Αύριο το απόγευμα θα γίνει η εξαγγελία των μέτρων για τις συναθροίσεις και την παραμονή σε χώρους, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Προχωράμε αύριο το απόγευμα στην εξαγγελία μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις», είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Έχουμε ήδη μια ιδέα για τα μέτρα που λειτούργησαν αποτελεσματικά και κάποια που δεν λειτούργησαν. Υπάρχουν επίπεδα εφαρμογής των μέτρων, με πλήρη διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη ή με περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ατόμων. Η πρόθεσή μας είναι ένα πλαίσιο μέτρων που θα είναι αποτελεσματικά, που θα εφαρμόζονται και θα μπορούν να ελέγχονται», πρόσθεσε.
«Όσοι δεν συμμορφωθούν στην κοινή προσπάθεια, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον», τόνισε. «Είναι υποχρέωσή μας στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στους πολίτες που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, σημείωσε πως «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων».
Σχετικά με το στόχο της κυβέρνησης για το τείχος ανοσίας, απάντησε πως είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσαμε και πως υπάρχει μια σημαντική μερίδα που αρνείται να εμβολιαστεί και να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να πείσει όσο γίνεται περισσότερους να εμβολιαστούν και να διευρύνουμε το τείχος ανοσίας ενώ για τα ποσοστά εμβολιασμού είπε ότι στις ευπαθείς ομάδες είναι κοντά στο 65% και πέφτει στο 54-55% στον ενεργό πληθυσμό ενώ αν συμπεριληφθούν όσοι έχουν νοσήσει, τα ποσοστά αυτά μεγαλώνουν.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε μια αναδρομή στην πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, είπε ότι «η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα».
«Αν δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα οι μετακινήσεις, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες. Δεν θα χειριστούμε με αφέλεια την κατάσταση. Έχουμε σχέδιο και εργαλεία να το χειριστούμε, σε συνεργασία με ΕΕ», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την ενίσχυση των πληγέντων από τις φωτιές, επανέλαβε -στο πλαίσιο όσων έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν πυρόπληκτο αβοήθητο και καμία από τις πληγείσες περιοχές χωρίς τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάστασή της. «Κινούμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή, με τρόπο που έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», είπε.
Για την κριτική της αντιπολίτευσης σε σχέση με τα πρωτόκολλα με τη Β. Μακεδονία που δεν έχουν περάσει από τη Βουλή και αν η Τουρκία βρήκε έδαφος να συνάψει δικό της για αμυντική συνεργασία με τη γειτονική χώρα. «Η συμφωνία με την Τουρκία καλύπτει διαφορετική διάσταση συνεργασίας, τη δυνατότητα πιστοληπτικής γραμμής για την αγορά υλικού. Τα όποια μνημόνια θα επικυρωθούν στο κατάλληλο διάστημα», απάντησε.
Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν και αν έγινε κουβέντα και για συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αναχαίτιση ενδεχόμενων μεταναστευτικών ροών, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτό που παρατηρήθηκε ήταν συναντίληψη. «Τονίστηκε ότι πρέπει να στηριχθούν οι χώρες κοντά στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα υπήρξε απόλυτο ξεκαθάρισμα από τη δική μας πλευρά για τον τρόπο που η χώρα θα χειριστεί το ζήτημα. Ξεκάθαρες εξηγήσεις, ξεκάθαρες κουβέντες. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της με ασφάλεια, επάρκεια και αποτελεσματικότητα που έχουμε δει σε όλες τις πύλες», ανέφερε.
Τέλος, σε ερώτηση αν η Ελλάδα κάνει διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και αν η ρητορική και ο φράκτης αφορά και τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως απέναντι στο όλο ζήτημα η χώρα θα κάνει αυτά που θα συμφωνήσει με τις υπόλοιπες χώρες σε επίπεδο ΕΕ. «Η χώρα σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει, η ευαισθησία της Ελλάδας σε θέματα προσφυγιάς και μετανάστευσης είναι δεδομένη. Δεν θα χειριστούμε το θέμα με τρόπο που θα φέρει μπροστά στα μάτια μας περιστατικά που ζήσαμε το 2015», πρόσθεσε.