Στα εφετινά εντυπωσιακά επίπεδα των ταξιδιωτικών εσόδων, στη ψήφο εμπιστοσύνης των Γάλλων ταξιδιωτών στη χώρα μας, αλλά και στην επιτυχία του ΕΟΤ να μπει η Ελλάδα στον γαστρονομικό Οδηγό Michelin, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Ο υπουργός Τουρισμού, από το Παρίσι όπου βρίσκεται για τη Διεθνή Έκθεση IFTM-Top Resa 2022, τόνισε ότι οι συμφωνίες που άρχισαν να χτίζονται πέρυσι το φθινόπωρο έχουν αποδώσει καρπούς και θα συνεχίσουν να δίνουν στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της τουριστικής περιόδου.
«Ήρθαμε πέρυσι τέτοια εποχή στο Παρίσι, στην ίδια κορυφαία ευρωπαϊκή Έκθεση, με στρατηγικό στόχο να συνάψουμε ισχυρές συμφωνίες με τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Γαλλίας- την Air France και την Transavia- και τους tour operators, έτσι ώστε να φέρουμε παραπάνω Γάλλους ταξιδιώτες στη χώρα, άρα παραπάνω εισόδημα. Φέτος, λοιπόν, από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022, έχουν έρθει 1,4 εκ. εκατομμύρια Γάλλοι τουρίστες στην Ελλάδα και έχει ξεπεραστεί το ρεκόρ του 2019» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κατά 50% περισσότερες αεροπορικές θέσεις που έδωσε φέτος για την Ελλάδα η Air France σε σχέση με το 2019, και η αντίστοιχη 60% αύξηση από την Transavia αναβαθμίζουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν και για την off season περίοδο. Όπως είπε «όταν μεγάλες εταιρείες ενισχύουν τόσο πολύ αεροπορικά τη χώρα, αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Κάποτε ο τουρισμός στην Ελλάδα ήταν μόνο Ιούλιο και Αύγουστο, νομίζω ότι πλέον σιγά-σιγά μπαίνουν οι βάσεις και κάνουμε σοβαρή προσπάθεια, έτσι ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο καθόλη τη διάρκεια του έτους. Και με βορειοευρωπαίους συνταξιούχους αλλά και με ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι, και αυτοί, έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν το φθινόπωρο και το χειμώνα και φαίνεται ότι προτιμούν τη χώρα μας. Βλέπω ότι επεκτείνεται η τουριστική περίοδος, έχουμε σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό. Μου λένε εδώ οι Γάλλοι tour operators ότι για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έχουν ήδη βάλει stop sales, έχουν, δηλαδή, πουλήσει όλα τα πακέτα τους. Οπότε είναι λογικό τώρα να παλεύουμε για το Νοέμβρη. Πάμε βήμα-βήμα».
Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στην καθοριστική συμφωνία για τον ελληνικό τουρισμό, να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον Οδηγό Michelin. «Σήμερα το πρωί γίνεται μια πολύ μεγάλη εκδήλωση με events στο Παρίσι και στην Αθήνα. Με βραβεύσεις Ελλήνων σεφ, με τον γαστρονομικό μας τουρισμό και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα και στην Αττική να διαφημίζονται πλέον σε όλο τον κόσμο. Θέλω να συγχαρώ τον ΕΟΤ για αυτή την πολύ σημαντική συμφωνία. Πολλοί τουρίστες, παγκοσμίως, ταξιδεύουν μόνο για αυτό το λόγο, για τη γευσιγνωσία» δήλωσε ο Β. Κικίλιας.
Από την πλευρά του, ο γγ του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, δήλωσε.
«Η σημερινή συμφωνία μεταξύ του ΕΟΤ και της Michelin αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία μας με τον πλέον αναγνωρίσιμο φορέα γαστρονομίας διεθνώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή ταχύτητας της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Η χώρα μας αποκτά ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό ως τουριστικός προορισμός 12 μηνών.
Δουλεύουμε εδώ και δύο περίπου χρόνια το πλαίσιο της συνεργασίας μας, υπό αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας. Φτάσαμε εδώ με πολύ κόπο και πολλή δουλειά, γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη του ΕΟΤ σε Ελλάδα και Γαλλία που εργάστηκαν σκληρά, μαζί με τα στελέχη της Michelin, τα οποία οφείλω επίσης να ευχαριστήσω για την καλή συνεργασία μας και να ευχηθώ καλή δουλειά από εδώ και πέρα. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στους δύο μεγάλους Έλληνες σεφ που έχουν τιμηθεί με αστέρια Michelin: τον Άγγελο Λάντο και τον Έκτορα Μποτρίνι οι οποίοι με ενέπνευσαν να ξεκινήσω αυτή την προσπάθεια πριν από δύο χρόνια, εν μέσω σκληρής πανδημίας. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.
Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Και σήμερα είμαι πολύ υπερήφανος που κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».