Στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για επιστολική ψήφο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για επιστολική ψήφο
Τη Δευτέρα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα.

Τη Δευτέρα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα, με προγραμματισμό να εξαντληθεί η συζήτησή του σε έως και τρεις συνεδριάσεις.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου, που από τον πρωθυπουργό έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική και εμβληματική μεταρρύθμιση, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Για ιστορική μεταρρύθμιση έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προάγει τη συμμετοχή όλων των πολιτών στις εκλογές και λειτουργεί ως αντίδοτο στην αποχή.

Το πρώτο βήμα από την κυβέρνηση έγινε με το ν.4648/2019, δηλαδή κατοχυρώθηκε ότι για πρώτη φορά θα μπορούν οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, έστω και με περιορισμούς, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και τώρα έρχεται η κυβέρνηση και κάνει ένα άλμα, κάνοντας την επιστολική ψήφο καθολική.

Να σημειωθεί ότι δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό (π.χ. πρεσβείες κλπ) και όλοι οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – δηλαδή έχουν δικαίωμα ψήφου – θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν ότι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.

Επιστολικά θα μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες εντός Επικράτειας γεγονός σημαντικό, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 9 Ιουνίου και υπάρχουν φοιτητές, εργαζόμενοι στα νησιά και άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι διευκολύνονται. Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ ενώ αρχικά θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σικάγο για συναντήσεις με την πολυπληθή ελληνοαμερικανική κοινότητα, όπου μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί και στην επιστολική ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα κατά της ακρίβειας εάν χρειαστεί

Έφοδος Γεωργιάδη στον Ευαγγελισμό

Αλέξης Πατέλης για ομόφυλα ζευγάρια: «Το πολιτικό κόστος της ισότητας στον γάμο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider