤ για τις τράπεζες

23:57

Μ. Ανατολή: Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο

23:45

Τραμπ: Η ΕΕ χρειάζεται ενέργεια και θα πρέπει να την αγοράσει από τις ΗΠΑ

23:32

Ρουμανία: Ο υπερεθνικιστής Πόντα δηλώνει ότι θα στηρίξει τη Μολδαβία εάν δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία

23:19

Τραμπ: Οι ΗΠΑ έχουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

23:15

Επέστρεψε από το -5% η Wall Street αλλά παραμένει σε περιδίνηση

22:56

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο στη «σκιά» των φόβων για ύφεση

22:43

Ισραήλ: Οι στρατιώτες που σκότωσαν 15 διασώστες στη Γάζα αισθάνονταν «απειλή»

22:27

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν, Τραμπ, Σισί, Αμπντάλα για την Παλαιστίνη με γαλλική πρωτοβουλία

22:19

Ζελένσκι: Επιβεβαιώνει στρατιωτική επιχείρηση στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ

22:07

Νέα πτώση για τον χρυσό καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο

21:58

Η Mara Panajia είναι η νέα Γενική Διευθύντρια για το Cluster WE South της Henkel Consumer Brands

21:44

ΙΕΕΣ: Αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και των ποτών - καπνού τον Φεβρουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider