Ανταπόκριση από Βρυξέλλες
Στις 19.30 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η ακρόαση από την Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Έλληνα υποψήφιου Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος καλείται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Τουρισμού.
Η Επιτροπή, η οποία και στη συνέχεια θα κληθεί να ψηφίσει επί της υποψηφιότητας, αποτελείται από 90 ευρωβουλευτές, τέσσερις εκ των οποίων είναι Έλληνες: Η πρόεδρός της Ελίζα Βόζενμπεργκ (ΕΛΚ, ΝΔ), η αντιπρόεδρός της Έλενα Κουντουρά (Lest – ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιάννης Μανιάτης (S&D, ΠΑΣΟΚ) και ο Κώστας Παπαδάκης (Ανεξάρτητοι- ΚΚΕ). Στην ακρόαση θα συμμετέχει και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, με δικαίωμα ερωτήσεων όχι όμως και ψήφου.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22.30. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ψηφοφορία που απαιτεί θετική ψήφο των 2/3 της επιτροπής Μεταφορών (60 ευρωβουλευτές).
«Φαβορί από... τον πρώτο γύρο»
Άνθρωποι με γνώση των πραγμάτων -από διαφορετικούς μάλιστα χώρους- στις Βρυξέλλες αξιολογούν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (σημαντικής αποτυχίας κατά τη διάρκεια της ακρόασης) ο Απόστολος Τζιτζικώστας, θα λάβει τη θετική ψήφο της Επιτροπής.
Τα 90 μέλη της καλούνται να λάβουν θέση κυρίως σε δύο βασικά ερωτήματα: Αν ο υποψήφιος πληροί τις προδιαγραφές ώστε να ανήκει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και αν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει. Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές (ως εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων) μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω παρατηρήσεις.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ακολουθεί την ακρόαση ανακοινώνεται επισήμως μετά το πέρας του συνόλου των ακροάσεων (4-12/11). Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι του Τύπου θα… κάνουν τη δουλειά τους στις Βρυξέλλες και οι βασικές πληροφορίες για την έκβαση της ψηφοφορίας θα γίνουν σχετικά γρήγορα γνωστές.
Τι συμβαίνει αν δεν συγκεντρωθούν τα 2/3 της πλειοψηφίας;
Στην περίπτωση αποτυχίας έγκρισης ενός υποψηφίου Επιτρόπου, μία σχετικά σύνθετη διαδικασία ακολουθείται, η οποία εν πολλοίς περιλαμβάνει μία σειρά γραπτών ερωτήσεων και εκ νέου αξιολόγηση ή εφόσον απαιτηθεί νέα ακρόαση του υποψηφίου για 1,5 ώρα. Σε περίπτωση δεύτερης ακρόασης, στην ψηφοφορία που ακολουθεί απαιτείται απλή πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της Επιτροπής. Είναι σχεδόν προφανές, λοιπόν, ότι αν ένας υποψήφιος έχει συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους στην πρώτη ακρόαση αλλά όχι τα 2/3 αυτών είναι εξαιρετικά πιθανό να «περάσει» και μάλλον απίθανο να οδηγηθεί σε δεύτερη ακρόαση. Αν πάντως ένας Επίτροπος «κοπεί» μετά το πέρας της δεύτερης ακρόασης, το κράτος-μέλος από το οποίο προέρχεται καλείται να προχωρήσει σε άλλη επιλογή.
Το πρόγραμμα των ακροάσεων των υποψηφίων Επιτρόπων ολοκληρώνεται στις 12 Νοεμβρίου. Στόχος είναι το νέο Κολλέγιο να λάβει στο σύνολό του τη θετική ψήφο της ολομέλειας στο Στρασβούργο (25-28/11) και να αναλάβει καθήκοντα της 1η Δεκεμβρίου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να μη υπάρξει κάποια απροσδόκητη και κυρίως χρονοβόρα αντιπαράθεση στο τρίγωνο Επιτροπής – Ευρωκοινοβουλίου (πολιτικών ομάδων) και πρωτευουσών. Στις σημερινές άλλωστε εύθραυστες σχετικές ισορροπίες έχουμε ήδη αναφερθεί.