Το σύστημα υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) για όσους καλλιεργούν γη και έχουν ζώα παραμένει κλειστό. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι μάλλον καθυστερημένες χρηματοροές στο άμεσο μέλλον, τις οποίες και αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, ωστόσο δημιουργούνται και άλλα προβλήματα.
Ας δούμε μερικά από αυτά.
Καταρχήν η συχνά χρησιμοποιούμενη από τους αγρότες «κάρτα αγρότη», ή δεν μπορεί να εκδοθεί προς το παρόν, ή όποια τράπεζα την εκδίδει, το κάνει με μειωμένα ποσά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα οριστικά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης θα προκύψουν αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας. Η συγκεκριμένη κάρτα εξασφαλίζει ρευστότητα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, όταν αυτοί τη χρειάζονται πραγματικά, μέχρι και να πληρωθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Πάντως μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο αναφέρονται πολλά προβλήματα λόγω της μη έκδοσης αυτής, σε όλη τη χώρα.
Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται από την μη έναρξη και οριστικοποίηση των δηλώσεων καλλιέργειας είναι το «πάγωμα» των αγοραπωλησιών αγροτικής γης, για την οποία οι αγρότες δικαιούνται φοροαπαλλαγής. Για να κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής πρέπει οι αγρότες να αποδείξουν ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί ή κτηνοτρόφοι. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης του μητρώο αγροτών από όπου για να εκδοθεί αυτή απαιτείται η δήλωση ΟΣΔΕ 2022 και 2023. Μέχρι να ολοκληρωθεί η δήλωση ΟΣΔΕ 2023, η έκδοση της βεβαίωσης κατά του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού από το μητρώου αγροτών και ως εκ τούτου ο χαρακτηρισμός κάποιου ως κατά κύριο επάγγελμα γεωργός καθίσταται αδύνατη.
Επίσης, αν καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολών των δηλώσεων καλλιέργειας θα υπάρξει θέμα στους φορολογικούς ελέγχους, όπου συχνά αντιπαραβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις με τις δηλώσεις καλλιέργειας των γεωργών.
Πάντως μετά τις ενημερώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία και στη Λάρισα φαίνεται πως ένα οριστικό σύστημα υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) ΔΕΝ θα το δούμε σύντομα. Μετά τις ενημερώσεις αυτές κατέστη εμφανές πως υπάρχει ακόμα πολύς «δρόμος» αλλά και πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατό σχετικά με την εφαρμογή της ΚΑΠ, την θεωρία της οποίας καλείται να κάνει πράξη πλέον και μηχανογραφικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί που θα εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα (Eco Schemes) της αρεσκείας τους, να τα πληρωθούν! Ένα πολύ δύσκολο έργο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που καλείται πλέον να εξασφαλίσει για τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους την ορθή διαχείριση και πληρωμή γεωργικών ενισχύσεων, αξίας 1,9 δισ. ετησίως!
Οι αγρότες πάντως, ελπίζουν στην εκκίνηση της διαδικασίας υποβολών εντός των επόμενων ημερών, έστω και αν υπάρχουν μεγάλα κενά στο σύστημα υποβολής, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν κάποιες από τις «παράπλευρες απώλειες» που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η αλήθεια είναι πως μάλλον είναι μονόδρομος η συγκεκριμένη πρόταση... Σταδιακή υποβολή και συμπλήρωση της κάθε δήλωσης καλλιέργειας εντός των επόμενων μηνών.
Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως θα χρειαστεί οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της χώρας μας να προσέλθουν πολλές φορές στα γραφεία που θα αναλάβουν τη δήλωση καλλιέργειας τους (ΚΥΔ), μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί τελικά.
Η δήλωση καλλιέργειας από το 2023, με τις αλλαγές που έφερε η νέα ΚΑΠ αλλάζει... και από μια απλή αίτηση... γίνεται... συμβουλευτική...