Ξεκινάει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινάει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ανοίγει σήμερα η αυλαία για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη αποτελεί «θεσμική τομή» για το κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη το σχέδιο νόμου συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους. Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως, στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επίσης στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης και της εμπιστοσύνης στους δημόσιους υπαλλήλους, καταργείται η θέση του Γενικού Γραμματέα και την ευθύνη/αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής.

Στο νέο σχέδιο νόμου αλλάζει και ολόκληρο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, αφού προβλέπει πως το υπουργικό συμβούλιο θα συνέρχεται τακτικά και θα παράγει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία. Θεσμοθετείται επίσης Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.

Όπως είχε αναγγελθεί η πορεία του κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα, σε αρκετές δυτικές χώρες του κόσμου, όπου μια ισχυρή δομή στον κεντρικό φορέα της εκτελεστικής εξουσίας συντονίζει το νομοπαρασκευαστικό έργο αλλά και την εκτέλεση των πράξεων της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό θα γίνεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί», ώστε - όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη - αφενός να καταπολεμώνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις. Επίσης, προβλέπονται Επιτροπές Εργασίας, κάτω από το επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας.

Σήμερα συνεδριάζει στις 16.00 το υπουργικό συμβούλιο όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων ο προγραμματισμός του Νομοθετικού Έργου και ειδικότερα το Φορολογικό Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων αλλά και το Διυπουργικό Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Θα συζητηθούν επιπλέον οι οικονομικές εξελίξεις με ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit με ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

ΧΘες ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ισχυρό άνδρα της Lamda Development, Σπύρο Λάτση θέλοντας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού θα προχωρήσει τάχιστα. Το σχέδιο περιλαμβάνει σφιχτα χρονοδιαγράμματα τριών μηνών και καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία του δημοσίου ώστε το έργο να πάρει εμπρός μέχρι το Δεκέμβριο, ένα έργο που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρότζεκτ αστικής ανάπτυξης μέσα στην Ευρώπη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider