INSIDE OUT

Περίεργη σιωπή για το ασυμβίβαστο Δούκα - Το γάντι Κασσελάκη σε Πασοκ

Μαρία Νταλιάνη
10-07-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περίεργη σιωπή για το ασυμβίβαστο Δούκα - Το γάντι Κασσελάκη σε Πασοκ

Τον υποδέχτηκαν με Queen και πολύ χάρηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος Δήμαρχος του Πασοκ Χάρης Δούκας. Στην αρχή ρωτήθηκε για την σπείρα που εκβίαζε καταστηματάρχες στο Δήμο, μίλησε για επιχείρηση «καθαρά χέρια» και στην συνέχεια διαβεβαίωσε ότι «θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο». Στην συνέχεια η συνέντευξη του Δημάρχου (realfm) επικεντρώθηκε στα πολιτικά. Την μικρή βόμβα εναπόθεσε απαλά η Κάτια Μακρή. Τον ρώτησε για το Καταστατικό, αφού διάβασε ολόκληρη την σχετική παράγραφο βάση της οποίας ο Δήμαρχος έχει ασυμβίβαστο και δεν μπορεί να διεκδικήσει την Προεδρία του κόμματος (μονοπρόσωπο Όργανο).

image.png

Ο κ. Δούκας δεν φάνηκε αιφνιδιασμένος. «Έτσι όπως το διαβάζετε αποκλείει και τους βουλευτές» είπε με την ταχύτητα ανθρώπου που έχει διαβάσει πολλές και σκεφτεί πολλές φορές το επίμαχο άρθρο. Πράγματι, θα ήταν έτσι εάν θεωρήσουμε ότι ο βουλευτής κατέχει έμμισθη θέση στο κράτος. Είναι όμως έτσι;

Το θέμα όπως είναι φανερό, σέρνεται μέρες τώρα στα σόσιαλ και στους πασοκικούς διαδρόμους αλλά για κάποιο περίεργο λόγο κανείς δεν εγείρει το τυπικό (άρα και ουσιαστικό) ασυμβίβαστο για τον Δήμαρχο. Ο ίδιος ο κ. Δούκας πολύ ψύχραιμα ανέφερε απλά ότι η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή, και μέχρι σήμερα κανείς δεν αναφέρθηκε στην εν λόγω πρόβλεψη του Καταστατικού. Κι αυτό είναι μια αλήθεια.

Επίσης την έριξε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ότι ασυμβίβαστο στην υποψηφιότητά του βάζει η ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Βορίδης κλπ κλπ αποφεύγοντας να σημειώσει ότι αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το Καταστατικό του κόμματός του.

Ένα άλλο ερώτημα είναι για ποιόν λόγο μπήκε αυτό το περίεργο ασυμβίβαστο στο Καταστατικό του Πασοκ (άρθρο 36) από την Προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη. Κι αυτό είναι γνωστό στους παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη. Μήπως η απάντηση στο ερώτημα γιατί κανείς δεν αμφισβητεί καταστατικά την υποψηφιότητα Δούκα, βρίσκεται στο ότι δεν θέλει να αναμοχλεύει παλιά πασοκικά πάθη;

Ίσως.

Το πιθανότερο πάντως είναι πως ουδείς εκ των υποψηφίων επιθυμεί να εγείρει ζήτημα που αυτόματα αποκλείει από την εσωκομματική κούρσα τον Δήμαρχο της Αθήνας, γιατί μια τέτοια κίνηση θα πρόδιδε πολιτική αδυναμία και φόβο μπροστά στη δυναμική αυτής της υποψηφιότητας.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, είναι πολύ πιθανό στις εκλογές για Πρόεδρο του Πασοκ να κατέβει κάποιος που έχει ασυμβίβαστο! Όμως αν κερδίσει θα το αλλάξει κι έτσι δεν θα έχει πια καμία σημασία.

Από τα πάνω ή από τα κάτω;

Στην ίδια συνέντευξη ο Δήμαρχος ρωτήθηκε με επιμονή (Νιφλής) πως μπορεί να γίνει πρακτικά η συνένωση δυνάμεων και το μέτωπο ενάντια στον Μητσοτάκη. «Το Πασοκ μπορεί ν’ αποτελέσει την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Οι συγκλίσεις δεν γίνονται με συναντήσεις κορυφής» είπε θριαμβευτικά.

«Ναι αλλά με συναντήσεις κορυφής συγκλίνατε κι εσείς με τον κ. Ζαχαριάδη για τον Δήμο της Αθήνας» ξαναμίλησε απαλά η Μακρή.

Μόνο εγώ, η Πυθία, κατάφερα να τον δω. Έγινε κατακόκκινος. «Αν ίσχυε αυτό τότε το άθροισμα θα ήταν 27% κι όχι 57% είπε, τονίζοντας ότι τον ψήφισαν κι άλλοι άνθρωποι και πολλοί από τη ΝΔ γι’ αυτό βγήκε. Κι έχει φυσικά.

Απλά στον β’ γύρο πήγαν να ψηφίσουν λιγότεροι.

Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Κι επειδή τόνισε ότι «είμαστε με υπέρ της δημόσιας δωρεάν υγείας, και παιδεία, είμαστε με τους πολλούς, δίνουμε μάχη για τα ύψη στην πόλη και τον υπερτουρισμό» , όπως κάθε υποψήφιος, έτσι κι ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ναι ή όχι; «Πρέπει να ενισχύσουμε την δημόσια δωρεάν παιδεία με κάθε δυνατό τρόπο» τόνισε.

