Στάση στην Χίο για τον Πρωθυπουργό, πριν το αλβανικό vertigo με Έντι Ράμα στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου, και την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν την Δευτέρα 13. Υπάρχει κάτι που συνδέει αυτά τα δύο γεγονότα; Πολλοί είδαν μια σύμπτωση στην κίνηση του Αλβανού ηγέτη να μιλήσει σε ομοεθνείς του στην Αθήνα την Κυριακή, μια μέρα πριν την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Η Αθήνα το έμαθε στο παραπέντε, μόλις προχθές την Τρίτη όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η εξήγηση από αλβανικής πλευράς (στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για εκλογές που θα γίνουν το 2025), δεν φάνηκε να πείθει.
Timing
Αντιθέτως, η υποψία για προκλητική συγκέντρωση αλβανικής καταγωγής, και Αλβανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα, με σκοπό την επίδειξη δύναμης ανήμερα της σύλληψης του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ Φρέντυ Μπελέρη, πλανιέται βαριά πάνω από την Αθήνα. Το ΥΠΕΞ και το Μαξίμου δείχνουν ψυχραιμία. Όπως εξήγησε ο Γ. Γεραπετρίτης, «η Ελλάδα είναι μία χώρα με βαθιά εδραιωμένη τη δημοκρατική συνείδηση, τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ουδέποτε θα μπορούσε να θέσει εμπόδιο στο να έρθει οποιοσδήποτε ξένος ηγέτης για να απευθυνθεί στη δική του διασπορά, τους δικούς τους συμπατριώτες. Άρα, ουδέποτε θα θέταμε εμείς τέτοιο ζήτημα». Και χαρακτήρισε άκαιρη την επίσκεψη.
Cool
Η ψύχραιμη αντίδραση της Αθήνας δεν έγινε ορατή μόνο μόνο για την πρόκληση Ράμα, αλλά και για την πρόκληση Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.
Μια κουβέντα για την σπουδαιότητα της Μονής της Χώρας είπε, μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μονή Δαφνίου, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και θεωρείται το σπουδαιότερο μνημείο της μέσης βυζαντινής περιόδου στην Αττική. Όπως είπε, παρόμοια ψηφιδωτά υπάρχουν μόνο σε τρία μνημεία και στην Μονή της Χώρας.
Από κοντά
Την σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, επέλεξε να εκφράσει ο ίδιος ο Κυριάκος στο τετ α τετ με τον Ερντογάν την Δευτέρα. Το είπε και στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Θέμα (Σρόιτερ). Είναι αυτές οι αντιδράσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που κάνουν τον Άλαστερ Κάμπελ, πρώην στενό συνεργάτη του Τόνι Μπλερ, να κάνει έκκληση στους συνεργάτες του νυν Βρετανού ΠΘ, Ρίσι Σούνακ: «Σας παρακαλώ, ομάδα του Σούνακ, για το συμφέρον της πολιτικής και της δημοκρατίας… βάλτε τον να ακούσει και να μάθει».
Διπλωματία
Ο Κάμπελ θυμίζει ότι ο κ. Σούνακ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, επειδή μια μέρα πριν μίλησε στο BBC για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Μιλάμε για διπλωματία με βαριοπούλα!» σημειώνει χαρακτηριστικά, πριν τα χώσει κι άλλο στους ηγέτες των Τόρις.
«Εκείνη την εποχή έγινε σαφές ότι όπως ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας είχαν ελαττώματα που τους καθιστούσαν ακατάλληλους για πρωθυπουργούς, έτσι και ο Σούνακ… οξύθυμος, πολύ ευέξαπτος όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει, ανίκανος να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι δεν τον βλέπουν όπως βλέπει τον εαυτό του. Κανένα από αυτά δεν είναι καλό προσόν για έναν ηγέτη».
Μειονότητα
Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πουλάνε, ούτε είναι εύκολα στον χειρισμό τους. Επίσης, ενδιαφέρουν ελάχιστους. Πέρα από τα μεγάλα στέκομαι στην λεπτομέρεια που ανέδειξε στην συνέντευξή του ο Κυριάκος σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα. Ασκώντας κριτική στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ο Κυριάκος θύμισε ότι η ΝΔ έχει όχι έναν (Μπελέρη) αλλά δύο εκπροσώπους της (Πύρρο Δήμα) στο ευρωψηφοδέλτιο.
Η καρφάρα όμως ήρθε αμέσως μετά.
«Όπως να πω και κάτι ακόμα: έχουμε και εκπρόσωπο της μουσουλμανικής μειονότητας στα ψηφοδέλτιά μας. Πρόσεξα με ενδιαφέρον ότι τα δύο άλλα κόμματα, αν δεν κάνω λάθος, τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα επέλεξαν να μην κάνουν αυτή την επιλογή. Και το λέω αυτό διότι υπάρχει κόμμα το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές στη Θράκη με αμιγώς «τουρκογενή» χαρακτηριστικά».
Ο υπαινιγμός είναι βαρύς και ίσως πέρασε στο ντούκου μεταξύ αρνιού και άπιστου Θωμά. Η έλλειψη εκπροσώπου της μειονότητας στα δύο μεγάλα κόμμα Αριστεράς και Κεντροαριστεράς ίσως στείλει κόσμο στο μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (DEB) το οποίο κατεβάζει ευρωψηφοδέλτιο. Ενώ στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι η γιατρός από την Ροδόπη
με καταγωγή από την Ξάνθη, απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου, η κ. Νουρτζάν Σουλόγλου. Εκτός από τη ΝΔ εκπρόσωπο της μειονότητας έχουν η Νέα Αριστερά και το Μερα25. Μάλιστα, όπως μου μετέφερε γυπαετός της περιοχής, υπέρ του μειονοτικού κόμματος κινείται ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Ροδόπης Οζγκιούρ, καθώς εμφανίζεται σε εκδηλώσεις.
Φρέσκα κουλούρια
Το οποίο Μέρα25 btw κατιτίς τσιμπάει τελευταία, ενώ ο Βαρουφάκης δεν φαίνεται να κάνει και τίποτα τρομερό, πέρα από την κόντρα του με την Γερμανική κυβέρνηση που του απαγόρευσε την είσοδο. Αυτή που πέφτει είναι η Νέα Αριστερά (καλά πληροφορημένα περιστέρια του κέντρου την βρίσκουν γύρω στο 1,8%), ενώ σε ποιοτικές της δίνουν το χαρακτηριστικό «κουρασμένη».
Η Ζωή βράχος στο 5% φαίνεται πως θα στείλει τον Μπάμπη Στόκα των Πυξ Λαξ στις Βρυξέλλες, το ΚΚΕ γύρω στο 8%, Λοβέρδος στο 1,5%, Λατινοπούλου γύρω στο 2%, ενώ Νίκη και λοιπά χαμηλά. Στην κορυφή ΝΔ γύρω στο 31% με δυνατότητες συσπείρωσης, ο Κασσελάκης στο 17%, ενώ το Πασοκ σε ελαφρά κάθοδο (12%) έχει μόλις 0,5% διαφορά από Βελόπουλο που όμως ανέκοψε τον ρυθμό ανόδου.
Αυτά από μυστικές δημοσκοπήσεις.
Σας φιλώ ακόμα χριστιανικά
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.