Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για την εβδομάδα Υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι (Ayman Safadi).
«Ενημέρωση για εξελίξεις σε Παλαιστίνη, Συρία, Ιράκ. Συζήτηση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς» αναφέρει σε ανάρτησή του στo Twitter ο Ν. Δένδιας.
Κατά την έναρξη της επίσκεψής μου στη Ν.Υόρκη για την εβδομάδα Υψηλού επιπέδου της 77ης ΓΣ ΟΗΕ, συναντήθηκα με τον Αν.ΠΘ & ΥΠΕΞ 🇯🇴 Α.Safadi. Ενημέρωση για εξελίξεις σε Παλαιστίνη, Συρία, Ιράκ. Συζήτηση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή & τη συνεργασία σε Δ. Οργανισμούς. pic.twitter.com/2IYFnIB5RT
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 19, 2022
Από σήμερα έως και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών και πολυμερών επαφών, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε συναντήσεις του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ν. Δένδια, σήμερα αναμένεται, επίσης, να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν (Ararat Mirzoyan) και να έχει διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου. Επίσης, αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), με τον πρόεδρο της 77ης Γενικής Συνέλευσης Τσάμπα Κόροσι (Csaba Korosi), με τον υπουργό Εξωτερικών του Πράσινου Ακρωτηρίου Ρούι Αλμπέρτο ντε Φιγκερέδο Σοάρες (Rui Alberto de Figueiredo Soare) και με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
Το πρόγραμμα Δένδια
Αύριο, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) και θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι (Riyad Al-Maliki), καθώς και με τους ομολόγους του της Γεωργίας Ιλία Νταρκιασβίλι (Ilia Darchiashvili), του Τσαντ Σερίφ Μαχαμάτ Ζένε (Cherif Mahamat Zene) και της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα (Vincent Biruta).
Την Τετάρτη, ο Νίκος Δένδιας θα έχει διμερείς επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας Ρομπέρτο Αλβάρεζ Γκιλ (Roberto Alvarez Gil), της Τζαμάικα Καμίνα Τζόνσον Σμιθ (Kamina Johnson Smith), ενώ θα συμμετάσχει σε εκδήλωση υψηλού Επιπέδου «Πρόληψη διαρροής Δεξαμενοπλοίου Safer στην Ερυθρά Θάλασσα» που διοργανώνει ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα. (Wopke Hoekstra). Κατόπιν, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ (Nayef Falah Al-Hajraf) και με την υπουργό Εξωτερικών του Παναμά Έρικα Μουίνες (Erika Mouynes).
Την Πέμπτη, είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου (Nicu Popescu), της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (Bujar Osmani), της Μαδαγασκάρης Ρίτσαρντ Τζέιμς Ραντριαμαντράτο (Richard James Randriamandrato), της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Σάλεμ Ουλντ Μερτσούγκ (Mohamed Salem Ould Merzoug), με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ (Victoria Nuland), τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar). Επίσης, θα συμμετάσχει στην στην Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών και στο Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), ενώ θα συναντηθεί και με την υπουργό Επικρατείας του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για Διεθνή Συνεργασία Ρεμ αλ Χασίμι (Reem Al Hashimy).
Την Παρασκευή, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τους ομόλογούς του της Τανζανίας Λιμπεράτα Μουλαμούλα (Liberata Mulamula), των Φιλιππίνων Ενρίκε Μανάλο (Enrique Manalo) και του Παλάου Γκουστάβ Αϊτάρο (Gustav Aitaro). Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας για Συνεργασία στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω συναντήσεων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εκτός από θέματα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, θα συζητηθούν και ζητήματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-30 και η προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035. Μάλιστα, αναμένεται να υπογραφούν και σειρά διμερών συμφωνιών.