Το «γαλλικό κλειδί» της ανάπτυξης για τα πλεονάσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «γαλλικό κλειδί» της ανάπτυξης για τα πλεονάσματα
Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στο επιχείρημα της ανάπτυξης για να πετύχει τη μείωση των πλεονασμάτων, ενώ συστηματοποιεί και την επαφή με τον γαλλικό παράγοντα.

Η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ήταν μάλλον αναγνωριστική, εξ ου και δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα. Είναι, όμως, ένας ακόμα ενδιαφέρων κρίκος στην αλυσίδα των ενεργειών και των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κατεύθυνση της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης της χώρας και, μεσοπρόθεσμα, της προσπάθειας για μείωση των πλεονασμάτων.

Βεβαίως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει στην προμετωπίδα των στόχων του την ενίσχυση της ανάπτυξης. Άλλωστε και για τους Γάλλους η ανάπτυξη είναι μια έννοια σημαντική, όχι μόνο επί της ουσίας, αλλά και σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού. Και αυτό διότι η ανάπτυξη θεωρείται ισχυρή νομιμοποιητική βάση και του ίδιου του ευρώ στη Γαλλία, μια χώρα που είναι ακόμα επιφυλακτική ως προς την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση κάνει κινήσεις, συμβολικές και ουσιαστικές, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη, μέσω και της ενίσχυσης των επενδύσεων, αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου συστηματοποιεί τις επαφές του με τον γαλλικό παράγοντα. Άλλωστε, εκκρεμεί και η οριστικοποίηση της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι σε λίγες μέρες, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αν και ακόμα η οριστική ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει. Το Μαξίμου, όμως, αποδίδει μεγάλη σημασία στο ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν και αυτό γιατί ο Γάλλος πρόεδρος διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στα ευρωπαϊκά πραγματα, όπως φάνηκε, άλλωστε, και από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τα πρόσωπα που θα καταλάμβαναν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Ο κ. Μακρόν, όμως, είναι άνθρωπος προσανατολισμένος στο οικονομικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης δεν…βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο: πρώτα κάνει λόγο για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να αποκτήσει ξανά «πρόσωπο» στις αγορές και ανάμεσα στους εταίρους και έπειτα, στον σωστό χρόνο, θα θέσει και το ζήτημα των πλεονασμάτων. Προηγουμένως, δε, θα πρέπει να έχουν γίνει και οι προπαρασκευαστικές επαφές, αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος για τα περαιτέρω, πέραν της διακεκηρυγμένης πρόθεσης για μεγαλύτερο βαθμό δημοσιονομικής ελευθερίας.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα δει και την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στις 29 Αυγούστου, αλλά και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη, όπου θα βρεθεί στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, ελάχιστες μέρες πριν τη μετάβασή του στη ΔΕΘ. Παράλληλα, θα πρέπει να αναμένεται και μια πρωτοβουλία για τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τον απερχόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται να έρθει και στην Αθήνα ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Βεβαίως, το Μαξίμου δεν περιμένει από τον κ. Μοσκοβισί να κάνει την όποια ενέργεια, το αντίκρισμα της οποίας, άλλωστε, είναι και αμφίβολο, με δεδομένο και ότι ο κ. Μοσκοβισί αποχωρεί από τη θέση του στο τέλος του Οκτωβρίου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider