Ντάουχ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο): Πεπεισμένος για μεγαλύτερη προσέλευση στις ευρωεκλογές σε σχέση με το 2019

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντάουχ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο): Πεπεισμένος για μεγαλύτερη προσέλευση στις ευρωεκλογές σε σχέση με το 2019
Οι πολίτες πρέπει να αξιοποιήσουν την ψήφο τους και όχι να αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για εκείνους, αναφέρει ο διευθυντής επικοινωνίας και εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.

Πεπεισμένος για μεγαλύτερη προσέλευση στις ευρωεκλογές σε σχέση με το 2019 είναι ο διευθυντής επικοινωνίας και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάουμε Ντάουχ τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αξιοποιήσουν την ψήφο τους και όχι να αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για εκείνους.

Για αποτελέσμα «πολιτικής πόλωσης» που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι τεχνητή και εντοπίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στον πραγματικό κόσμο, έκανε λόγο, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών με τελευταία αυτή εναντίον της Δανής πρωθυπουργού, Μέττε Φρεντερίκσεν, καθώς και σε σχέση με το εάν είμαστε σε επικίνδυνες εποχές.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής πόλωσης. Αυτή η πόλωση σε πολλές περιπτώσεις, είναι αρκετά τεχνητή, που μπορείτε να βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι στον πραγματικό κόσμο. Αυτό κατά τη γνώμη μου, συνδέεται με όλες αυτές τις εκστρατείες παραπληροφόρησης που έχουν ξεκινήσει μερικές φορές, από τρίτες χώρες, με σκοπό να αποδυναμώσουν το δημοκρατικό μας σύστημα και να αποφύγουν μια φυσική, εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ πολιτών και πολιτικών και διαφορετικές πολιτικές επιλογές».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν είναι πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ασφαλές να ψηφίσουν χωρίς να υπάρξει ξένη παρέμβαση, ο Χάουμε Ντάουχ έστειλε σαφές μήνυμα τονίζοντας ότι «υπήρξε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών των κρατών μελών αλλά και των θεσμών τους. Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί κανείς από αυτή την άποψη».

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με την ακροδεξιά, επισήμανε ότι «θα δούμε. Ξέρω ότι γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες χώρες είναι πιο δυνατή από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Αλλά αυτές είναι εκλογές. Αυτό δεν είναι έρευνα. Αυτές είναι πραγματικές εκλογές. Θα εξαρτηθεί λοιπόν, από το ποιος θα ψηφίσει, ποιος θα απέχει. Αυτοί που θα ψηφίσουν θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν, από το πού θα είναι οι πλειοψηφίες. Ταυτόχρονα, λοιπόν, αυτό που μας λένε οι έρευνες είναι ότι την επομένη των εκλογών θα διατηρήσουμε εδώ μια εποικοδομητική πλειοψηφία».

Σε σχέση με την επόμενη ημέρα, αλλά και το επόμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, ο εκπρόσωπος του ΕΚ εξήγησε τους σταθμούς της περιόδου που ακολουθεί.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση από το 2019. Αυτή θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση της συμμετοχής από το 2014. Είναι αλήθεια ότι την επομένη των εκλογών έχουμε έναν νέο κύκλο, όπου η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αξιολογήσει αυτά τα αποτελέσματα. Μετά, μέσα σε δύο, τρεις εβδομάδες, οι πολιτικές ομάδες θα κάνουν την εκστρατεία και έχουμε τη δυνατότητα να συγκροτηθούν και να εκλέξουμε το δικό τους διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρο κ.λπ.. Και τότε παράλληλα με αυτό, είναι προφανές ότι οι πολιτικές ομάδες θα παίξουν επίσης ρόλο στις συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως γνωρίζετε, η πρόταση πρέπει να προέλθει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά η ψηφοφορία της εκλογής λαμβάνει χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προφανώς ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα δοκιμάσουν τις δυνατότητες για κάθε πιθανό υποψήφιο» υπογράμμισε. Τέλος, όπως είπε το σύνθημα είναι «Αξιοποίησε την ψήφο σου, αλλιώς άλλοι θα αποφασίσουν για σένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές 2024: Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ιταλία-ευρωεκλογές: Οι κάλπες άνοιξαν στις 3 τοπική ώρα

Ευρωεκλογές 2024: Άνοδος αλλά όχι νίκη της ακροδεξιάς στην Ολλανδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider