Κατ’ αρχήν ικανοποίηση στο Μαξίμου μετά την απόφαση του ΚΑΣ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατ’ αρχήν ικανοποίηση στο Μαξίμου μετά την απόφαση του ΚΑΣ

Με ανακούφιση υποδέχθηκε η κυβέρνηση την απόφαση του ΚΑΣ να ανακηρύξει μεν αρχαιολογικό χώρο έκταση περίπου 300 στρεμμάτων στο Ελληνικό, χωρίς όμως να επιβάλλει περιορισμούς στη δόμηση. Άλλωστε, η επίμαχη έκταση είναι πολύ μικρότερη της αναμενόμενης, ενώ το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΚΑΣ διαμορφώθηκε από την εισήγηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη.

«Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ», σχολίαζαν ενδεικτικά κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΚΑΣ.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται πως δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είχε ούτως ή άλλως δηλώσει την ετοιμότητά του να προχωρήσει με την επένδυση, αν και η γνωμοδότηση του ΚΑΣ ήταν νευραλγικής σημασίας, τόσο για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος όσο και για το να μην είναι η επένδυση «ανοιχτή» σε τυχόν προσφυγές κατοίκων ή ομάδων πολιτών στο ΣτΕ για παράβαση των διατάξεων της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Άλλωστε, η παράμετρος του ΣτΕ είναι κεντρική και στην πρώτη κυβερνητική διαρροή, καθώς, παρά τις διαρροές περί παράκαμψης του ΚΑΣ, αυτό θα δημιουργούσε μείζον ζήτημα με την επένδυση.

Το επίδικο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι, με βάση την απόφαση του ΚΑΣ, δεν προκύπτει περιορισμός δόμησης στην επίμαχη περιοχή που ανακηρύχθηκε αρχαιολογική. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να γίνουν οικοδομικές δραστηριότητες, απλώς θα υπάρχουν αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας που θα οριστούν από τις συνακόλουθες υπουργικές αποφάσεις. Πάντως, από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της απόφασης του ΚΑΣ, παράγοντες της αγοράς εξέφραζαν προβληματισμό για την έκταση που κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, μιας και με βάση το masterplan των επενδυτών της Lamda Development, σε εκείνο το σημείο προβλέπεται να ανεγερθεί μεγάλο εμπορικό κέντρο, αλλά και ακριβές κατοικίες, συνεπώς πρόκειται για νευραλγικό κομμάτι του επενδυτικού masterplan. Κυβερνητική πηγή, με την οποία το Insider.gr επικοινώνησε, πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προσκόμματα με την επένδυση, πως οι παράμετροι του masterplan θα τηρηθούν και εντός του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παράμετροι της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Για τα πρακτικά, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης, τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν στη βάση δύο εισηγήσεων:

- Η μία προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων

- Και η δεύτερη, που τελικά υιοθετήθηκε, προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280, εν τέλει) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε και υπερψηφίστηκε η πρώτη, με μεγάλη πλειοψηφία, 15-1. Πάντως, μπορεί να υπήρξε σχεδόν ομοφωνία στην κήρυξη, αλλά υπήρξε εκτενέστερη συζήτηση για τα όρια της έκτασης.

Βέβαια, για να δρομολογηθεί πλήρως η επένδυση, απαιτούνται ακόμα αρκετά βήματα, όπως η έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, αλλά και των ζωνών και των περιορισμών, ανάλογα με τους οποίους θα γίνει η δόμηση, διαδικασία που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί maximum εντός εξαμήνου. Άλλωστε, η ρητή εντολή του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα προβλεπόμενα με την επένδυση που άπτονται της κυβερνητικής αρμοδιότητας να προχωρήσουν τάχιστα. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και με τις προσφυγές που ήδη έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ, αν και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, με δεδομένη τη νομολογία, δεν θα προκύψει πρόβλημα με την κρίση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider