H κυβέρνηση επιχειρεί να διεμβολίσει την ατζέντα της ΝΔ, αλλά έρχονται και νέες αρχειοθετήσεις για τη Novartis

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H κυβέρνηση επιχειρεί να διεμβολίσει την ατζέντα της ΝΔ, αλλά έρχονται και νέες αρχειοθετήσεις για τη Novartis
Η κυβέρνηση καταρτίζει πακέτο παροχών, προκειμένου να διεμβολίσει την ατζέντα της ΝΔ, αλλά αντιμετωπίζει τις νέες αρχειοθετήσεις της Novartis.

Με την ανάμνηση του…οβελία νωπή, πολλοί επανακάμπτουν από σήμερα στα αστικά κέντρα και το ίδιο ισχύει και για το πολιτικό σύστημα, καίτοι μεσολαβεί και η αυριανή αργία της Πρωτομαγιάς. Ήδη, δε, οι διεργασίες πυκνώνουν, μιας και η κυβέρνηση θέλει τις επόμενες μέρες να «αποκρυσταλλώσει» το πακέτο των παροχών που θα πέσουν στο τραπέζι, προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, αλλά και παράλληλα να «διεμβολιστεί» η ατζέντα της ΝΔ, με «απεύθυνση» στη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, βρέθηκε βαλλόμενη τις τελευταίες μέρες μετά και την επίθεση Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και θέλει σταδιακά να ανακτήσει έδαφος, ποντάροντας σε ένα ισχυρό πακέτο παροχών, καθώς, οι μέχρι στιγμής κινήσεις, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Στο τραπέζι του Μαξίμου, για παράδειγμα, βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, πράγμα το οποίο έχει ήδη εξαγγείλει η ΝΔ, αλλά και η μετάταξη και άλλων προΙόντων σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Ακόμα, μελετάται και η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 20%, συνδυαστικά με τη μη μείωση του αφορολόγητου, αλλά και μια εφάπαξ παροχή 13ηςσύνταξης, ιδέα που είχε ξαναπέσει στο τραπέζι και το προηγούμενο διάστημα. Τέλος, εξετάζεται και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ζήτημα που «καίει» πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων και ενώ η ΝΔ έχει μιλήσει για μεσοσταθμική μείωση 30% σε μια διετία.

Πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει φιλολαϊκό προφίλ, αλλά και να απευθυνθεί στη μεσαία τάξη, η οποία είχε στηριξει εν πολλοίς τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 και όμως έκτοτε απομακρύνεται από το κυβερνών κόμμα. Την ίδια ώρα, δε, η προσπάθεια αυτή έχει και ως δεύτερο στόχο τον «στρατηγικό εγκλωβισμό» της ΝΔ, μιας και η κυβέρνηση θα εμφανίζεται να είναι αυτή που κάνει πράξη όσα υπόσχεται απλώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βεβαίως, στη ΝΔ εκτιμούν ότι με τις παροχές ο κ. Τσίπρας θα κάνει μια τρύπα στο νερό, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλες κυβερνήσεις που, την τελευταία στιγμή και προ του εκλογικού…ολέθρου, αποφάσισαν να προβούν σε ανακοινώσεις μεγάλων παροχών, σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Τελευταίο ιστορικό παράδειγμα η κυβέρνηση Σημίτη, με τον τότε πρωθυπουργό να αναγκάζεται, μετά την αποτυχία αυτού του στρατηγήματος, να δώσει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να μην είναι αυτός που θα χρεωθεί την εκλογική ήττα του κόμματος στις εκλογές του 2004. Ο κ. Τσίπρας, βεβαίως, μπορεί να μην χρειάζεται να δώσει κανένα…δαχτυλίδι, αλλά και ο ίδιος επιδιώκει να αξιοποιήσει το σωρευόμενο υπερπλεόνασμα, προκειμένου να επιτύχει την επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, από τα οποία έχει απομακρυνθεί τα χρόνια της διακυβέρνησή του.

Βεβαίως, δεν είναι όλες οι εξελίξεις γραμμικες. Για παράδειγμα, τις επόμενες μέρες αναμένεται και πάλι α τονιστεί η αίσθηση «φιάσκου» γύρω από την υπόθεση της Novartis, καθώς επίκεινται δύο ακόμα αρχειοθετήσεις ως προς την έρευνα που αφορά πολιτικά πρόσωπα: για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, για τους οποίους η διερεύνηση δεν έβγαλε κανένα ουσιαστικό στοιχείο. Θα μείνουν, βεβαίως, σε εκκρεμότητα οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Σαλμάς, ενώ θα κληθούν στην εισαγγελία τις επόμενες μέρες Ανδρέας Λοβέρδος και μη πολιτικά πρόσωπα. Οι εντυπώσεις, όμως, μένουν ως προς τα «βαριά ονόματα» της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία είχε χαρακτηριστεί από κυβερνητικά χείλη ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους» και, όμως, ως προς την εμπλοκή τους, ο θησαυρός αποδείχτηκε «άνθρακες».

Και, φυσικά, αμέσως μετά του Θωμά επίκειται η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση μομφής που θα καταθέσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ εις βάρος του Παύλου Πολάκη, την οποία ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα μετατρέψει σε συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider