Αναχώρησε για την Σύνοδο των BRICS στη Ρωσία ο Σι Τζινπίνγκ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναχώρησε για την Σύνοδο των BRICS στη Ρωσία ο Σι Τζινπίνγκ
Ο κ. Σι θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου, η οποία ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ως μεθαύριο Πέμπτη στην Καζάν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε για τη Ρωσία, όπου θα πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής των BRICS, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο κ. Σι θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου, η οποία ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ως μεθαύριο Πέμπτη στην Καζάν.

Ο κ Πούτιν υποδέχεται από σήμερα κάπου είκοσι ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, συμμάχους και εταίρους του, στο πλαίσιο της ετήσιας της συμμαχίας που το Κρεμλίνο δεν κρύβει πως θέλει να δει να ανταγωνίζεται τον «ηγεμονισμό» της Δύσης.

Η σύνοδος, σε πείσμα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, θα διεξαχθεί καθώς η Μόσχα κερδίζει έδαφος στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία και σφυρηλατεί συμμαχίες με τους κυριότερους αντιπάλους των ΗΠΑ — την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Το Κρεμλίνο καυχιέται πως πρόκειται για το «πιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός που οργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία» κι επιδιώκει να επιδείξει την αποτυχία της προσπάθειας της Δύσης να απομονώσει τη χώρα αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022..

Στο κέντρο της Καζάν, στις όχθες του Βόλγα, έχουν επιβληθεί πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι κάτοικοι παροτρύνθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Η Καζάν, κάπου χίλια χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, έχει υποστεί επανειλημμένα ουκρανικές επιθέσεις με drones, που είχαν στόχο βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνδεόμενες με τον στρατό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αρχίσει από σήμερα μαραθώνιο κάπου δεκαπέντε διμερών συναντήσεων, κατά το Κρεμλίνο. Η πρώτη θα είναι αυτή με τον Κινέζο ομόλογό του, ένδειξη της στρατηγικής στροφής του Κρεμλίνου στην Ασία.

Κατόπιν, ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Προβλέπεται να παραθέσει επίσημο δείπνο σε ξενοδοχείο της Καζάν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Κρεμλίνο.

Αύριο Τετάρτη, αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - η χώρα του οποίου, μέλος του NATO, ζήτησε να ενταχθεί στην BRICS - , καθώς και με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Μεθαύριο Πέμπτη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα έχει πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την πρώτη από τον Απρίλιο του 2022.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ακύρωσε χθες το ταξίδι του στη Ρωσία και θα πάρει μέρος στις εργασίες μέσω βιντεοσύνδεσης, σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη προεδρία.

Ο Λούλα εξήγησε πως χτύπησε στο κεφάλι προχθές Κυριακή όταν υπέστη «σοβαρή» πτώση στο σπίτι του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με μέλος του κόμματός του που αποκάλυψε τη συζήτησή τους μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, θα συζητηθεί επίσης διεθνές σύστημα πληρωμών που αναμένεται να ανταγωνιστεί το SWIFT, από το οποίο έχουν αποκλειστεί οι περισσότερες ρωσικές τράπεζες μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αναμένεται επίσης να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μεθαύριο, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Αυτή η σύνοδος της BRICS σκοπό έχει «να δείξει πως η Ρωσία όχι μόνο απέχει παρασάγγας από το να είναι απομονωμένη, αλλά έχει εταίρους και συμμάχους», συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κονσταντίν Καλάτσεφ, πολιτικός αναλυτής με βάση τη Μόσχα.

Καθώς εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2023, εξαιτίας των εκτοπισμών παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία για την οποία κατηγορεί το Κίεβο τη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποχρεώθηκε να μη συμμετάσχει στην προηγούμενη σύνοδο, στη Νότια Αφρική, και έχει περιορίσει πολύ τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Σε αυτή τη σύνοδο, εντός έδρας, το Κρεμλίνο κρίνει πως είναι «κρίσιμο» να επιδειχθεί ότι υπάρχει «εναλλακτική στις δυτικές πιέσεις (...) και πως ο πολυπολικός κόσμος είναι μια πραγματικότητα», σύμφωνα με τον κ. Καλάτσεφ.

Η Μόσχα δεν παύει να παρουσιάζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας όχι ως κατακτητικό πόλεμο, παρότι έχει προχωρήσει στην προσάρτηση ουκρανικών περιφερειών, έπειτα από εκείνη της Κριμαίας το 2014, αλλά ως σύρραξη που προκάλεσε ο αμερικανικός ηγεμονισμός.

Για τις χώρες της Δύσης και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία κινείται απεναντίας έχοντας πάντα λογική κυριαρχίας επί των γειτόνων της κι επιδιώκει την επιβολή του νόμου του ισχυρού σε διεθνή κλίμακα.

Με τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) όταν δημιουργήθηκε το 2009, η συμμαχία BRIC διευρύνθηκε, συμπεριέλαβε πρώτα τη Νότια Αφρική —όταν έγινε BRICS - το 2010 προτού νωρίτερα φέτος εντάξει διάφορες αναδυόμενες οικονομίες, ανάμεσα τους την Αίγυπτο και το Ιράν, αλλά και την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σκοτεινό σημείο στον πίνακα: η απουσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, που έδωσε τροφή σε σεναριολογία περί σοβαρών διαφωνιών ανάμεσα στις δυο παγκόσμιες ενεργειακές δυνάμεις βαρέων βαρών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σερβία: Ο Βούτσιτς δεν πηγαίνει στη σύνοδο των BRICS

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα ακύρωσε το ταξίδι του στη Ρωσία για τη σύνοδο των BRICS έπειτα από ιατρική συμβουλή

Επίδειξη ισχύος από Πούτιν με την σύνοδο των BRICS - Υποδέχεται πάνω από 20 ηγέτες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider