Κλείνει ο πρώτος νομοθετικός κύκλος της κυβέρνησης - Οριστικά τέλος για τη Θάνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνει ο πρώτος νομοθετικός κύκλος της κυβέρνησης - Οριστικά τέλος για τη Θάνου
Με την ψήφιση του Διϋπουργικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση ολοκληρώνει έναν πρώτο κύκλο νομοθετικών παρεμβάσεων και δίνει ραντεβού σε λίγες μέρες.

Η σημερινή ψήφιση του Διϋπουργικού Νομοσχεδίου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις αλλαγές για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τη σημερινή του μορφή, αλλά και την τροπολογία που ανοίγει το παράθυρο για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προς τούτο, άλλωστε, και ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει, σήμερα το μεσημέρι, τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου αναμένεται ο νέος γύρος σφοδρής σύγκρουσης με τον κ. Τσίπρα, μετά το «τζαρτζάρισμα» της Τρίτης. Σημειωτέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο.

Πέραν του νομοσχεδίου αυτού καθ’ αυτού, όμως, σημασία έχει και η μεγάλη εικόνα. Με την ψήφιση του Διϋπουργικού, όπως έμεινε στην ειδησεογραφία των ημερών, κλείνει ένας πρώτος κύκλος νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης που καταδεικνύουν την ετοιμότητα του επιτελείου Μητσοτάκη. Αν το σκεφτεί κανείς, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα ψηφίστηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και στις 120 δόσεις, μια νέα στρατηγική για την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης, ενώ σήμερα σειρά παίρνουν οι κεφαλαιώδεις παρεμβάσεις που αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο.

Αν μη τι άλλο, πέραν της ουσίας των νομοθετικών προβλέψεων που είναι αντικείμενο της πολιτικής συζήτησης, ενδιαφέρον είναι αυτός ο πρώτος κύκλος νομοθετικών παρεμβάσεων να διαβαστεί και «τροχιοδεικτικά». Ως πρόθεση, δηλαδή, της κυβέρνησης για ένα πυκνό νομοθετικό έργο, το οποίο και θα συνεχιστεί αμέσως μετά τη σύντομη διακοπή των εργασιών της Βουλής την επόμενη εβδομάδα και την αναχώρηση του κ. Μητσοτάκη και του κυβερνητικού επιτελείου για ολιγοήμερες διακοπές. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, παρά τα ταξίδια του κ. Μητσοτάκη που σχεδιάζονται προς το τέλος Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, θα προχωρήσει και σε κατάθεση νομοθετημάτων, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο να είναι σχεδόν σε τελική φάση επεξεργασίας, ενώ περίπου εκείνες τις μέρες θα κατατεθεί, προκειμένου να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο, και η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Τροχιοδεικτική, όμως, όπως έγραφε από χθες το Reader.gr, είναι και η επιμονή του κ. Μητσοτάκη και του πρωθυπουργικού επιτελείου στην απομάκρυνση της κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην επιβολή αυστηρών κανόνων για την αποκομματικοποίηση σημαντικών δομών, όπως οι ανεξάρτητες αρχές. Αυτό, δε, είναι ένα σημαντικό στοιχείο, στο οποίο στέκονται κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ότι, όταν γίνεται λόγος για αποκομματικοποίηση, αυτή θα πρέπει να γίνεται και πράξη. «Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την πλήρη αμεροληψία και την πλήρη ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού», μετέδιδαν χθες το απόγευμα πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στα απανωτά αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ να αποσυρθεί η επίμαχη νομοθετική διάταξη.

Ως προς τούτο, καμία περίπτωση δεν υπάρχει να συμβεί και αυτό γιατί η κ. Θάνου είναι personanongrataγια το Μαξίμου λόγω της πολιτικής της ταύτισης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε πλείστες όσες περιπτώσεις. Άλλωστε, πηγές πέριξ του Μαξίμου υπενθυμίζουν και ένα «τρίγωνο», δηλαδή αυτό της κ. Θάνου, του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, υπενθυμίζοντας έναν «ιστό» που είχε υφανθεί, ενώνοντας το πρώην Μαξίμου με ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider