Μητσοτάκης: Πριν το τέλος του καλοκαιρού η έγκριση του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ - Παράταση για ΓΑΙΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Πριν το τέλος του καλοκαιρού η έγκριση του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ - Παράταση για ΓΑΙΑ
Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν του τέλος του καλοκαιριού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν του τέλος του καλοκαιριού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα, παράταση παίρνει το πρόγραμμα "ΓΑΙΑ", το οποίο προσφέρει φθηνότερο αγροτικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θέλω να θυμίσω ότι στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση έχει πρακτικά ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας, όπως αυτά κατατέθηκαν σε συζητήσεις, επαναλαμβανόμενες, που είχα και στο δικό μου το επίπεδο στις αρχές αυτού του έτους.

Αναφέρομαι σε έναν νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δίκαιο, πιο δίκαιο μηχανισμό, ακούγοντας τις προτάσεις και των ίδιων των αγροτών, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φθηνό ρεύμα -και εδώ θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος “ΓΑΙΑ”, το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας-, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό και θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα και θα ζητήσω από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών μας για τη δυνατότητα που τους δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, φαίνεται πως τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων», σημείωσε και επανέλαβε ότι «τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές», σημείωσε.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη νέα ΚΑΠ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και στη νέα ΚΑΠ. «Η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματικότητα και μία, θα έλεγα, υποχρέωση την οποία έχουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Πρέπει να γίνει, όμως, με μία τέτοια ταχύτητα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, που να μην “στραγγαλίζει” τελικά τους παραγωγούς, ειδικά τους μικρούς παραγωγούς.

Και εκεί ήδη έχουμε πετύχει σημαντικά βήματα εξορθολογισμού: την εξαίρεση των μικρών παραγωγών, κάτω των 100 στρεμμάτων, από βαριές διαδικασίες που “χτυπούσαν” ουσιαστικά το διαθέσιμό τους εισόδημα.

Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, καθώς θα εισέλθουμε και στον πυρήνα των όποιων αλλαγών μπορούν να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, εώς ότου προετοιμαστούμε φυσικά για τον νέο κύκλο και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2027 και μετά», τόνισε.

Τέλος, μιλώντας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει να λαμβάνει τις επιδοτήσεις τους υπογραμμίζοντας όμως ότι «θα τις λαμβάνουν μόνο αυτοί που πραγματικά παράγουν».

Από τη μεριά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο που αφορά σύμφωνα με το οποίο ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η νέα ΚΑΠ.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό «να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσιάρας: Γεμάτος προκλήσεις ο πρωτογενής τομέας

Δυο γιατροί στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα θεραπεύσουν τον μεγάλο ασθενή, τον πρωτογενή τομέα;

Αγορά σιτηρών; Πτωτικά προσωρινά… Ανοδικά μελλοντικά;

gazzetta
gazzetta reader insider insider