INSIDE OUT

Η απροθυμία για ευρωομόλογο - Χωρίς αυταπάτες ο Κυριάκος σε Ερντογάν - Βάστα Μενέντεζ 

11-03-2022 | 07:31
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη. Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ δεν βγαίνουν στο τηλέφωνο του Μπάιντεν. Ο Ερντογάν πάλι όχι μόνο βγαίνει, αλλά πιάνει και την πάρλα. Κι ο Μαδούρο βγαίνει. Μόνο τον κακομοίρη τον Κιμ δεν το καλεί κανένας αυτές τις μέρες. Ας πρόσεχε κι αυτός. Ούτε πετρέλαιο έχει, ούτε φυσικό αέριο, ούτε σημαντική γεωπολιτική θέση, ειλικρινά τώρα, περιμένει κανείς ν’ ασχοληθεί σοβαρά μαζί του;

Ο Ερντογάν φυσικά βρήκε την τέλεια ευκαιρία να ζητήσει άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και μάλιστα μπήκε κατευθείαν στο ψητό. Ζήτησε άμεσα να εγκριθεί το αίτημά της Τουρκίας για αγορά 40 F-16 και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος της το συντομότερο. Για τους S-400 δεν είπε κάτι, μην δυσαρεστήσει και τον φίλο του στη Μόσχα. Τον οποίο φίλο του στην Μόσχα, θα προσπαθήσει να πείσει να μην το τραβήξει άλλο ο πρώην Καγκελάριος Σρέντερ της Gazprom.

Βάστα Μενέντεζ

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση είναι βάστα Μενέντεζ. Ο πανίσχυρος Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, που «έκοψε» την Τουρκία από εξοπλισμούς, ενώ έδωσε το πράσινο φως στην Ελλάδα ακόμα και για F-35. Ελπίζω στο Συνέδριο για Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο που θα γίνει Δευτέρα-Τρίτη στην Ουάσιγκτον οι δικοί μας να βάλουν τα δυνατά τους να μην αλλάξει ο συσχετισμός. Στην αποστολή θα είναι ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, έμπιστος του Προέδρου, ο Καιρίδης που γνωρίζει σε βάθος τα των ΗΠΑ αφού σπούδασε και έζησε δώδεκα χρόνια εκεί, ο διπλωμάτης Κουμουτσάκος, ενώ από πλευράς ΥΠΕΞ, ο Βαρβιτσιώτης. Στο Συνέδριο θα μιλήσει ο Μενέντεζ, ο Γκας Μπιλιράκης και ο πρώην ΥΠΕΞ και πάντα φιλέλληνας, Μάικ Πομπέο. Την ελληνική αποστολή που περιλαμβάνει και μεγάλο κομμάτι για ενέργεια και ανάπτυξη (Παπαθανάσης και Σδούκου), θα υποδεχτεί η μπαρουτοκαπνισμένη πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Παρών και ο Τζέφρι Πάιατ.

Χωρίς αυταπάτες με Ερντογάν

Στην Ουάσιγκτον θα πετάξει απευθείας από Παρίσι ο Χατζηβασιλείου, ενώ Κυριάκος και υπόλοιπη αποστολή επιστρέφουν Αθήνα είτε απόψε το βράδυ, είτε Σάββατο πρωί. Ουσιαστικά για μια μικρή ανάπαυλα, αφού Κυριακή ο Πρωθυπουργός έχει γεύμα με Ερντογάν στην Πόλη. Μαζί του θα είναι και οι δυο διπλωματικοί του σύμβουλοι: Η Ελένη Σουρανή που χειρίστηκε τις διερευνητικές με Τουρκία, αλλά τοποθετείται στη Ρώμη τον Απρίλιο, και τη διάδοχό της Άννα Μπούρα. Ο Κυριάκος προσέρχεται με θετική διάθεση αλλά χωρίς αυταπάτες όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω.

Απροθυμία για ευρωομόλογο

Χθες βράδυ στις Βερσαλλίες πάντως ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε μια απροθυμία, -για να το πω τόσο κομψά, όσο είναι το Salon d'Hercule

στο οποίο έγινε η Σύνοδος Κορυφής-, σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος. Δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγου για ενέργεια και αμυντικές δαπάνες. Στην δήλωσή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τη βίαιη ενηλικίωση Ευρώπης. Η φράση μου θύμισε λίγο το «βίαιη ωρίμανση» που είπε κάποτε για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση ο Δραγασάκης. Και τα δύο μου θυμίζουν άθλο του Ηρακλή, αλλά δίνω περισσότερες πιθανότητες στη βίαιη ωρίμανση της ΕΕ.

Btw η αίθουσα χαρακτηρίζεται από την έξοχη ζωγραφική οροφής του François Lemoyne. Άλλες δύο ζωγραφιές στην ίδια αίθουσα είναι του Veronese που δόθηκαν στον Louis XIV από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

Η δύναμη του Μακρόν

Οι ηγέτες της ΕΕ, πέρασαν για το δείπνο στην υπέρλαμπρη Gallerie de Glaces (την Αίθουσα των Καθρεφτών ή Κατόπτρων αν προτιμάτε.

Ουσιαστικά είναι ένα από τα πιο εμβληματικά δωμάτια στο βασιλικό παλάτι των Βερσαλλιών κοντά στο Παρίσι της Γαλλίας. Το μεγαλοπρεπές σύνολο της Αίθουσας και τα παρακείμενα σαλόνια του είχε σκοπό να δείξει τη δύναμη του ισχυρού μονάρχη Louis XIV. Εύστοχη επιλογή Μακρόν που με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία για την ανατολική Μεσόγειο δείχνει πυγμή και ανοίγει δρόμους. Στην Gallerie de Glaces συνεχίστηκε η συζήτηση χθες βράδυ στο γαλλικής φινέτσας δείπνο, και η Ολομέλεια το πρωί. Άπαντες χωρίς κινητά. Συνεργάτες, κλπ στις διπλανές αίθουσες (700 έχουν συνολικά οι Βερσαλλίες!) με σαντουϊτσάκια, και κρουασανάκια. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής 24-25 Μαρτίου στις στεγνές Βρυξέλλες. Εκεί θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τα λεφτά, κυρώσεις, ενέργεια κλπ.

Από κοντά

Νωρίτερα, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπήρξε ένας συνωστισμός ποιος θα πρωτομιλήσει στον δικό μας. Ενώ η Πεκρές, που χάνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από τον Μακρόν, κάθισε ακριβώς δίπλα στον Μητσοτάκη για να μιλάνε. Γενικά ο καιρός είναι ανοιξιάτικος στο Παρίσι. Δεν χιονίζει. Επίσης οι Γάλλοι με τα μικρά πυρηνικά τους, και ζεσταίνονται, και δεν παθαίνουν εγκεφαλικά με τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:04

Μπορέλ: Να τερματιστεί «η τρέλα» στη Λωρίδα της Γάζας

08:50

Συνεχίζεται ο χορός των deals στην πληροφορική

08:42

Μέση Ανατολή: Το χτύπημα στο Γκολάν απειλεί την περιοχή με γενικευμένη σύρραξη

08:22

Δυτική Μακεδονία – Πελοπόννησος: Έρχονται 5 νέες επιδοτήσεις 200 εκατ. ευρώ

08:16

Τα οφέλη για Lamda από την πώληση των πέντε οικοπέδων

08:08

Λειψυδρία: Οι πισίνες και οι κήποι «πίνουν» το νερό στα νησιά – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη

08:00

Ακίνητα Airbnb: Σε διπλό κλοιό οι ιδιοκτήτες από Σεπτέμβριο - Έρχονται σαρωτικές διασταυρώσεις  και ανατροπές

07:50

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο ελληνικός απολογισμός της 1ης ημέρας

07:44

Ολυμπιακοί αγώνες: Έπεσε μαχόμενη η εθνική μπάσκετ

23:58

Η ΔΟΕ επιτρέπει σε καταδικασμένο βιαστή να αγωνιστεί

23:37

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι σε περιοχές του Ωραιοκάστρου για την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων

23:17

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Θεσσαλονίκη και Πιερία

22:50

Γάζα: Τουλάχιστον 39.258 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

22:19

Γ. Παπανδρέου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, μακάρι να αποτελέσουν ένα φάρο ελπίδας και προώθησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

21:48

Φυτεία με 958 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκε σε δύσβατη περιοχή της Κοζάνης

21:20

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας καλεί τη χούντα της Μιανμάρ να σταματήσει την αιματηρή καταστολή

21:12

Ολυμπιακοί αγώνες: Συνομιλία Μπαχ με τον Γιουν Σουκ-γεόλ και συγνώμη στη Νότια Κορέα

21:01

Πυροσβεστική: 46 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

20:56

Ολυμπιακοί αγώνες: Νογκέιρα και οι άλλοι 11...πίσω από το μυστηριώδη μασκοφόρο με την Ολυμπιακή Φλόγα

20:48

Ολυμπιακοί αγώνες: Με... άρωμα ΝΒΑ η Γαλλία στην πρεμιέρα

20:44

Αγγελούδης: Αίσθηση απογοήτευσης από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

20:38

ΥΠΑΑΤ: Κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην ορεινή Κορινθία

20:33

Ισραήλ: Δέκα νεκροί μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο

20:26

Ολυμπιακοί αγώνες - ποδηλασία: Η Αυστραλή Μπράουν νικήτρια στην ατομική χρονομέτρηση γυναικών

20:22

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο ανδρών: Στον Σμέτοφ από το Καζακστάν το χρυσό στα 60 κιλά

20:17

Πυρκαγιά σε έκταση χαμηλής βλάστησης στην Κρηνίδα Σερρών

20:13

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο γυναικών: Η Τσουνόντα πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 48 κιλά

20:09

ΕΛΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Καλλιπάτειρα 2» κατά της αθλητικής βίας

19:52

Ιρλανδία: Απάνθρωπο και επαίσχυντο το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Γάζα

19:44

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο Βέλγος Εβένεπουλ το χρυσό στην ατομική χρονομέτρηση της ποδηλασίας δρόμου