Στη δημιουργία χαρτοφυλακίου επενδύσεων στους κλάδους των ξενοδοχείων και της κατακερματισμένης αγοράς logistics (αποθηκών – μεταφορών), με συνολική αξία ενεργητικού 1,5 δισ. ευρώ (με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ.) στοχεύει το γνωστό μεγάλο αμερικανικό fund H.I.G. Capital, προωθώντας projects αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ με ορίζοντα 3ετίας.
Σημαντική θέση σε αυτό το επενδυτικό πλάνο έχουν η επένδυση στον Ασπρόπυργο (στην πρώην Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ) όπου η Η.Ι.G προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ, όπως και οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της Κυπριώτης ΑΕ, όπου το fund έχει προχωρήσει στην εξαγορά του 45% που κατείχε η Μιράντα Κυπριώτη στην ξενοδοχειακή εταιρεία, η οποία ελέγχει πέντε μονάδες στην Κω.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπήτρο, γενικό διευθυντή της Inventio, εταιρεία η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα και τις επενδύσεις της H.I.G. στην Ελλάδα ως αποκλειστικός συνεργάτης, μέχρι στιγμής το σύνολο του ενεργητικού που έχει αποκτηθεί είναι της τάξεως του 1 δις. ευρώ.
Τα μεγάλα projects στα logistics με επίκεντρο τον Ασπρόπυργο
Το μεγάλο στοίχημα της HIG είναι να δημιουργήσει έναν καθετοποιημένο όμιλο logistics, με εγκαταστάσεις 600.000 τετραγωνικών μέτρων και μερίδιο αγοράς περί του 18%. Στα 500 εκατ. που υπολείπονται περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η επένδυση, ύψους 300 εκατ. της H.I.G. για την κατασκευή σύγχρονου logistics center και ειδικότερα ενός πρότυπου κέντρου διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίων, φορτηγών - trimodal) 250.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδας στον Ασπρόπυργο, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2025, η εξαγορά του 80% της Βεϊνόγλου (εντός του επόμενου μήνα) και ξενοδοχείων στην Κρήτη. Η υλοποίηση της επένδυσης στον Ασπρόπυργο έχει ξεκινήσει με την κατάθεση στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων). Η έγκρισή του αναμένεται το Φθινόπωρο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πλάνο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της έκτασης, η απομάκρυνση μηχανημάτων, το γκρέμισμα κτηρίων κ.λπ. Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή γέφυρας που θα βοηθήσει στην κυκλοφορία, ενώ υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και άδεια για λιμάνι. Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία, βάσει των εκτιμήσεων της H.I.G., ανέρχεται σε 70 εκατ. από την έναρξη λειτουργίας του. Επιδίωξη της H.I.G. είναι η μίσθωση του εν λόγω logistics center σε ξένους διανομείς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη Ελλάδα ως βάση, π.χ. για τη μεταφορά προϊόντων από Κίνα σε Ευρώπη και το αντίστροφο. Πιθανή είναι και η δημιουργία μιας μικρής μονάδας παραγωγής ή συναρμολόγησης. Μάλιστα, ήδη υπάρχει η σχετική ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο.
Όπως σημείωσε σε ενημέρωση του Τύπου αναφορικά με τη δραστηριότητα της H.I.G. στην Ελλάδα, ο κλάδος των αποθηκών – μεταφορών είναι σήμερα κατακερματισμένος με μεγάλες ανάγκες για επενδύσεις εκσυγχρονισμού των παγίων και των υπηρεσιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η ολοκλήρωση του έργου στον Ασπρόπυργο, εντός του χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαρτάται από τη ζήτηση για τους χώρους του, αλλά κυρίως από τη δυνατότητα της κατασκευαστικής αγοράς να εκτελέσει τον μεγάλο αριθμό έργων που σχεδιάζονται. Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο του πρώην χαλυβουργείου περιήλθε στην κατοχή του fund - που εξαγόρασε τα δάνεια της επιχείρησης της οικογένειας Μάνεση σε Eurobank, Πειραιώς και Εθνική –, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης. Το κέντρο αποθήκευσης αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό το 2025.
Η Βεϊνόγλου και η πλατφόρμα Streem Global
Η H.I.G. στοχεύει στη δημιουργία πλατφόρμας αποθηκών – μεταφορών με την ενοποίηση των επενδύσεών της σε logistics υπό την ονομασία Streem Global AE (Sea, Truck, Rail End-to-End Mobility) και παράλληλα εξετάζει την επέκτασή της στον τομέα αυτό προς Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Σερβία, Κροατία και αλλού) για την αποκόμιση συνεργειών.
Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει επίσης την Μακιός ΑΕ (εξελικτικά θα αποκτήσει το 70%) την Ολυμπιάς – Κανδύλης (και στις δύο περιπτώσεις έχει διατηρηθεί το ίδιο μάνατζμεντ). Τα συνολικά έσοδα των προαναφερόμενων εταιρειών από 48 εκατ. έχουν διαμορφωθεί στα 65 εκατ. το 2022 και οι θέσεις εργασίας από 250 σε 300. Η συνολική αξία τους εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία εξαγοράς της Βεϊνόγλου, εταιρεία με τζίρο το 2022, 120 εκατ., η οποία κλείνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας, αναμένεται να υπογραφτεί τον επόμενο μήνα (για το 80% των μετοχών περίπου) και με αυτή ολοκληρώνεται (για την ώρα) το πλάνο των επενδύσεων στην αγορά αυτή. Η Βεϊνόγλου είναι εταιρεία logistics και ταχυμεταφορών, με παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο, διαθέτει τις κεντρικές αποθήκες του, επιφάνειας 55.000 τ.μ., στην περιοχή της Ελευσίνας, ενώ το 2016 ο όμιλος προχώρησε στη δημιουργία ακόμη ενός συγκροτήματος logistics, επιφάνειας 16.000 τ.μ., στην περιοχή του Ασπροπύργου. Το 2020 η εταιρεία ολοκλήρωσε τη δημιουργία νέων υποδομών 45.000 τ.μ., που έχουν μισθωθεί από την αλυσίδα Public – Media Markt, αυξάνοντας τη συνολική επιφάνεια των ακινήτων που διαχειρίζεται σε σχεδόν 200.000 τ.μ.
Οι business στον τουρισμό, εξαγοράζει το 45% της Κυπριώτης
Ο δεύτερος τομέας στον οποίο έχει δραστηριοποιηθεί το αμερικάνικο επενδυτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα είναι ο ξενοδοχειακός. Στοχεύει επίσης στη δημιουργία λειτουργικής πλατφόρμας Hospitality υπό την ονομασία, ELLA Resorts AE. και εξετάζει να την «προικίσει» με επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Ισπανία και Ιταλία.
Στο «μέτωπο» Κυπριώτη, με την εκδίκαση της αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης και επικουρικά της αίτησης πτώχευσης να έχει αναβληθεί για τον Απρίλιο (η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για χθες, 10 Ιανουαρίου), η HIG προχωρά στην εξαγορά του 45% που κατείχε η Μιράντα Κυπριώτη στην ξενοδοχειακή εταιρεία, η οποία ελέγχει πέντε μονάδες στην Κω. Θυμίζουμε πως η HIG Capital εξαγόρασε πέρσι δάνεια ονομαστικής αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ από τις Πειραιώς, Eurobank και Attica Βank, συνολικής ονομαστικής αξίας 140 εκατ. (έχουν προστεθεί βάρη επιπλέον 20 εκατ. ευρώ αλλά και τόκοι), κίνηση που κατέστησε το fund τον μεγαλύτερο πιστωτή του ξενοδοχειακού ομίλου. Πάντως, η εξυγίανση της Κυπριώτης φέρεται να αποτελεί μια δύσκολη περίπτωση, η HIG – ως μέτοχος πλέον – αναμένεται να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, ενώ από την πλευρά του ο ξενοδόχος έχει έρθει σε συμφωνία για τη εκμίσθωση των πέντε μονάδων στη Hotel Βrain, ένα deal στο οποίο δε συναίνεσε ο πιστωτής, εν προκειμένω το αμερικανικό fund.
Η HIG γενικότερα σχεδιάζει νέες εξαγορές μονάδων στην Κρήτη (μία ανακοινώνεται προσεχώς), με στόχο να χτίσει χαρτοφυλάκιο 6.000 δωματίων στην Ελλάδα.
Έχει αποκτήσει τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ (2018), πρώην Aldemar Ρόδου και έχει ολοκληρώσει την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων της δυναμικότητάς 835 δωμάτιων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση). Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 1.400 δωμάτιων (2.500 κλίνες) της Mayor Holdings ΑΕ στην Κέρκυρα (και μέσω της εξαγοράς των μετοχών από τον Γιώργο Δημητρίου, γνωστό από τη διανομή της Toyotomi μέσω της μέχρι πρότινος εισηγμένης Γ.Ε.Δ.), που επίσης έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της H.I.G. με το ύψος της επένδυσης στα 120 εκατ. ευρώ. Θα είναι πλήρως λειτουργική το 2024.
Η στρατηγική και η φιλοσοφία του fund
H H.I.G. Capital Advisors LLC είναι διαχειριστής κεφαλαίων με ενεργητικό περίπου 52 δις δολ. Τελεί υπό την εποπτεία της Securities & Exchange Commision των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Financial Conduct Autority (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Και στις ΗΠΑ εξειδικεύεται στη δημιουργία πλατφορμών.
Στην Ελλάδα η HIG έγινε γνωστή από τη διάσωση του τότε εισηγμένου βιομηχανικού ομίλου Μαΐλλη το 2014, ενώ το 2020 επένδυσε στη Dimand, από την οποία αποχώρησε πριν την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένου ότι βάσει καταστατικού δεν συμμετέχει σε εισηγμένες εταιρείες.
Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο έχει επενδυτικό ορίζοντα 5 με 7 χρόνια και υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν 10. Εκτός από τους δύο παραπάνω τομείς εξετάζει στην Ελλάδα ακόμα δύο, του οποίους δεν αποκάλυψε.
Όπως υπογράμμισε «η Ελλάδα είχε επενδυτικές ευκαιρίες ήδη από το 2018 και αυτό δεν έχει σταματήσει παρά τη συγκυρία με τον υψηλό πληθωρισμό». Κατά την εκτίμησή του ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, αλλά οι τιμές, το κόστος στις κατασκευές δεν θα μειωθεί. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι πριν ένα χρόνο το εκτιμώμενο κόστος για το έργο στην έκταση της Χαλυβουργίας Ελλάδος ήταν 180 εκατ. και σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 300 εκατ. (συμπεριλαμβάνονται και κάποιες προσθήκες που δεν υπήρχαν) και συμπλήρωσε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το δημογραφικό «δεν υπάρχουν εργάτες για να γίνουν οι κατασκευές που σχεδιάζονται ενώ σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται σε ξενοδοχοϋπάλληλους».