Καύσιμα: Γεμίζουν οι Έλληνες παρά τις τιμές – Αυξήσεις αναμένονται τον Ιούλιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Γεμίζουν οι Έλληνες παρά τις τιμές – Αυξήσεις αναμένονται τον Ιούλιο
Σταθερά ανοδικά κινείται η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στην ελληνική αγορά παρά το γεγονός ότι οι τιμές αναμένεται να προσεγγίσουν εκ νέου τα 1,9 ευρώ το λίτρο το επόμενο διάστημα.

Σταθερά ανοδικά κινείται η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στην ελληνική αγορά παρά το γεγονός ότι οι τιμές αναμένεται να προσεγγίσουν εκ νέου τα 1,9 ευρώ το λίτρο το επόμενο διάστημα. Τα στοιχεία του πενταμήνου δείχνουν αύξηση στη ζήτηση για βενζίνη κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και για το diesel κίνησης κατά 6,1%. Όπως σημειώνει πηγή της αγοράς, βασικοί παράγοντες της ανοδικής πορείας είναι η καλή πορεία της οικονομίας και η αύξηση των επενδύσεων.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά κινούνται μεν σε σχετικά υψηλά επίπεδα αλλά χαμηλότερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από ενάμιση μήνα όπου η απλή αμόλυβδη ξεπερνούσε τα 2 ευρώ σε 21 νομούς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης κινείται στα 1,895 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,654 ευρώ το λίτρο και παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού οι τιμές θα καταγράψουν μικρή άνοδο.

Αυτή την στιγμή η μέση τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ μόνο στα Δωδεκάνησα (2,063 ευρώ το λίτρο) και στις Κυκλάδες (2,139 ευρώ το λίτρο) αλλά καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών στην αντλία θα διαδραματίσει η τιμή του Brent το επόμενο διάστημα (και ουσιαστικά η τιμή Platts) αλλά και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος, ειδικά μετά την κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή, εξακολουθεί τον εξισορροπητικό παράγοντα έναντι της πιο ασθενούς ζήτησης που καταγράφεται στην παγκόσμια αγορά αλλά και των προοπτικών της πορείας της οικονομίας.

Γιατί το Brent δεν θα κάνει «βουτιά»

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο τέλος της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές στάθμισαν την αδύναμη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ ενώ τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάιο ενίσχυσαν τις πιθανότητες η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.

Ενώ η παραγωγή και η ζήτηση πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Απρίλιο, η ζήτηση για βενζίνη μειώθηκε στα 8,83 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση Petroleum Supply της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Η μηνιαία έκθεση από την EIA εκτιμά ότι η ζήτηση βενζίνης ήταν αρκετά φτωχή», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής στην Price Futures Group, κάτι το οποίο

Ωστόσο, για την ώρα τουλάχιστον, δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι η τιμή του πετρελαίου και κατ’ επέκταση των καυσίμων θα καταγράψει σημαντική πτώση. Το ενδεχόμενο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, έχει παράσχει και εξακολουθεί να προσφέρει υποστήριξη στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό.

Οι διασυνοριακές εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου κλιμακώνονται τις τελευταίες, ιδιαίτερα μετά και από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Λίβανο και κάλεσε τις χώρες της περιοχής να δείξουν την υποστήριξή τους.

Αυτό δημιούργησε φόβους ότι άλλες περιφερειακές δυνάμεις θα μπορούσαν να παρασυρθούν στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου παραγωγού πετρελαίου, του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Γάζα, στον παρατεταμένο πόλεμο με την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα Χαμάς, ενισχύοντας τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Στα ίδια επίπεδα με το περυσινό καλοκαίρι οι τιμές – Πιέσεις στο Brent βλέπει η αγορά

Καύσιμα: Συνεχίζεται η πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά – Πιέσεις στο πετρέλαιο από τις προοπτικές της ζήτησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider