Γαλλία exit polls: Πρωτιά Λεπέν - Στην τρίτη θέση ο Μακρόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία exit polls: Πρωτιά Λεπέν - Στην τρίτη θέση ο Μακρόν
Όπως διαφαίνεται η Εθνική Συσπείρωση θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της συνασπισμένης αριστεράς. Εξαφανίσαμε τον Μακρόν, ανέφερε η Λεπέν στους οπαδούς της. Δεν θα επιτρέψουμε να νικήσει η ακροδεξιά τονίζει ο Μελανσόν. Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά, δηλώνει το LR.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:24

Προβάδισμα με ποσοστό 33-34% δίνουν στην Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν τα πρώτα exit polls που μεταδίδουν βελγικά Μέσα. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της συνασπισμένης αριστεράς (NFP) με ποσοστό 29-30%, ενώ στην τρίτη θέση και με ποσοστό 22-23% έρχεται η συμμαχία του Μακρόν Ensemble.

Από την πλευρά του ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM στο exit poll του αναφέρει ότι Εθνικός Συναγερμός της Μαρί Λεπέν με 33% καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Στην δεύτερη θέση έρχεται το νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με 28,5% και στην τρίτη θέση το Ensemble του προέδρου Μακράν με 22%. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ο Εθνικός Συναγερμός θα μπορούσε να συγκεντρώσει στο δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής ανάμεσα στις 260 και τις 310 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην γαλλική Εθνοσυνέλευση είδες στις 289 έδρες.

Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 577 εκπροσώπους τους στην Εθνοσυνέλευση, σε μια εκλογική διαδικασία που αποτελεί την πλέον κρίσιμη για το μέλλον της χώρας καθώς διακυβεύεται η διεθνή θέση της.

Μια νέα πλειοψηφία βουλευτών που αντιτίθενται στον Μακρόν αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Γαλλίας.

Μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να θέσει τη Γαλλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η Εθνική Συσπείρωση δεν υποστηρίζει πλέον την αποχώρηση από το μπλοκ, πολλές από τις προτάσεις της θα συγκρούονται με τις ευρωπαϊκές συνθήκες ή θα παρεμποδίσουν τη συνεργασία με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Λεπέν: Εξαφανίσαμε τον Μακρόν

Η Μαρίν Λεπέν σε πρώτες δηλώσεις της προς οπαδούς του κόμματος της ανέφερε: «Η δημοκρατία μίλησε και οι Γάλλοι έθεσαν το RN και τους συμμάχους του στην κορυφή, ουσιαστικά εξαφανίζοντας το στρατόπεδο του Μακρόν». Πρόσθεσε ότι ο κόσμος θέλει ξεκάθαρα «να γυρίσει σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής διακυβέρνησης» και ζητά από τον κόσμο να ψηφίσει ξανά για το RN την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο. «Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία ώστε ο (ηγέτης του RN( Τζόρνταν Μπαρντέλα να διοριστεί πρωθυπουργός σε μια εβδομάδα», πρόσθεσε.

Μπαρντελά: Οι Γάλλοι έδωσαν την τελική ετυμηγορία

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Μελανσόν: Δεν θα επιτρέψουμε να νικήσει η ακροδεξιά

Με την ανακοίνωση των exit polls και την διαφαινόμενη δεύτερη θέση που καταλαμβάνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο ηγέτης του αριστερού συνασπισμού Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την ακροδεξιά να νικήσει», σαλπίζοντας για μέτωπο κατά της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Επίσης ο Μελανσόν ανέφερε ότι το (NFP) θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών. «Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στην Εθνική Συσπείρωση », τόνισε,

LR: Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί .

Από το περιθώριο στις πύλες της εξουσίας

Με αφετηρία από το ακραίο περιθώριο της γαλλικής κοινωνίας, αυτό το μετονομασμένο ακροδεξιό κόμμα, βρίσκεται πλέον προ των πυλών της εξουσίας.

Ένας από τους ιδρυτές του, ο Pierre Bousquet, ήταν στα ναζιστικά Waffen SS κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ένας άλλος βασικός αξιωματούχος του κόμματος ήταν συνεργάτης του καθεστώτος του Βισύ που συνεργάστηκε με τους Ναζί.

Στην εξέλιξη, το 2002, ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, Ζαν-Μαρί Λεπέν, έφτασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ως ηγέτης του Εθνικού Μετώπου.

Τότε η Γαλλία κράτησε την ανάσα της καθώς σχεδόν το 18% των ψηφοφόρων τον υποστήριξαν.

Όταν η Γαλλία ψήφισε για την Εθνοσυνέλευση της στις βουλευτικές εκλογές το 2017, το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε μόνο οκτώ έδρες και ήρθε τρίτο με 13% στον πρώτο γύρο.

Ένα χρόνο αργότερα η Μαρίν Λεπέν μετονόμασε το κόμμα της σε Rassemblement National (Εθνική Συσπείρωση ) και το 2022 κέρδισε 89 έδρες, σημειώνοντας 18,7% στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Η RN πριν από τρεις εβδομάδες στις ευρωεκλογές κέρδισε 31,4%, αλλά αν επιβεβαιωθεί το αποψινό exit poll του 34%, μόνο όσον αφορά τον αριθμό των ψηφοφόρων σε όλη τη Γαλλία, θα είναι κάτι το πρωτοφανές και ιστορικό.

Δεν είναι περίεργο που ο Τζόρνταν Μπαρντέλα αποκαλεί την ψηφοφορία της επόμενης Κυριακής «μία από τις πιο καθοριστικές στην ιστορία της Πέμπτης (γαλλικής) Δημοκρατίας».

Προσέλευση ρεκόρ στις κάλπες

Τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή των Γάλλων στο σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών έφτασε στο 59,39% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Το 2022 η αντίστοιχη συμμετοχή ήταν στο 39,42%, ενώ το 2017 ήταν στο 40,75.%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές από το 1978.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider