Τουρκία: Το 2023 θα είναι 2η υποψηφιότητα του Ερντογάν για πρόεδρος - «Δεν μετράει» η ανανέωση θητείας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Το 2023 θα είναι 2η υποψηφιότητα του Ερντογάν για πρόεδρος - «Δεν μετράει» η ανανέωση θητείας
«Το 2023 ο κ. Πρόεδρος θα 'τρέξει' για δεύτερη φορά και όχι για τρίτη» τόνισε ο Σεντόπ.

Τον Ιούνιο του 2023 η Τουρκία θα «πάει» στις κάλπες για να εκλέξει κυβέρνηση και πρόεδρο. Και σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, αυτή θα είναι «μόλις» η δεύτερη φορά που ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν θα διεκδικεί τον προεδρικό θώκο της χώρας. Καθώς όπως είπε η ανανέωση της θητείας του στις προηγούμενες εκλογές, «δεν μετράει».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της hurriyet, o Μουσταφά Σεντόπ σχολίασε ως «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, πως ο Ερντογάν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το ρόλο του προέδρου στις εκλογές του 2023, τονίζοντας πως το 2017 του δόθηκε «εκτάκτως» το δικαίωμα να ανανεώσει τη θητεία του μέσα από αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Το 2023 ο κ. Πρόεδρος θα 'τρέξει' για δεύτερη φορά και όχι για τρίτη» τόνισε ο Σεντόπ.

Όπως αναφέρεται, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του αντιπολιτευτικού κόμματος Republican People’s Party (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα αντιταχθεί στη νέα υποψηφιότητα του Ενρτογάν.

Οι προηγούμενες εκλογές

Να θυμίσουμε πως το 2018 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε για τη νέα πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας. Ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να προασπιστεί τις αρχές της κοσμικής Τουρκία που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και να εκπληρώσει τα καθήκοντά του με «αμερόληπτο» τρόπο.

Το 52,59% των ψήφων κέρδισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου του 2018, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τα επίσημα αποτελέσματα της τουρκικής Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Στις βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, το AK, εξασφάλισε 295 έδρες στην Εθνοσυνέλευση που έχει συνολικά 600 έδρες, σύμφωνα με το CNN Turk, ενώ το εθνικιστικό κόμμα MHP που είναι σύμμαχός του, κέρδισε 49 έδρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου αρνείται να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος μέχρι να αποσυρθούν οι αυξήσεις

Τουρκία: Θετικός σε κορονοϊό ο πρόεδρος Ερντογάν και η σύζυγος του

gazzetta
gazzetta reader insider insider