«Στόχος να εξωθηθεί κάποιος σε παραίτηση, στόχος οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Έχετε την εντύπωση πως μετά από τρία χρόνια δεν γνωρίζει ο Α/ΓΕΕΘΑ ποιος είναι ο υπουργός, και ο υπουργός, ποιος είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ, κι ότι η σχέση μας καθορίζεται από το τι έγραψε κάποιος; Ο καθένας καλείται να λειτουργήσει στο ύψος του θεσμικού του ρόλου, για το κοινό καθήκον. Τα βάλαμε κάτω, ξηγηθήκαμε, συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο καθήκον. Όσο στηρίζω τη στρατιωτική ηγεσία, τόσο με στηρίζει κι εκείνη. Αμφότεροι απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και την κερδίσαμε μέσα από την φωτιά κυριολεκτικά. Με συνεχείς κρίσεις κι εκπονώντας έργο. Δεν μας την χάρισε κανείς, και κάτω από τον εξονυχιστικό έλεγχο της αντιπολίτευσης. Ξεκοκκαλίσατε όλες τις συμβάσεις, και καλά κάνατε, και δεν βρήκατε τίποτα. Κι ελπίζετε τώρα, πού θα πάει, κάποιος θα παραιτηθεί».
To the point
Κατευθείαν στο ψητό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δίνει με την τοποθέτησή του στην Βουλή το διακύβευμα της πρότασης δυσπιστίας. Ίσως η πιο πολιτική τοποθέτηση του τριημέρου που τελειώνει βράδυ Παρασκευής με τις ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών και την ψηφοφορία. Υπέρ της ψήφισης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά, οι βουλευτές της ΝΔ.
Χατζηδάκης
Αν με την τοποθέτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε εξ ονόματος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, τα ονόματα των οποίων ξεφούρνισε με άνεση ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ήταν ο άλλος πρωταγωνιστής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους που δεν υπέβαλε την παραίτησή του. Τελικά η μάχη για τις υποκλοπές έγινε από θέση αρχής, ή για να διασπάσει την κυβερνητική πλειοψηφία και να δημιουργήσει τριγμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις;
Οι σκληρότερες εκλογές
Εύστοχη η παρατήρηση του Ανδρέα Λοβέρδου, βαθιά νύχτα Πέμπτης στην Ολομέλεια. «Εκείνο που έχω να πω κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι από την εμπειρία μου μπορώ να καταλάβω ότι θα έχουμε μπροστά μας μια από τις σκληρότερες εκλογές που γνώρισε ο τόπος. Θα είναι σκληρές, θα είναι προσωπικές, με αιχμές και επιθέσεις».
Αφρόψαρα
Η εκτίμηση Λοβέρδου εμπεριείχε και άλλα ενδιαφέροντα. Όπως είπε «θα αντέξουν αυτοί που μπορούν να αντέξουν και δεν είναι «αφρόψαρα», αλλά κάτι καλύτερο, κάτι σοβαρότερο. Δεν είναι οι πολιτικοί οι διάττοντες αστέρες που έρχονται σήμερα και αύριο δεν είναι. Η μάχη θα είναι πάρα πολύ σκληρή κι έχετε ευθύνη γιατί θα είναι και βρώμικη. Και θα είναι και βρώμικη γιατί έγιναν πράγματα που οι δημοκρατίες δεν τα συγχωρούν».
Ερωτήσεις
Επειδή αναχωρώ για Ιαπωνία, μια εντελώς άγνωστη μου χώρα, που έχει εύθικτους Σαμουράι και ωραία σπαθιά, δεν προλαβαίνω να δω εάν υπάρξουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο Καιρίδης (βόρειος τομέας ΝΔ). Τα ερωτήματα όμως έχουν αξία:
-Από τις 8 Δεκεμβρίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα Υπουργού και Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Χθες έλαβε την επιβεβαίωση στο ερώτημά του. Στις 8/12 που το ανέφερε, πώς το γνώριζε;
-Μπορεί κάποιος να ζητά από την ΑΔΑΕ πληροφόρηση για τηλέφωνα άλλου και όχι του ιδίου;
-Η κ. Παπανικολάου (ΣΚΑΙ) είπε ότι αυτό έγινε γιατί έκαναν στάθμιση στην ΑΔΑΕ μεταξύ της προστασίας του απορρήτου από τη μια και της προάσπισης της δημοκρατίας από την άλλη. Από πότε στόχος της ΑΔΑΕ είναι η προάσπιση της δημοκρατίας;
-Πότε η ΑΔΑΕ στο παρελθόν έδωσε προσωποποιημένα στοιχεία στους πολιτικούς αρχηγούς; Απάντηση; Ποτέ.
-Από πού και ως πού η παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας εμπεριέχει ή προϋποθέτει αναγκαστικά αδίκημα;
-Από πού και ως πού ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητά οδηγίες από τον Υπουργό για το πώς θα εφαρμόσει τον νόμο;
-Απευθύνομαι στο ΠΑΣΟΚ. Είναι αλήθεια («ΝΕΑ») ότι ο κ. Ανδρουλάκης πίεσε μέλος της ολομέλειας της ΑΔΑΕ να αλλάξει την ψήφο του, απείλησε, και στη συνέχεια το συγκεκριμένο άτομο άλλαξε την ψήφο του;
Παραβίασε το απόρρητο
Το συμπέρασμα Καιρίδη είναι πως «έχουμε παραβίαση του απορρήτου από την Αρχή Προστασίας του Απορρήτου. Άρα, εάν αύριο ο κ. Ράμμος ερωτηθεί από έναν άλλον πολιτικό Αρχηγό, ας πούμε τον κ. Κασιδιάρη ή κάποιον παρόμοιο, ώ μη γένοιτο μπει στη Βουλή για να τον ενημερώσει εάν παρακολουθείται ο τάδε Τούρκος ή ο δείνα Βούλγαρος ή δεν ξέρω ποιος άλλος, ο κ. Ράμμος θα σπεύσει να τον ενημερώσει και στο μεταξύ να διαρρεύσουν όλα αυτά στις εφημερίδες και στα sites;»
Ρυπαρά δίκτυα
Εξηγήσεις για το τι εννοεί η κυβέρνηση «ρυπαρά δίκτυα» εντός της ΕΥΠ έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη. «Αν θέλετε και ονόματα προτείνω να ξεκινήσετε από τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας. Ρωτήστε αυτούς που τα έχουν και τα κόβουν και ράβουν, ποιοι τους τα δώσανε κι εκείνοι που τους τα δώσανε από ποιους τα πήραν. Αν θέλετε και ονόματα, λοιπόν, αυτός ο δρόμος για να καταλάβετε ποια είναι τα ρυπαρά δίκτυα».
Με την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να διαρρέουν στοιχεία από την ΕΥΠ συντάχθηκε και η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.
Ομορφιά
Συμφωνώντας με τον Λοβέρδο για την ποιότητα της προεκλογικής μάχης, αναχωρώ για Ιαπωνία. Θ’ αφήσω τις αισθήσεις ν’ απολαύσουν την ομορφιά της εποχής
και θα περιμένω ν’ ακούσω την διάλεξη του Κυριάκου στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Πάντως ν' αφήσει κύκνους οριγκάμι στα έδρανα των βουλευτών του Συριζα απόψε το βράδυ, δεν το βλέπω.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.