«Άρα όχι;» παρενέβη και ίσα που ακούστηκε (πάλι) η Μακρή.

Και τον ανάγκασε να πει ότι ναι, να υπάρχουν κολέγια και ιδιωτικά αλλά δεν συμφωνεί με τα funds. Ουφ! Μια καθαρή θέση.

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με τον κ. Δούκα να διαβεβαιώνει πως δεν αναμετράται ούτε με τον Κασσελάκη, ούτε με τον Μητσοτάκη, αλλά με τα προβλήματα. «Οποιος συμφωνεί με τις λύσεις με χαρά να στηρίξει» κατέληξε.

Το γάντι του Κασσελάκη

Το παιγνίδι «στήριξέ με» θα παιχτεί αδιαλείπτως τους επόμενους μήνες στο πολιτικό σκηνικό και δεν θα κοπάσει ούτε με την εκλογή νέου Προέδρου στο Πασοκ στις 13 Οκτωβρίου.

«Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να «περπατήσουμε» μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης» πέταξε το δικό του γάντι ο Πρόεδρος Κασσελάκης χθες το βράδυ.

Ο Πρόεδρος του Συριζα ασκεί σφοδρή κριτική για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής.

«Ενώ το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί - σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants - να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής. Αντιθέτως, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας!», αναφέρει σε ανάρτησή του.

Με τον Ελπιδοφόρο

Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Με ανακοίνωση ο Συριζα «καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ εναντίον του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφορμή την ανάδειξη από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στο Παναμερικανικό Κληρικολαϊκό Συνεδριο, της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα, ενόψει της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την στάση επιλεκτικής σιγής την οποία τηρεί, και να αντιδράσει επιτέλους απέναντι σε αυτήν την νέα προκλητική τουρκική ενέργεια.».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:14

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει τίποτα για την ακρίβεια

15:13

Κομισιόν: Προτεραιότητα η προστασία των καταναλωτών κατά του μοντέλου «πληρωμή ή συγκατάθεση» της Meta

15:09

Φωτιά στην περιοχή Συκάμινο Ωρωπού – Μήνυμα του 112

15:04

«ΠΕΦ Professional Development»: Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας εκπαιδεύει νέους επιστήμονες

15:02

Πεσκόφ: Η Καμάλα Χάρις έχει «μη φιλική ρητορική» προς τη Ρωσία

14:52

Tesla: Πιθανή «βουτιά» πενταετίας για το περιθώριο κέρδους

14:45

Χαρδαλιάς: Ξεκινούν τα ψηφιακά ραντεβού στη Διεύθυνση Μεταφορών Κεντρικού Τομέα Αθηνών

14:41

Ρεκόρ αιτήσεων για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

14:37

Συνεργασία McGraw Hill και Binary Logic στον τομέα της Πληροφορικής

14:28

Ισραήλ: Εξέδωσε εντολές εκκένωσης συνοικιών στην Χαν Γιουνίς - Τουλάχιστον 16 νεκροί Παλαιστίνιοι

14:21

Κορινθία: Ένας θελκτικός προορισμός με μοναδική ιστορία για ποιοτικές διακοπές

14:17

OHE: Καθοριστικό το 2024 για την εξάλειψη του AIDS ως απειλή για την δημόσια υγεία

14:07

Klarna: Οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν την αθλητική ένδυση ως καθημερινό στιλ

13:58

Delta: Παρατείνονται για τέταρτη ημέρα οι ακυρώσεις πτήσεων

13:51

Softweb: Στο ταμπλό της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. από αύριο

13:48

Γεραπετρίτης: Ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα το Κυπριακό

13:46

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πειρατεία στη συνδρομητική - Νέες συλλήψεις στη Ρόδο

13:36

Ο Σόρος «ψηφίζει» Καμάλα αλλά κάποιοι Δημοκρατικοί θέλουν «χρίσμα» μέσω συνεδρίου

13:28

ΥΠΕΣ: Εκπαιδεύει δημόσιους υπαλλήλους στην Τεχνητή Νοημοσύνη σε συνεργασία με την Google

13:27

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»:Εγκαίνια στο πλήρως ανακαινισμένο Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης του Δήμου Ρόδου

13:19

ΥΠΑ: Σε επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός πτήσεων στο FIR Αθηνών

13:18

Παγκόσμια διάκριση για την Τράπεζα Πειραιώς από το Euromoney

13:15

Μαρινάκης για Κυπριακό: Ο Κυρ. Μητσοτάκης εκφράζει τη διαχρονική εθνική θέση

13:00

Σχέδιο 24ωρης λειτουργίας σε νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον Οκτώβριο – Κατεπείγον έγγραφο

13:00

Σούπερ μάρκετ: Τι αγοράσαμε online το πρώτο εξάμηνο του 2024 – Ποιες κατηγορίες ξεχωρίζουν

12:56

Το premium delivery γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της online και της δια ζώσης εμπειρίας στο boutique shopping

12:52

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 355,947 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το α' τρίμηνο

12:48

Εθνική Τράπεζα: Η «κρυμμένη» δυναμική του ελληνικού επιχειρείν

12:46

Στουρνάρας: Υπό αίρεση η ευημερία μας

12:40

Vodafone: Πούλησε επιπλέον 10% της Vantage Towers για 1,3 δισ. ευρώ