ΝΔ: Η ρελάνς με το αφορολόγητο και η επιχείρηση να βάλει την ατζέντα ως τις ευρωεκλογές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΝΔ: Η ρελάνς με το αφορολόγητο και η επιχείρηση να βάλει την ατζέντα ως τις ευρωεκλογές
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόκληση Τσίπρα για το αφορολόγητο και η επιχείρηση να θέσει την ατζέντα ως τις 26 Μαϊου.

Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διεμβολίσει την πολιτική ατζέντα της ΝΔ είναι σαφής εδώ και καιρό: ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να «τινάξει την μπάνκα» στον αέρα και να προβεί σε προεκλογικές παροχές, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα ενόψει της κάλπης, μήπως και κλείσει την ψαλίδα από τη ΝΔ.

Μια τέτοια κίνηση ήταν και η εξαγγελία από τη μεριά του κ. Τσίπρα για μη περικοπή του αφορολόγητου. Πέταξε, δε, το μπαλάκι στη ΝΔ ως προς το τι θα κάνει, υπονοώντας ότι ήταν αυτή που στην πράξη ήθελε τη μείωση του αφορολογήτου. Το γιατί, βεβαίως, η ΝΔ θα ήθελε κάτι τέτοιο, δεν είχε πειστική απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στρατηγική επιδίωξη του Μαξίμου ήταν να φέρει τη ΝΔ σε δεινή θέση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, πλέον περνά στην αντεπίθεση.

Όπως εξήγγειλε, λοιπόν, χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, η ΝΔ από Δευτέρα θα καταθέσει τροπολογία για την αναστολή της εφαρμογής της μείωσης του αφορολόγητου. «Αφού από την κυβέρνηση λένε ότι δεν θα μειωθεί, ας ψηφίσουν την τροπολογία», λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει πέρυσι, με τη ρύθμιση για τις συντάξεις, με την κυβέρνηση τότε να καταψηφίζει την αντίστοιχη ρύθμιση της ΝΔ και να επιλέγει την οδό της…συνεννόησης με τους δανειστές για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου.

Εν προκειμένω, πάντως, η ΝΔ επιχειρεί να υπερκεράσει την επιχειρηματολογία του Μαξίμου: όχι απλώς εναντιώνεται στην κατάργηση του αφορολογήτου, όχι μόνο δεν την ψήφισε, όταν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι και η πρώτη που καταθέτει νομοθετική ρύθμιση για τη μη εφαρμογή της, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς υπόσχεται ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή. Σημειωτέον, το Μέγαρο Μαξίμου στην απάντηση που εξέδωσε για τη δήλωση προθέσεων του προέδρου της ΝΔ, δεν είπε τίποτα για το τι θα πράξει στη Βουλή, όταν κατατεθεί αυτή η τροπολογία.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση για το αν η κυβέρνηση μπορεί να γυρίσει το κλίμα με εξαγγελίες παροχών για τη διετία 2019-2020. Η απάντηση γαλάζιων επιτελών είναι ότι η ροπή του Μαξίμου προς την υποσχεσιολογία είναι δηλωτική της πολιτικής κατάστασης και του…πανικού που έχει καταλάβει τα κυβερνητικά στελέχη από το γεγονός ότι η ψαλίδα δεν κλείνει με τίποτα. Βεβαίως, στη ΝΔ περιμένουν να δουν, εν τέλει, ποια θα είναι τα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά τηρούν στάση αναμονής, καθώς βλέπουν ότι ακόμα και πολυδιαφημισμένες ρυθμίσεις, όπως οι 120 δόσεις, δεν έχουν ακόμα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση.

Δεν είναι, πάντως, μόνο η τροπολογία για το αφορολόγητο που είναι δηλωτική της πρόθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει την ατζέντα των ημερών. Η επιμονή της ΝΔ στην πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη, για την οποία πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διερωτούνταν σκωπτικά, αν θα την καταθέσει η όχι, είναι μια σαφής προσπάθεια της ΝΔ να αναδείξει την ουσιαστική ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό του. Τέτοια ταύτιση, ώστε καθιστά τη συζήτηση περί της μομφής σε συζήτηση περί ψήφου εμπιστοσύνης και να παίρνει ουσιαστικά «πάνω του» τον κ. Πολακη, σύμφωνα με την ανάγνωση επιτελών της ΝΔ.

Ο στόχος της ΝΔ σαφής: να πολώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ευρωκάλπη και να καταγράψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και σαφέστερη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαϊου, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την έκβαση των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider