Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία θα δώσουν «σθεναρή» απάντηση στις «επιθέσεις» της ισραηλινής διπλωματίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία θα δώσουν «σθεναρή» απάντηση στις «επιθέσεις» της ισραηλινής διπλωματίας
Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, η αναγνώριση από τις οποίες σήμερα του κράτους της Παλαιστίνης προκάλεσε την οργή των ισραηλινών αρχών, θα δώσουν «σθεναρή» απάντηση στις «επιθέσεις» της ισραηλινής διπλωματίας, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, η αναγνώριση από τις οποίες σήμερα του κράτους της Παλαιστίνης προκάλεσε την οργή των ισραηλινών αρχών, θα δώσουν «σθεναρή» απάντηση στις «επιθέσεις» της ισραηλινής διπλωματίας, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

«Θα δώσουμε μια απάντηση (...) συντονισμένη με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, οι οποίες στοχοποιούνται από το ίδιο είδος αποτρόπαιης παραπληροφόρησης και επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», μια απάντηση «σθεναρή και ήρεμη» στις «προκλήσεις» αυτές, δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες σε δημοσιογράφους.

«Κανείς δεν μπορεί να μας εκφοβίσει (...) Δεν κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική αντιδρώντας σε tweets, έχουμε ξεκάθαρες ιδέες για τον δρόμο που πρέπει να πάρουμε», πρόσθεσε.

Η απάντηση του Δουβλίνου, της Μαδρίτης και του Όσλο θα δοθεί «την κατάλληλη στιγμή», σημείωσε.

Ο Άλμπαρες κατηγόρησε επίσης την ισραηλινή διπλωματία ότι «ενδιαφέρεται» περισσότερο «να μιλάει με tweets παρά για τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου», της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, το οποίο έδωσε εντολή την Παρασκευή στο Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας υιοθέτησε επισήμως σήμερα το διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης.

Η αναγνώριση αυτή, σε συντονισμό με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, είναι «απαραίτητη» για την «επίτευξη ειρήνης» ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, πέραν του ότι είναι ένα «ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του σήμερα το πρωί ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη «εναντίον κανενός, πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ, ενός φίλου λαού (...), με τον οποίο θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση», σημείωσε επίσης και υπογράμμισε ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αντανακλά «την απόλυτη απόρριψη εκ μέρους μας της Χαμάς, η οποία τάσσεται κατά της λύσης των δύο κρατών».

Οι ισραηλινές αρχές αντέδρασαν κατηγορώντας τον Σάντσεθ ότι γίνεται «συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού», σε μήνυμα που ανήρτησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, κάνοντας αναφορά στην αναγνώριση από την Ισπανία του κράτους της Παλαιστίνης, αλλά και στις επίμαχες δηλώσεις της τρίτης στην ιεραρχία της ισπανικής κυβέρνησης, της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία ζήτησε πρόσφατα την απελευθέρωση της Παλαιστίνης «από το ποτάμι ως τη θάλασσα».

Η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται επίσης να συνεδριάσει σήμερα εντός της ημέρας για να υιοθετήσει επισήμως την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, ενώ η Νορβηγία επέδωσε την Κυριακή προφορική διακοίνωση στον Παλαιστίνιο νέο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα, με την οποία τίθεται σε ισχύ σήμερα η απόφαση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκκληση Ζελένσκι σε Μπάιντεν να παρευρεθεί σε σύνοδο για την ειρήνη - «Ο Πούτιν θέλει να αποτύχουμε»

Η Ιρλανδία αναγνωρίζει επισήμως παλαιστινιακό κράτος - Ανοίγει πλήρη πρεσβεία στην Ραμάλα

Μακρόν: Να ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην άνοδο της άκρας δεξιάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider