Τζανακόπουλος: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζανακόπουλος: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα

Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για το 2018, διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του επικεφαλής του EuroWorking Group, Tόμας Βίζερ στο Insider.gr και τα περί ανάγκης λήψης νέων μέτρων, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως δεν «τίθεται τέτοιο θέμα για το 2018».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, υπάρχουν πράγματι διαφορετικές εκτιμήσεις στους κύκλους των δανειστών αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων, αλλά το θέμα έχει επιλυθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020. Μένει να δούμε πως θα κινηθούμε μετά την εκπνοή του μνημονίου», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να επισημάνει πως πρόκειται «για διαφορά ύφους και όχι για διαφορά ουσίας».

Στόχος της κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, παραμένει η έξοδος από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018. «Άλλωστε και ο Βίζερ μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, χωρίς πιστωτική γραμμή», σημείωσε.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην έξοδο από το μνημόνιο», εξήγησε.

«Η τρίτη αξιολόγηση θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς»

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης, απάντησε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες, αλλά καθώς επειδή επί το πλείστον αφορούν σε τεχνικά θέματα, η τρίτη αξιολόγηση θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν τα περισσότερα από τα 95 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως «θα υπάρξουν απαντήσεις μέχρι τη φθινοπωρινή σύνοδο του Ταμείου».

Ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε μάλιστα να υποβαθμίσει τις πληροφορίες περί επικείμενης επίσκεψης της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα, δηλώνοντας πως «δεν έχω πληροφορία για επίσκεψη της Λαγκάρντ».

«Καμία δυσαρέσκεια Τσίπρα για Κουρουμπλή»

Ερωτηθείς στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος για το θέμα των ημερών, τη ρύπανση του Σαρωνικού και δη για τη σχέση Τσίπρα – Κουρουμπλή, απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τον υπουργό Ναυτιλίας».

«Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Σε 30 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της θάλασσας και μετά θα ακολουθήσουν οι ακτές», συνέχισε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς λαθραίων καυσίμων από το πλοίο που βυθίστηκεο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από τη στιγμή που το πλοίο ελέγχεται από τις αρχές, δεν θα ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο. Ενώ αναφορικά με το αξιόπλοο, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας μέχρι και χθες το πλοίο "Αγία Ζώνη ΙΙ " είχε το αξιόπλοο.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού (προχθές) στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη μετάβαση των ελέγχων των πλοίων στον νηογνώμονα. Προσέθεσε δε ότι το σύνολο των θεσμικών αλλαγών, μόλις ολοκληρωθεί, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και δίνει κατευθύνσεις για τις εργασίες απορρύπανσης των περιοχών και εάν χρειαστεί να μεταβεί στη Σαλαμίνα θα το κάνει, και επανέλαβε πως αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η ουσία του προβλήματος και όχι η επικοινωνιακή διαχείριση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider